SORU CEVAPLAR 20

Güncelleme Tarihi:

SORU CEVAPLAR 20
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2007 10:53

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
ÖNCELİKLE BÖLE BİR SAYFA HAZIRLADIĞINIZ İÇİN TŞKLER BENİM SORUNUM DOĞUM KONTROL HAPIM BİTMEDEN ARA KANAMAM OLDU BENDE SON 2 HAPIMI İÇMEDEN BIRAKTIKTAN SONRA ADETİM BAŞLADI ŞİMDİ DİĞER HAPA NEZAMAN BAŞLAMAM GEREKİRYOR BANA BU KONUDA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM İYİ ÇALIŞMALAR
CEVAP
Neden son iki hapi almadiniz? Adetin ilk gunu ile hapa baslamaniz gerekir.  Ancak, bu ay ikinci bir yontem ile korunun  ve gelecek ay bastan hapa baslayin.

SORU
Hepatit b taşıyıcısıyım bu ay ki kan ölçümümde 389.89 çıktı sarılık benim mirgren ağrılarım artı ayılmalar başladı ağrıdan sarılığın bir etkisi olabilirmi.Sarılık değeri yüksekmi.
CEVAP
Agridan sariligin artacagini tahmin etmiyorum; ama sarilik nedeniyle agrilar artabilir.

SORU
Oğlumun aşılarının tam olarak yapılıp yapılmadığı konusunda şüphelerim var .şuan 9 yaşında .bunu öğrenebileceğim bir yöntem varmıdır ?_teşekkürederim ....
CEVAP
Her bir hastalik icin tetkikler tek tek yapilabilir.  Ancak, oncelikle bir cocuk hastaliklari uzmanina danismalisiniz.

SORU
Merhaba babam 72 yaşında dört ay içinde hemoroit-prostat ve böbrek taşı kırılma ameliyatları oldu şimdi sürekli ateşi var ve ishal çok halsiz sürekli yatıyor doktora götürünce iyileşiyor ama sonra gene tekrarlıyor ne yapabiliriz yardımcı olursanız çok sevinirim saygılarımla
CEVAP
Atesin nedeni belirlendimi?

Haberin Devamı

SORU
Akraba evliligi icin yapilmasi gereken seyler nelerdir.
CEVAP
Türkiye’de evliliklerin yüzde 20'sini oluşturan akraba evliliklerinde özürlü çocuk doğma riski iki katına çıkıyor. Bu yüzden akraba evliliği yapmayı planlayan çiftlere evlenmeden önce mutlaka genetik danışmanlık almaları öneriliyor. Toplumda yüzde 2 - 4 olan özürlü çocuk oranının, akraba evliliği yapanlarda yüzde 4 - 8’ lere çıktığını belirtiyor. Akraba evliliği yapacak çiftlerin, evlilik öncesi veya gebelik öncesinde genetik danışma almalarının büyük önem taşıdığına dikkat çekiliyor.  Danışmanlık için başvuran kişilere öncelikli olarak ayrıntılı olarak bir soy ağacı çıkarılıyor. Soy ağacında ailede herhangi bir  anomali, zeka kusuru, düşükler ve ölü doğumlar tespit edilmişse  risk daha da artıyor.

Akraba evliliklerinde insanın kalıtsal maddesinde  taşıdığı bir çift genden her ikisinin de bozuk olması durumunda ortaya çıkan baskın olmayan hastalıkların oluşma riski artıyor.

Bu baskın olmayan genlerden sadece birinde hata varsa hastalık belirtileri ortaya çıkmadığını, o kişilerin kendileri sağlıklı olmalarına rağmen hastalığın taşıyıcısı olduklarına işaret ediliyor.

Haberin Devamı

Bunu nesilden nesile aktarabilirler. Çocukta bu baskın olmayan hastalığın ortaya çıkabilmesi için  hem annenin hem de babanın aynı bozuk geni taşımaları gerekir. Dolayısıyla akraba evliliklerinde anne ve baba adayı aynı atadan geldiği için aynı bozuk geni taşıma olasılıkları topluma göre daha yüksek, çocuklarda da bu baskın olmayan hastalığın ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. Eğer ailede böyle baskın olmayan hastalık taşıyan bir çocuk doğmuşsa sonraki her gebelik için çocuğun hasta olma riski yüzde 25’tir.

Akraba evliliği sonucu ortaya  çıkabilecek hastalıkların hepsinin çocuk doğmadan önce anne karnındayken taranması teknik olarak dünyanın hiçbir yerinde mümkün  değil. Ancak ailede tanısı bilinen bir hastalık varsa veya çiftin hasta çocukları varsa anne karnındaki bebek bu hastalık açısından incelenebiliyor.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba, benim bacaklarımda haritamsı morluklar var. sanki usumus gibi bir morarti, yere yatip bacaklarimi hareket ettirince yok oluyor. kilcal damar degil. goruntusü beni rahatsız ediyor, gorenlerinde dikkatini cekiyor. Sebebi ve tedavisi nedir? Hangi bölüme basvurabilirim.
CEVAP
Cilt hastaliklari uzmanina danisiniz.

SORU
Bu gunku kosularada kol nakli yapilabilir mi? eger yapilamiyorsa neden tesekur ederim.
CEVAP
Bu durum gerçekten el cerrahisi açısından gerek kongrelerde, gerek gündemdeki en aktif konulardan biri. Şu anda yapılan bazı ameliyatlardan sonra hastaların bir kısmı ruhsal olarak bunu tolere edemediler. Şu anda doku uyumunun çalışmasında teknik olarak hiçbir sorun yok. Ülkemizde de dünyada da teknik olarak en küçük yeri bile dikebiliyorsunuz ama daha sonrasındaki medikal tedavi sorunu devam ediyor.
 

Haberin Devamı

SORU
Merhaba,ben 22 yaşındayım sürekli mide bulantılarım,bacak ağrılarım zaman zaman da karnımda sancılar oluyor.nedeni nedir acaba?ilginize teşekkür ederim.
CEVAP
Tedavide ise saptanan nedene yöneliklir. Birincil dismenorenin tedavisinde medikal ve cerrahi yöntemler vardır. Medikal tedavinin içinde psikoterapinin de yeri vardır. Özellikle anneden kızına geçen davranış özelliklerini incelemek gerekir. Anne dismenoreyi yaşıyorsa büyük ihtimalle kızında da bu davranış şekli görülecektir. Kızların adet görmeye başlamasından önce yeteri bilgiye sahip olup olmadıkları önemlidir.

Psikosomatik faktörler ikinci dismenorede de rol oynar. Seksüel hayattan meslek veya sosyal durumdan memnun olmama veya eşler arasındaki anlaşmazlık da bu tip ağrıların kaynağı olabilir. Sebepleri buna dayandırmadan önce tam bir inceleme ile organik bir problem olup olmadığı belirlenmelidir. İlaç tedavisi olarak ağrı kesiciler, düz kas gevşeticiler ve eğer gebelik istenmiyorsa, doğum kontrol hapları kullanılır. İlaç tedavisine cevap vermeyen inatçı  durumlarda cerrahi yollara başvurulur. Bu yöntemlerde jinekolojik organların sinir uyarılarının kesilmesi esasına dayanır.

Haberin Devamı

SORU
MERHABALAR, ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER. BABAM 20 yıl önce by pass oldu ve tıkalı damarları açılan açıldı açılmayananın yerinede bacaktan alınan damar eklendi.Onca yıldan sonra geçenlerde babam rahatsızlanınca doktoro götürdük ve anjiyo yapıldı.damarların %90 nın tıkalı olduğu ve ameliyatı babamın yaşından dolayı kaldıramıyacağını (babamın yaşı 76 bu arada) belirtip ilaç verip eve gönderdiler. Dikkat etmesi gerektiğini söylediler. Acaba bu durumda bizim yapacak başka bir şeyimiz var mıdır.
CEVAP
Sağlıklı beslenmenin yanında düzenli yapılan egzersiz hem aşırı kilo almanızı önleyecek hem de kanınızda dolaşan zararlı yağları azaltacaktır. Bunun yanında düzenli egzersizin diyabet ve hipertansiyonun özellikle damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini azalttığı
gösterilmiştir.

Bedensel aktivitelerinizin artması, kendinizi daha iyi ve canlı hissetmenizi, kendinize daha çok güvenmenizi sağlayacak, stresle mücadelede size yardımcı olacaktır. Unutmamalısınız ki, tüm bu önlemleri alırken doktorunuzun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeniz çok daha faydalı olacaktır.

SORU
merhaba.. 23 yaşındayım ve 2 sene önce şiddetli boyun ve omuz ağrılarım yüzünden fizik tedaviye başvurdum.doktorum 1 ay boyunluk takmamı söyledi,taktıktan sonra ağrılarım azaldı ancak tam olarak geçmedi.daha sonra norolojiye gittim mr sonuçlarımdan aks düzleşmesi sonucu çıktı ve doktorum vitamin,ağrı kesici ve antidepresan ilaç verdi, hepsini dikkatli bir şekilde kullanmama rağmen hala bu ağrılardan kurtulamadım.çalışıyorum ve sandalyede oturmakta çok güçlük çekiyorum.ne yapmam gerekir..
CEVAP
Size tedavi oneren doktorlariniza tekrar basvurun ki ikinci kademe seceneklerini uygulayabilsinler.

SORU
Sağ koltuk altında adet gününe yakın şişlik oluyor bastırınca hafif acıyor. Adet günü geçince kayboluyor. Bu her adet gününe yakın tekrarlayıp adet gününden sonra geçiyor.
CEVAP
Adet dongusu icerisinde yakinmalariniz beklenebilir. Kadinlik hormonlarina hassas; sut bezelerinin verdigi tepkidir.

SORU
Annem bundan 5 yıl önce meme kanseri oldu zona hstalığına yakalandı 2 defa yüz felci geçirdi sürekli ayakları şişiyor beli omuz kısımı çok ağıryor geceleri uyuyamıyor tüm dr götürmemize rağmen tahlil sonuçları temiz çıkıyor bir hastalık bulamıyorlar iyleşmiş diyorlar ha unutmadan koltuk altındaki lenf alındığı için ödem olustu tek kol şiş ve kocaman oldu sizden rica ediyorum nereye götürmem gerekiyor çok acı çekiyor ne yapmalıyım teşekkür ederim syg
CEVAP
Anneniz, hem cilt hastaliklari doktoru, hem de bie genel cerrahi uzmaninin izleminde olmalidir.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!