MS hastalığında kök hücre tedavisi

Güncelleme Tarihi:

MS hastalığında kök hücre tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2008 11:30

Bristol Üniversitesinden Prof. Dr. Neil Scolding, İngiltere'de 800, Türkiye'de ise 14 binde bir görülen ve 20-40 yaşları arasında en önemli özürlülük nedenlerinden olan MS hastalığını kök hücreyle tedavi etmeyi deniyor.

Prof. Dr. Scolding, 10 yıldan uzun süredir MS olan 6 kişiye uyguladıkları kök hücreyle tedavinin sonucunu, “Cesaret verici bazı değişiklikler var” diye açıkladı.

Prof. Dr. Neil Scolding'in, Merkezi Sinir Sistemi (beyin ve omurilik) hastalığı olan MS'in neden olduğu beyin ve omurilik hasarlarını kök hücreyle tedavi etmeyi amaçlayan araştırması, bilim dünyasında heyecan yarattı. Beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol kabiliyetini bozan ve kesin tedavisi olmayan, 20-40 yaşlarındaki kişilerin en önemli özürlülük nedenlerinden biri olarak da kabul edilen hastalıkla ilgili çalışmalarını yoğunlaştıran Prof. Dr. Neil Scolding, 5. Ulusal Kemik İliği Transplantasyonu ve Kök Hücre
Tedavileri Kongresi için geldiği Antalya'da, araştırmayla ilgili bilgi verdi.

MS'in Türkiye'de 14 binde, İngiltere'de ise 800 kişide bir görüldüğünü bildiren Prof. Dr. Scolding, ekvatordan uzaklaştıkça hastalığın görülme sıklığının arttığını bildirdi. Nedeni bilinmeyen hastalığın 20 yaşlarındaki genç yetişkinleri etkileyen nörolojik bir bozukluk olduğunu ifade eden Prof. Dr. Scolding, kadınlarda erkeklere göre 2 kat fazla görüldüğünü belirtti.

TEDAVİ 6 KİŞİYE UYGULANDI

Kemik iliğinden alınan kök hücrelerle hastaları tedavi etmeye çalıştıklarını bildiren Prof. Dr. Scolding, çalışmayı, 10 yıldan fazla süredir MS olan 6 kişiye uyguladıklarını söyledi.

Prof. Dr. Scolding, araştırmaya katılan hastaların 1 ya da 2 bastonla yürüyebilen 40 yaşın üzerindeki 4 kadın ve 2 erkek olduğunu bildirdi. Hastalardan aldıkları kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerini bazı işlemlerden geçirdikten sonra aynı gün damardan yeniden hastaya verdiklerini belirten Prof. Dr. Scolding, tedavileri tamamlanan hastaları takip ettiklerini ifade etti.

BEYİN VE OMURİLİK HASARLARINI ONARMAYI HEDEFLİYORLAR

Yaklaşık 15 ay önce araştırmaya başladıklarını belirten Prof. Dr. Scolding, hastalara tarama, klinik ve sinir fonksiyonlarını ölçen elektronik testler yaptıklarını kaydetti. Hastaların takip aşamasında olduklarını ifade eden Prof. Dr. Scoldig, sonbahar aylarında kesin sonuçlara ulaşabileceklerini söyledi. Prof. Dr. Scolding, çalışmanın şu ana kadarki sonuçlarının “gayet cesaret verici” olduğunu belirterek, “Tüm test sonuçlarını henüz analiz etmedik ama cesaret verici bazı değişiklikler var” diye konuştu.

Araştırmanın güvenilirliğinin kanıtlanması durumunda yıl sonunda 80 hastaya daha aynı tekniğin uygulanacağını bildiren Prof. Dr. Scolding, şunları söyledi:

“Buradaki amaç, beyindeki ve omurilikteki hasar görmüş hücreleri kök hücreyle onarmak. Hastanın kendi kök hücresini kullanırsak bunlar vücut tarafından reddedilmeyecektir. Dolayısıyla daha güvenli olacaktır ve daha önceki araştırmalardan da biliyoruz ki kök hücreleri damardan verdiğimiz zaman bir şekilde beyine gidecek yolu kendileri buluyorlar.”

KÖK HÜCRE MS'İ TEDAVİ EDECEK Mİ?

Prof. Dr. Scolding, 20 yıldır kök hücre üzerinde çalıştığını ve 10 yıldır kök hücre ile hasarlı bölgelerin onarılması konusuna odaklandığını söyledi. Bugüne dek laboratuvar ortamında gerçekleşen araştırmasının insanlar üzerinde uygulanmasının zamanının geldiğini belirten Prof. Dr. Scolding, amacının hasar görmüş beyin ve omuriliği tamir etmeye yönelik bir tedavi olduğunu kaydetti.

“Kök hücre ile MS tedavi edilebilecek mi?” sorusu üzerine, Prof. Dr. Scolding, “Şu ana kadar umut vaat ediyor. Umarım ki olur, sanıyorum ki olacak. Ama bunu kanıtlamak için öncelikle daha geniş bir grup üzerinde bu çalışmayı yapmak zorundayız” dedi.
Prof. Dr. Scolding, aynı yöntemin inmelerin tedavisiyle ilgili araştırmalarda da kullanıldığını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!