Merhaba
Hürriyet Facebook deneyiminden yararlanmak için Facebook ile giriş yapın.
Hürriyet'i Takip Et
Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

Kırmızı et damar tıkanıklığına neden oluyor

AA
8 Nisan 2013
    Damar tıkanıklığı nedeni

    Bilim adamları, kırmızı ette bulunan kimyasal bir maddenin kalp hastalıklarına yol açtığını buldu.

    "Nature Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kırmızı ette bulunan karnitin maddesinin bağırsaklardaki bakteriler tarafından parçalanması, kolesterol düzeyinin yükselmesine neden olan zincirleme tepkiye yol açıyor.

     

    TMAO DAMAR TIKANIKLIĞINA NEDEN OLUYOR


    Araştırmayı yöneten Cleveland Klinik'ten Stanley Hazen, parçalanan karnitin maddesinin karaciğerde TMAO adı verilen kimyasal bir maddeye dönüştürüldüğünü, kana karışan TMAO maddesinin ise damar tıkanıklığına neden olduğunu söyledi.


    Araştırmaya katılanlardan kırmızı et tükettikten sonra kan örneği vermeleri istendiğini belirten Hazen, bu kişilerde kırmızı et yedikten sonra TMAO düzeyinin yükseldiğine dikkati çekti.

     

    HAYVANSAL GIDA TÜKETMEYENLERDE TMAO DÜŞÜK


    Hazen, vejetaryenlerin bağırsaklarında karnitini parçalayan bakterilere daha az rastlandığını, hayvansal gıda tüketmeyen bu kişilerde TMAO düzeyinin de son derece düşük olduğunu ifade etti.


    Araştırmaya aralarında vejetaryenlerin de bulunduğu 2 bin 595 kişi katıldı. Her gün düzenli olarak kırmızı et tüketenlerde, kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranının yüzde 13 oranında daha fazla olduğu belirlendi.


    Karnitini parçalayan bakteri sayısını azaltmanın TMAO'nun zararlı etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğuna işaret eden Hazen, bağırsaklardaki bakteri dengesini değiştirmek için sık sık probiyotik yoğurt tüketilmesi gerektiğini söyledi.

     

    Her türlü hakkı saklıdır.

    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    08/04/2013 - 22:08
    Karnitin vücut metabolizması için son derecede gereklidir, eksikliğinde birçok araz çıkar.
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    08/04/2013 - 22:07
    Dört kişilik aile ayda yarım kilo kıyma eti biz bir rüyamızda birde kasapta görüyoruz abi yinede kollestrolumuz var
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    08/04/2013 - 20:02
    yav azar azar yiyin iste, abartmayin yeter, bunun icin devamli sunu yiyen olur, bunu yiyen 100 yil yasiyo haberi yapmaya ne gerek var. amerikalilar mesela, devamli et yerler, patates yerler, e oyle yaparsan hasta olursun, bilim adami da habire arastirma yapmak zorunda kalir be kardesim :)
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    08/04/2013 - 16:27
    zaten toplum olarak kırmızı et alacak yiyecek durumda degiliz
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    08/04/2013 - 15:42
    allah allah karnitin genelde damarlari temizleyen bir amino asittir,ozellikle obezlere verilir ve kolestorolu indirir.kalp hastalarina cok iyi gelir.
    Hürriyet Haber Yorumları - Yorum Yaz
    08/04/2013 - 12:45
    ünlü etobur beslenme uzmanları ve onun yandaşları bu işe ne diyecek?
     ADnet  
    Reklam için
    Diğer Haberler
    © Copyright 2014 Hürriyet - Doğan Yayın Holding