"Ebelik mesleği olumsuz etkilendi"

Güncelleme Tarihi:

Ebelik mesleği olumsuz etkilendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 11:38

Maltepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hediye Arslan, “Türkiye'de, gelişen kadın doğum hekimliğinin ebelerin rollerini üstlenmiş olması ve kadınların normal doğum yerine sezaryenle doğumu tercih etmeleri nedeniyle ebelik mesleği gerileme dönemi yaşıyor” dedi.

Prof.Dr. Arslan, bir panele katılmak üzere geldiği Çanakkale'de Türkiye'de, halen yaklaşık 43 bin ebenin görev yaptığını söyledi.

Ebelerin çoğunluğunun sağlık meslek lisesinden mezun olduğunu anlatan Arslan, 31 üniversite bünyesinde ise ebelik bölümü bulunduğunu, ancak bu bölümlerin her yıl sınırlı sayıda mezun verdiğini söyledi.

Arslan, ebelik mesleğinin son 20 yılda gerileme dönemine girdiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Bunun en önemli nedeni ebelik eğitiminin ihmal edilmesidir. 1996-1997 yıllarına kadar ebelik eğitimi lisansüstü eğitim düzeyinde olmadığı ve akademik olarak ebeler lisansüstü eğitim yapmadıkları için bilimsel bilgi takibini yapacak, yayacak, geliştirecek personel yetişmedi.

Dolayısıyla Türkiye'de, gelişen kadın doğum hekimliğinin ebelerin rollerini üstlenmiş olması ve kadınların ev doğumları yerine sezaryenle doğumu tercih etmeleri nedeniyle ebelik mesleği gerileme dönemi yaşıyor.”

Dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde ebeliğin hala çok önemli bir meslek olduğuna, Türkiye'de ise ebelerin eskisi gibi kendi başlarına karar vermek, özgürce rollerini yerine getirmek yerine sağlık kuruluşlarında, ekip içerisinde çok fazla bağımsız rolleri olmadan işlerini yapar hale geldiklerini ifade eden Arslan, “Bir anlamda ebeler hemşireler gibi oldular. Halbuki ebelik, hemşireliğe göre daha bağımsız bir meslektir” diye konuştu.

Arslan, dünyada sezaryenle doğumun en fazla yaşandığı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, anne adaylarının, annelik duygusunun daha iyi tadıldığı normal doğumu tercih etmelerini istedi.

“EBELİK MESLEĞİ GÜÇLENMELİ”

Türk Ebeler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Esra Çömezoğlu da, ebelik eğitiminin 1997-98 eğitim öğretim yılında lisans düzeyine çıkarılmasının sevindirici bir gelişme olmakla birlikte, üniversite mezunu ebelerin iş bulmakta sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti.
Ebelerin lisansüstü eğitim olanaklarının son derece kısıtlı olduğunu ifade eden Çömezoğlu, “Temel sorunlarımızdan biri, ebelerin halen 1928 tarih ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun ve bazı yönetmeliklerle yönetilmesidir. Bu durum ebelerin görev yetki ve sorumluluk sınırlarının belli olmamasına yol açmaktadır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!