1 santimlik kesi ile kistten kurtuldu

Güncelleme Tarihi:

1 santimlik kesi ile kistten kurtuldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2013 00:00

Konya’da 8 yıl önce sağ akciğerindeki kist nedeniyle göğüs kafesi açılarak ameliyat edilen ev kadını 62 yaşındaki Hacer Ural, aynı hastalığın sol akciğerinde de tekrarlaması üzerine, bu kez 1 santimetrelik 2 ayrı kesik açılarak laparoskopik cerrahi yöntemiyle ameliyatı gerçekleştirilerek sağlığına kavuşturuldu.

Haberin Devamı

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Sadi Sunam, hastanın öksürük ve beraberinde kan gelmesi şikayetiyle hastaneye başvurduğunu belirtti. Çekilen röntgen filmi sonrası sol akciğerinin üzerinde kist olduğu ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Sunam, şunları söyledi:



"Yaptığımız araştırma sonrası hastanın 8 yıl önce de sağ akciğerinin üzerinde kist olduğu için hastanemizde ameliyatı olduğu ortaya çıktı. O dönemde ameliyatı açık ameliyat şeklinde göğüs kafesi kesilerek yapılmıştı. Bu kez 1 santimetrelik iki ayrı kesikten laparoskopik cerrahi yöntemiyle ikinci ameliyatını gerekleştirdik."



Bu tür ameliyatların en önemli özelliğinin ağrısının az ve iyileşme sürecinin kısa olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sunam, "Hastamızın ameliyat sonrası ağrısı çok az oldu. Akciğer ameliyatı gibi ağır bir ameliyat geçirmesine rağmen yoğun bakım servisinde hiç kalmadan servisteki yatağına geldi. Kapalı ameliyatların en önemli özelliği hastaların kısa sürede iyileşmesi ve taburcu olmaları" diye konuştu.

Haberin Devamı



'KİST, HAYVANLARIN DIŞKILARINDAN KAYNAKLARINIYOR'



’Kist hidatik’ olarak adlandırılan akciğerlerdeki kist oluşumunun büyük ve küçükbaş hayvanlar ile köpeklerin dışkılarından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Sunam, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bu hastalık hayvancılıkla uğraşılan yörelerde daha fazla görülüyor. Ayrıca köpeklerin dışkılarının ortamda bulunması sonucu hava yoluyla da yayılır. Köpek dışkısı ile atılan yumurtalar çok dayanıklıdır, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabilirler. Dışkıyla atılan yumurtalar hayvanların ayakları, arazi eğimi, rüzgar ve yağmur etkisiyle yayılırlar. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. Alınan bu yumurtalar, bağırsaklarda açılarak barsak duvarını geçer, kan ve lenf yoluyla öncelik sırasıyla karaciğer, akciğer ve diğer organlara yerleşerek kist formunda yaşamlarını sürdürürler. Hastalığın başlarında kistin küçük olduğu dönemlerde uzun yıllar boyunca belirtisiz seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe, bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar. Kistler en sık karaciğer ve akciğerlerde görülürler."

Haberin Devamı



İlk ameliyatında bir gün boyunca yoğun bakımda yattığını ve büyük ağrılar çektiğini anlatan Hacer Ural ise, bu kez yapılan ameliyat daha rahat ve kolay olduğunu kaydetti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!