Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
23 Temmuz 2014 Çarşamba 19:17
Anasayfa
Sağlık Ansiklopedisi
Kadın Sağlığı
Erkek Sağlığı
Çocuk Sağlığı
Beslenme
Cilt Sağlığı
Diyet ve Kilo Yönetimi

 ADnet  
Reklam için
  Sağlık konularına ilginiz arttıkça bilgi kirliliği yaratarak bundan yarar sağlamayı düşünen yeni...
  Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; Türk kadınının yaşadığı en büyük cinsel problemlerin başında vaginismus geliyor.
Sağlık Ansiklopedisi
  NPİSTANBUL Hastanesi'nden 33 uzman, tüm psikoloji sorularınızı cevaplandırıyor!....
  3 bin uzman doktor sağlıklı ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplıyor...
  İnternette neler oluyor, neler konuşuluyor hepsi YazarKafe'de buluşuyor...
  Diş sağlığı ile ilgili A'dan Z'ye herşey burada...Türk Dişhekimleri Birliği hazırladı.
  1 haftada 3 kilo nasıl verilir, ne yemeli ne içmeli? Hangi besin kaç kalori. İşte cevabı.
Euractiv
 
Önceki Haber     Sonraki Haber

‘Peynir altı suları çevreyi tehdit ediyor‘

 
Onur SAĞSÖZ/ERZURUM, (DHA)
ATATÜRK Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, süt endüstrisinden kaynaklanan atık sularda en büyük kirleticinin, peynir üretiminden sonra oluşan peynir altı suları olduğunu söyledi.

Peynir altı sularının, arıtılmadan alıcı ortamlara verildiğinde çevre kirliliğine yol açtığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Demircioğlu, “Çevreyi önemli ölçüde kirleten bu sular, yapılacak bazı işlemlerin ardından toz haline getirilmelidir. Öyle ki, toza dönüştürülen peynir altı suları farklı endüstrilerde değerlendirilebilir” dedi.

Peynir için işlenen 100 kilogram sütün, yaklaşık 90 kilogramının peynir altı suyu olarak oluştuğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu, Türkiye’de yılda 40 bin ton peynir üretildiğini ve bunun 360 bin ton peynir altı suyu oluşturduğunu belirtti. Keskin kokusu ve içerdiği maddeler nedeniyle, peynir altı sularının arıtılmadan doğaya bırakılmasının, çevreyi kirleten önemli faktörlerden biri olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Demircioğlu, peynir altı sularının mutlaka toz haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

‘EKONOMİYE YARAR YERİNE DOĞAYA ZARAR’

İlaç, gıda, yem gibi farklı endüstrilerde hammadde olarak kullanılabilen peynir altı sularının protein, laktoz ve bazı minerallerce zengin bir kaynak olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Demircioğlu, şunları söyledi:

“Arıtılmadan çevreye bırakılan peynir altı suları çok uzun yıllar bulundukları ve yayıldıkları noktalarda her canlıyı rahatsız eden keskin bir koku yayar. Bu nedenle mutlaka arıtma işlemi yapılmalıdır. Bununla beraber bir takım işlemlerden geçirilerek kurutulabilen ve toza dönüştürülen peynir altı suları, hayvan beslemede de değerlendirilebiliyor. Ayrıca bazı kaba yemlerin besin değerini artırmak amacıyla da kullanılabiliyor. Bazı büyük işletmeler bu atığı en iyi şekilde değerlendiriyor. Ancak bu yeterli değil. Küçük işletmeler de bu konuda duyarlı olmalılar. Toza dönüştürülen bu atıklar aynı zamanda şekerlemeler, unlu mamuller, bebek mamaları, et ürünleri, çorbalar, soslar, içecekler gibi ürünlerde dolgu malzemesi olarak kullanılıyor.”

 
Yorumlarınızı Yazınız
Bu haber hakkında henüz yorum yok
 ADnet Reklamları Reklam vermek için tıklayınız    
                    Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Euractiv Hürriyet Emlak Yenibiris.com Anneyiz.biz Hürriyet Oto Ekolay.Net İddaa Oyna