Türkiye saran virüste ilk 48 saat çok önemli

Güncelleme Tarihi:

Türkiye saran virüste ilk 48 saat çok önemli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2014 12:59

Yaklaşık son bir aydır herkeste benzer belirtiler, ağır bir grip salgını var. Acaba virüs domuz gribi mi sorularının ardından Sağlık Bakanlığı dün Hürriyet'e bir açıklama yaparak bu virüsün domuz gribi değil H3N2 virüsü olduğunu açıkladı. Uzmanlar virüs konusunda önemli uyarılarda bulundu: Hasta olanlar kesinlikle işe, okula gitmesin, toplum içine çıkmasın. Salgın git gide yayılabilir. Kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar ise kesinlikle aşı yaptırsın. Ayrıca grip bir virüs olduğu için antibiyotikler işe yaramaz. Antibiyotik kullanmayın. İlk 48 saate dikkat edin. Geç kalmayın. Sağlık Bakanı ise hürriyet.com.tr'nin haberi üzerine grip salgınıyla ilgili gazetecilere açıklama yaptı: Her sene kış aylarında yaşanıyor. Olağanüstü bir durum yok. dedi.

GRİP SALGINI HAKKINDA HER ŞEY

Salgın ile ilgili olarak Memorial Hastanesi’nden Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, hastalığa dair her şeyi hürriyet.com.tr’ye anlattı.

NE SIKLIKTA GÖRÜLÜYOR

Gözle görülen bir şey var ki son günlerde dahiliye polikliniklerinde akşam da dahil kuyruklar var. Bunlar salgından gelmiş hastalar.

AŞI İÇİN EN İYİ AY EKİM

Piyasada bulunan aşılar bu virüse karşı da etkili ve aşılananlar çok fazla etkilenmiyor ya da hafif atlatıyor. Grip aşısının antikor oluşturma oranı yüzde 80 civarında. Oluşan bağışıklık da yüzde 100 değil ama zatürre gibi beyin iltihabı gibi hastalık formlarından koruyor. Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar (kalp, diyabet vb.), kanser tedavisi görenler, bağışıklığı düşük olanlar ve virüsü henüz almamış olanlar aşılanmalı. Aşı için en iyi dönem Ekim ayıydı ama eğer hastalığı geçirmedilerse şimdi de aşı olunabilir. Aşı hastalığın yerleşmesini, ağır seyrini engelliyor.

ATEŞ YOKSA GRİP DENEMEZ

Genel belirtileri arasında yüksek ateş, 38 buçuğun üstünde ateş olmazsa grip diyemeyiz. Bu ateşle beraber baş ağrısı, burun akıntısı, gözde kızarıklık, eklem ve kemik ağrısı, öksürük, nefes darlığı oluyor. Şu anda bilinen virüs vakalarının çoğu bu virüs. Yüzde 20'si ise H1N1 yani domuz gribi. Ama bu yeni bir virüs değil. Domuz gribinden daha ağır ve uzun sürüyor.

MUTLAKA DOKTORA GİDİLECEK

Hemen hastaneye gitmek lazım. Antibiyotik olmasa da antiviral ilaçlar kullanılıyor. Bir de toplum içine çıkmamak lazım. Ailede de korunmak gerekir.

NE KADAR SÜRER

Bu salgın 1 ay falan. Salgın şu anda en yüksek görülme sıklığı düzeyinde. Tahminen 2 hafta içerisinde falan azalır. Ondan sonra tek tük vakalar görülür.

Haberin Devamı

Domuz gribi değil, H3N2 virüsü. İşte bu yeni virüsten korunmanın ve kurtulmanın yolları:

Korunmak için ellerinizi sık sık yıkayın, kalabalık ortamlardan kaçının, hapşırırken ağzınızı mendille kapatın. Virüsü kaptıysanız hemen doktora gidin, antibiyotik kullanmayın, hasta çocuğunuzu okula göndermeyin, kronik hastalığı olanlar aşı yaptırın!

Sağlık Bakanlığı dün Hürriyet aracılığıyla vatandaşları grip mevsiminin başladığına dair uyararak ancak bunun domuz gribi olarak bilinen H1N1 değil, H3N2 olarak adlandırılan bir virüs türü olduğunu açıkladı.

Bu virüsten korunmanın ve kolay kurtulmanın yollarını Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Hakan Leblebicioğlu, domuz gribinde yaşanan salgının H3N2 virüsü için henüz söz konusu olmadığını ancak vatandaşın, grip mevsimine girilmiş olması nedeniyle önlem alması gerektiğini söyledi.

KORUNMAK İÇİN

Haberin Devamı

Leblebicioğlu, öncelikle virüsten korunmak için mutlaka ellerin sık sık sabunla yıkanması gerektiğini, hapşırırken ve öksürürken ağzın temiz bir mendille; mendil yoksa kol ile kapatılması gerektiğini belirtti.

Nezleyle gribin birbirinden ayrılması gereğine dikkat çeken Berberoğlu, "Nezlede burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık olur. Gripte de bu belirtiler olabilir ama ateş, kas ağrısı asıl belirtileridir. Yine de vatandaşın bir sağlık kuruluşuna giderek bu ayrımı hekimin yapması gerekir" dedi.

ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!

Prof. Dr. Leblebicioğlu, grip durumunda kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerektiğini anımsatırken, antiviral ilaçların ise gribin başlangıcındaki ilk 48 saatte etkili olduğuna dikkat çekerek, "Bu ilaçların da mutlaka doktor tarafından verilmesi gerekir. Komşuma, eşime, anneme iyi gelmiş, ben de kullanayım, denilmemeli. Size uygun ilacı hekim yazmalı. Özellikle antibiyotikler, mutlaka gerekli dozda ve sürede kullanılmalı" diye konuştu.

OKULA, İŞE GİTMEYİN

EKMUD Başkanı Leblebicioğlu, gribe yakalanmış kişilerin kalabalıklardan uzak olması gerektiğini bunun için, çocukların okula, çalışanların işe gitmemeleri gerektiğini anımsattı. Dinlenmeyi, evin sık sık havalandırılmasını ve bol sıvı tüketilmesini önerdi.

Haberin Devamı

AŞI ZAMANI GEÇMEDİ

Kalp, kanser, kronik hastalığı olanlara grip aşısı önerildiğini ve bunun zamanının genelde Ekim olduğunu belirten Leblebicioğlu, "Ancak aşı yaptırmak için hala geç değil. Bu aylarda da grip aşısı yaptırılabilir" dedi.

"OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Grip salgını haberleri üzerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, mevsimsel grip salgınlarının arttığı dönemlerin her sene yaşandığını belirterek, "Herhangi bir olağanüstü sıkıntı söz konusu değil. Vatandaşlarımızın panik yapmamasını arzu ediyoruz" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Kırklareli Sanayi Sitesi'ndeki esnafları ziyaret etti.

HER YIL KIŞ AYLARINDA ARTIYOR

Esnafın sıkıntı ve şikayetlerini dinleyen Müezzinoğlu, bir gazetecinin, "Türkiye'de yeni bir grip salgını iddiaları var. Bu konuda bilgi verir misiniz?" sorusu üzerine, Türkiye'de herhangi bir sağlık sorununun söz konusu olmadığını söyledi.

Her yıl hastanelerdeki yoğunluğun kış aylarında arttığını vurgulayan Müezzinoğlu, "Toplumsal duyarlılık arttığında yoğunluk daha da artıyor. Gripken hekime gittiğimizde, 'aldın ilacı yarın düzeldin' değil. Gribin bir haftalık bir dönemi vardır. Bu dönemi olabildiğince dikkatli atlatmamız lazım. Genelde ekim ve kasım ayından mart sonuna kadar, mevsimsel grip salgınlarının arttığı dönemleri her sene yaşıyoruz. Herhangi bir olağanüstü sıkıntı söz konusu değil. Vatandaşlarımızın panik yapmamasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Müezzinoğlu, vatandaşlara, bu mevsimde bol bol sulu gıda almaları, üşütmemeleri ve kalabalık ortamlarda dikkatli olmaları önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

"OKULA GİTMEYİN DİYECEK BİR DURUMDA DEĞİLİZ"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Öğrencilerimize 'okula gitmeyin', çalışanlarımıza 'iş yerinize sakın gitmeyin' diye bir cümleyi şu an söyleyecek durum söz konusu değil. Öğrencilerimiz de okullarına devam edecek, çalışanlarımız da işlerine devam edecek. Ama rahatsızlığı olan vatandaşımızın da 2-3 gün süresinde hem istirahat etmesi hem bol sulu gıdalar alması hem de hekimin tavsiyelerine uymasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından bazı vatandaşların cebinden sigara paketlerini de alan Bakan Müezzinoğlu, sigarayı bırakma sözü veren bir kişiye de takım elbise sözü verdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!