SORU VE CEVAPLAR 5. BÖLÜM

Güncelleme Tarihi:

SORU VE CEVAPLAR 5. BÖLÜM
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2007 12:51

Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.

Haberin Devamı

SORU
30 yasindayim, henuz saclarim beyazlamadi. ama bedenimde ve yuzumde beyaz ve uzun ince tuyler cikiyor. yogun bir tuylenme degil, tek basina beyaz normalden cok uzun bir tuy. arasira rastliyorum. nedeni nedir? tesekkurler
CEVAP
Bu uzun tüylerin yaşınızla ilgisi bulunmayıp vellüs tipi kıl lorak tanımlanır.Zaman zaman 6 cm den uzun olabilirler.Her insanda da rastlanabilir.Sağlıklı günler dileğiyle...
 

SORU
Merhaba, Sorunumu kısaca anlatmak ıstıyorum.sol gogsumun uzerınde koltuk altıma yakın cok kucuk et benım vardı tenımın rengınde.suan rengı sıyaha donmus.tenıme bırlesık degıl ufak bır baglantısı var ve sallanıyor ve kopmak uzere gıbı gozukuyor.sızden bılgı almak ıstedım. tesekkurler.
CEVAP
Tıpta “Nevüs”, halk arasında “Ben” adı ile anılan deri oluşumları, çok farklı görünümde ve yapıda olabilmekle beraber, genellikle kastedilen; yuvarlak veya oval deriden hafif kabarık 3-5 mm büyüklükte, siyah-kahverengi sertçe yapılardır. Bunlar; pigment üretici hücreye çok benzeyen özel hücrelerin deri içinde bir alanda yuvalanması sonucu gelişirler.  Günümüzde malign melanom için en etkin tedavi, olabildiğince erken teşhis edilip cerrahi olarak etraflıca çıkarılmasıdır. Başlangıçta ve sonra zaman zaman yayılma olasılığına karşı gerekli incelemeler yapılır. Bir bene cerrahi girişim uygulandığında malignleşebileceği veya yayılabileceği inanışı YANLIŞ ve maalesef yaygın bir inanıştır. Ben veya bene benzeyen oluşumlarla ilgili herhangi bir kuşkuda sağlık kuruluşuna başvurmak en doğru davranış olacaktır.

Haberin Devamı

SORU
3,5 yaşındaki oğlum aşırı derecede terliyor gece çok sık uyanıyor uyandığında bir süre beni tanıyamıyor geçen yaz 1 hafta yüksek ateş (nedeni belirlenemeyen) ishal ve kusmadan hastanede yattı.sonra laranjit teşhisi koyuldu aşırı terleme normalmidir.
CEVAP
Yaz mevsiminde daha belirgin hale gelen aşırı terleme problemi hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara yol açıyor.  Uzmanlar, aşırı terlemenin iyontoforez, botulinum toksini uygulaması ve gerektiğinde ise cerrahi yoldan başarıyla tedavi edildiğini belirtiyor. Vücut ısısının kontrolünü sağlayan terleme, birçok kişinin hem özel yaşamını hem de sosyal yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorun haline gelebiliyor. Normalde bir insan terleyerek günde 500 cc civarında sıvı kaybediyor. Piyasada satılan maddelerle giderilemediğinde ise terleme bir sorun olarak kabul ediliyor ve aşırı terleme olarak adlandırılıyor. Aşırı terleme bilimsel yöntemlerle başarıyla tedavi edilebiliyor.

Haberin Devamı

SORU
merhaba, ben 27 yaşında bir bayanım . en ufak birşeyi kafamda çok kuruyorum, günlerce bununla ilgili yorumlar yapıyorum kafamın içinde , çok endişeli ve kaygılıyım . düşünmekten kendimi alamıyorum ve kendime çok sıkıntı veriyorum ve bu arada midemde şiddetli bir çarpıntı ve ağrı oluşuyor iştahım kaçıyor. devamlı tırnak yiyorumve saçımla oynuyorum.bu alışkanlıklarımdan vazgeçemiyorum. bana ne önerirsiniz. ayrıca bu fırsatı bize verdiğiniz için teşekkür edrim.
CEVAP
Sosyal fobi oldukça sık görülen ve kısıtlayıcı bir bozukluktur. (başlangıçta “hastalık” kelimesi yanlış olarak seçildi, psikiyatride rahatsızlıkların laboratuvar modeli oluşturulamadığından hastalık kavramı da kullanılamıyor.) Sosyal fobi sık görülmekle birlikte, bu bozuklukla ilgili tedavi başvurusunun oldukça düşük olduğunu görüyoruz; hastaların ancak %25’i sosyal fobi nedeniyle tedavi başvurusunda bulunuyorlar. Erken yaşlarda başlayan bir bozukluk olduğu için tedavi edilmediği taktirde kişiyi gençlik dönemlerinde etkiliyor, kapasitesini kısıtlıyor ve yaşam boyu da olumsuz etkisini sürdürüyor. 1960’lı yılların başında sosyal fobi terimi ilk kez kullanılmaya başlandığında nadir görülen bir rahatsızlık olarak düşünülmekteydi. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde hekimlerce tanınabilirliliğinin de artmasıyla görülme sıklığının yüzde 9-16 oranında olduğu tahmin ediliyor. ABD’inde en sık karşılaşılan üçüncü psikiyatrik bozukluk olarak fobi gösteriliyor.

Haberin Devamı


SORU
merhaba ben hipertriodi hastasıyım ilaç tedavisi görüyorum karın bölgesideki kilolaromdan şikayetçiyim benim gibi hastalığı olan insanların nasıl sporlar yapmalıdır. yemeğinde nelere dikkat etmelidir. Kolay gelsin
CEVAP
Egzersiz yaptığımız zaman terler ve susarız. Peki ya su sporları yapanlar su kaybettiklerini nasıl anlayacaklar? Bunun için idrarın kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer biraz koyu renkse, yeterince su içmiyorsunuz demektir. Kramp da vücudun su kaybettiğinin bir işaretidir. Günde en az bir buçuk litre  su içmelisiniz. Yüzerken  veya  diğer su sporlarıyla uğraşırken de bu kurala uymaya çalışın ve her on dakikada bir su için.


SORU
Kızımın geniz eti ve iri bademcik sorunu var.(kronik)Konsantrasyon ve dikkat dağınıklığına yol açar mı bu sorun?Kadıköy Acıbadem hastanesinde lazerle küçültme veya buharlaştırmak suretiyle tedavi edildiğini bir yerde okudum. Riski ve maliyeti nedir bu ameliyatın? Ameliyattan sonra geniz eti problemi tekrar ortaya çıkar mı? Kaç günde iyileşir? Saygılar sunar, başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.
CEVAP
Bademcik (Tonsil) ve geniz eti (Adenoid) olarak isimlendirilen dokular lenfoid hücrelerden oluşmuştur. Lenfosit yapımında rolü vardır. Yeni doğanda anneden geçen immünglobulinler nedeniyle küçüktürler. 4-5 yaşlarda daha sık olmak üzere enfeksiyonlara bağlı olarak büyürler. İleri yaşlarda küçülme eğilimi gösterirler. Geniz etinin büyük olması burundan solunuma engel oluşturur. Ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak değişik boyutta problemlere yol açarlar. Bu çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun akıntıları gözlenmektedir. Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri ortodontik bozukluklar, yüz gelişiminde bozukluklar ve konuşma bozukluğuna yol açabilmektedir.

Haberin Devamı


SORU
Benim sorunum, cinsel birleşme sırasında penisimin başkısmının bittiği yerden yırtılması. Bu husus zorlama ya da sürtünme sorununun dışında boşalma anında basınçtan da oluşuyor. Bu konuda bir dermetologa gittim. Bana birleşme anında vazalin türü şeyle kullanmamı ve o bölgeye topibiotin N isimli bir krem sürmemi önerdi. Ancak sonuç alamadım. Her birleşme benim için ızdırap olmaya başladı. önerileriniz nedir? (Adımın açıklanmamasını rica ederim)
CEVAP
Her zaman aynı saatte sevişmek sıkıcı olabilir. Yaygın olarak akşam yemeğinden sonra, gecenin bir saatinde sevişilir. Sabah uyanıldığında, uyku arasında veya günün herhangi bir uygun saatinde sevişmemek için bir neden yoktur. Sevişmenin her zaman aynı sırayı izlemesi gerekmez. Bazen saatlerce, bazen birkaç dakika sürebilir. Erkeğin üstte olduğu klasik pozisyondan başka birçok keyifli biçim bulunabilir. Tek cinsel birleşme yolu, vajinal cinsel birleşme değildir. Her sevişmede cinsel birleşme ve orgazm bulunması gerekmez. İki insan arasındaki cinsel ilişkide tek kural, iki tarafın da isteği ve onayı ile yapılmasıdır.

Haberin Devamı

Cinsel ilişki, iki kişinin isteği ve ortak katılımlarıyla, orada ve o anda ürettikleri, karşılıklı cinsel haz aldıkları, değişken bir süreçtir. Hiç kimsenin sevişmesi başkalarınınkiyle, aynı cinsel eşlerin bir sevişmesi bir başka sevişmesiyle aynı olmak zorunda değildir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!