Sağlık rezaleti-1

PROJENİN adı: İstanbul Gaziosmanpaşa 300 yataklı devlet hastanesi inşaatı. İhalesi 2000 yılında yapılmış.

Bitiş tarihi 2002! İstanbul’un en kalabalık semtlerinden birinde inşaat başlamış, sonra durmuş. Ne olduğunu hiç kimse bilmiyor. Vatandaş Mehmet Özyurt konunun üzerine gitmiş, ilgili makamlara başvuruda bulunmuş, Recep Tayyip Bey’e bile mektuplar yazmış. Elimde iki belge var.
/images/100/0x0/55eb04d9f018fbb8f8a5b04d
İlki 1 Temmuz 2005 tarihli. İstanbul Valiliği, vatandaşın dilekçesine yanıt veriyor: "Anılan inşaat müfettişler tarafından incelenmiş, yapımcı firmaya fazla ödeme yapıldığı anlaşılmış, firmayla idare arasında anlaşmazlık çıkmış ve konu yargıya intikal etmiştir."

İkinci yazı ilkinden yaklaşık 45 gün sonra yazılmış. 16 Ağustos 2005 tarihli. Vatandaşın dilekçesine bu kez Sağlık Bakanlığı yanıt veriyor. Altında "bakan adına" atılan kapı gibi bir imza! "Hastane 2006 yılında tamamlanacaktır. Tamamlanması için gerekli ödenek 16 trilyon liradır. Yüklenici firma 10 gün içerisinde inşaata başlayacaktır. İnşaatın 2007 yılında tamamlanması planlanmaktadır."

(İlk cümlede bitiş yılı 2006, son cümlede 2007! Ciddiyete bakın!)

Görüyorsunuz, "tek parti iktidarında" ilgili kuruluşların birbirinden haberi yok! 45 gün arayla vatandaş Mehmet Özyurt’a çelişkili yanıtlar veriyorlar.

Devlet hastanesi inşaatı şimdi olduğu gibi duruyor. Kabasının bir bölümü çıkmış, çürüyor. Bir tek çivi bile çakılmıyor. Niçin?.. Çünkü devletin parası yok. Ya borç takıyor, ya da harcama yapmıyor. IMF yatırımların ve harcamaların kesilmesini istedi, bizimkiler vur deyince öldürdü.

Tam bir sağlık skandalı.

SAĞLIK REZALETİ-2

Elimde yine devletin bir belgesi var. Okuyorum, utanıyorum, yüzüm kızarıyor. Kamu İhale Bülteni. Tarihi 31 Temmuz 2006.

İlanı biraz kısaltarak veriyorum:

"İhale iptal ilanı. İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. İhale kayıt numarası: 2006/58999. İhale konusu: Ameliyathane cihazı alımı. İhale ilanının yayınlandığı Kamu İhale Bülteni tarihi: 30 Mayıs 2006. Alınacak malzeme cinsi: 6 adet anestezi cihazı. 6 adet ameliyathane masası. 4 adet ameliyat lambası. 2 adet kamera bağlantılı ameliyat lambası."

Buraya kadarını okudunuz. Şimdi devletin 31 temmuz 2006 tarihli İhale Bülteni’nde çıkan ihale iptal ilanının son cümlesini hep birlikte okuyalım:

"İptal nedeni: Kurumumuzun (hastanenin) içinde bulunduğu ekonomik ve mali durum nedeniyle ve nakit (para) yetersizliği sebebi ile ihale iptal edilmiştir."

İşte size bir utanç belgesi daha. Çatısı altında her gün nice ameliyatlar yapılan, bebekleri ve çocukları emanet ettiğimiz, devletin 500 yataklı koskoca çocuk cerrahi hastanesi parasızlık nedeniyle ameliyathane malzemesi alamıyor, ihaleyi bile iptal etmek zorunda kalıyor.

Bugün verdiğim bu iki örnek, Türkiye’nin ne duruma getirildiğinin kanıtıdır. Bunların ikisini de size devlet belgelerinden, (ilkini fotoğrafıyla) ilettim.

Milletin sağlığı ile böyle alay edilmez. Dünyanın hiçbir ülkesinde hastaneler bu duruma düşürülmez. İnsanların sağlığı, ilacı, tedavisi, hastanesi üzerinde -tasarruf yapıyoruz palavrasıyla- böyle para oyunları oynanmaz.

Bizi masallarla, ninnilerle, nutuklarla uyutmaya kalkışan AKP hükümeti utansın yahu! Sağlık Bakanı olan kişi buyursun, yanıt versin.

Ayıptır, yazıktır, günahtır.
Yazarın Tüm Yazıları