Sağlık projelerini sıraya dizdik 18 ülkeden kanser hastası çektik

ANADOLU Vakfı’nın Gebze’de 120 milyon dolarlık yatırımla hizmete açtığı Anadolu Sağlık Merkezi (ASM), 40 milyon dolarlık yeni yatırımla büyümesini sürdürecek.

ASM Genel Direktörü Hasan Kuş, "Yabancı hasta sayımızda artış oldu. 18 farklı ülkeden kanser hastası bize tedaviye geldi" dedi.

ANADOLU Vakfı tarafından Gebze’de gerçekleştirilen Anadolu Sağlık Merkezi (ASM), bir yandan sağlıkta yeni projelerini birer birer hayata geçirirken, diğer yandan da yabancı hastaları çekecek bir merkez olma yolunda ilerliyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nin Genel Direktörü Dr. Hasan Kuş, 120 milyon dolarlık yatırımla hasta kabul etmeye başlayan merkezin yatırımlarının sürdüğünü belirterek, "2008 yılında toplam tutarı 40 milyon doları aşan yatırımları sıraya dizdik. Hem yabancı sağlık kurumları, hem de yabancı hastalar bize büyük ilgi gösteriyor" diyor. Aynı zamanda yurtdışı merkezli olan ve hastanelere akreditasyon veren ’Joint Commission on International Accreditation’ (JCIA) isimli özerk kurum adına hekim tetkikçi olan Hasan Kuş, bu kurum adına dünyadaki birçok hastaneyi denetliyor. Dr. Hasan Kuş ile Anadolu Sağlık Merkezi’nin yanısıra sağlık turizmini ve sektörün sorunlarını da konuştuk.

Anadolu Sağlık Merkezi, hedeflediği yatırımların bugüne kadar ne kadarını gerçekleştirdi?

- Anadolu Vakfı’nın vizyonu, yaşamın herhangi bir döneminde ihtiyaç duyulan her türlü sağlık hizmetini veren, ihtisas odaklı, Türkiye, Balkanlar ve Güney Avrasya’da en iyi hizmeti sunan bir sağlık köyü oluşturmak ve işletmek. ASM, 2005 Şubat ayında Anadolu Vakfı’nın 120 milyon dolarlık başlangıç yatırımıyla hayata geçti. 2008 için yoğun bir proje dönemi var. Yatırımları bir şekilde sıraya dizdik. Bunları gerçekleştirince 2008’de toplam 160 milyon dolara ulaşacağız.

CERRAHİ MERKEZLER GELİYOR

2008’de tamamlanması planlanan projeler neler?

- Hematolojik Onkoloji Merkezi’nin inşaatı başladı. 22 üniteli birimde, kemik iliği nakli merkezi, kök hücre laboratuvarı ve kordon kanı bankası yer alacak. 11.5 milyon dolara mal olacak merkez Mart 2008’de hizmete girecek. Ocak 2008’de açılması planlanan ve cerrahi uygulamaların da yapılabileceği Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi’nin toplam yatırım maliyeti 7.5 milyon doları bulacak. Avrupa Yakası’ndaki ilk uydu kliniğimiz olan Levent Cerrahi Tıp Merkezi 2008 sonunda hizmete girecek. Yatırım bütçesi ise 8.5 milyon dolar. Şehir dışından gelen hasta yakınlarının kullanacağı otel projesi için 9 milyon dolarlık bütçe öngörüyoruz. Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Medikal SPA Merkezi’nin yatırım bütçesi 4 milyon dolar.

Yurtdışından gelen hasta sayınızda artış var mı?

- Yabancılardan büyük ilgi görüyoruz. Hem kurumsal olarak, hem de bizi tercih eden yabancı hasta sayısında bir artış gözlüyoruz. 2007 yılında 600 yabancı hastamız oldu. Özellikle yılın ikinci yarısında hızlı bir ivme yaşadık. Yabancı sağlık kurumları arasında da bizi ziyaret edenlerin sayısı çoğalıyor. Neler yaptığımızı görmek isteyenler oluyor.

Türkiye’de sağlık turizminin gelişimini nasıl görüyorsunuz?

- Sağlık turizminin Türkiye’de çok gelişmeye açık olduğu ve pazarın gelişeceği görülüyor. Ama bu konudaki çalışmalar çok koordineli gitmiyor. TÜSİAD Sağlık Çalışma Grubu ve Türk-Amerikan İş Konseyi’nde bu konuda ayrı çalışma gruplarımız var. Dünyada, özellikle Amerika’da bu konuda potansiyel var ama bunun ne kadarını Türkiye’ye çekebiliriz bilemiyoruz. 2004 yılında Amerika’dan 1.2 milyon hasta Hindistan’a, 1.1 milyon hasta Tayland’a gitmiş. 2010’da bu rakamın 6 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

Yabancı hastalarınız genelde hangi ülkelerden geldi?

- Bu yıl içinde 18 ülkeden toplam 600 hasta geldi. Yüzde 50’si onkoloji ya da bununla ilgili hastalar oldu. Genelde Türkiye’yi seçenler Romanya, Hollanda, Bulgaristan, Azerbaycan, Kosova, Ukrayna gibi ülkelerdi. Bu yıl içinde Amerikalı hastamız da oldu.

Özel sağlık kurumlarında hasta devleti arkasında bulamayabilir

Şu anda gelinen noktada durum nedir?

- Özel sağlık sektöründeki gelişmeler dünyadaki sektör ortalamasını aştı. Ümit ediyorum ki bu gelişmelerin, gelinen bu noktadan geriye dönmemiz gibi bir maliyeti olmaz. SSK’sını ödeyerek özel sağlık kurumlarından giren insan artık devleti arkasında bulamayabilir. Çünkü, kimi branşlarda devlet tarafından yapılan ödemede fark almadan bu hizmeti verebilirim, ama özellikle bazı branşlarda bu mümkün değil. Onkoloji gibi bazı alanlarda devlet aradan çekilince hastalar bu tedaviye devam edemez.

Dünya hastanelerini denetleyen ekipte

OCAK 2007’de ’Joint Commission on International Accreditation’ (JCIA) özerk kurumu Dr. Hasan Kuş’u hekim tetkikçi olarak atadı. Kaliteyle ilgili uzun zamandır çalışan Dr. Kuş, yılda en az 6 sağlık kurumunu JCIA adına tetkik ederek, raporluyor. Kuş, "2007 başından beri hekim tetkikçi olarak görevliyim. Bir kurumu bir hafta boyunca içerden inceliyoruz. Türkiye’den de hekim tetkikçi olması çok güzel" dedi.

Sağlık sektörüyle hükümet politikaları uyumlu değil

Özel sağlık sektörü ile hükümet politikaları paralel gidiyor mu?

- Ne yazık ki özel sağlık sektörüyle hükümet politikaları arasında ciddi bir uyumsuzluk var. Bir önceki hükümetle beraber özel sağlık sektörünün kapasitesinden mümkün olduğunca faydalanma yaklaşımı vardı. Bir yandan yıllarca sigorta primi ödüyorsunuz, diğer yandan özel hastanede herşeyin bedelini siz ödüyorsunuz. Yıllardır bu sigortanın hastaya hiçbir katkısı yoktu, şimdi bu kapı açıldı. Ancak devletin fiyat listesi bazı hizmetler için yeterli,bazıları için yetmesi mümkün değil. Böyle olunca devletin ödeyebileceği bir maliyet var, aradaki farkı hasta ödüyordu. Ama devlet bunu kısıtlama eğiliminde.

Kır saçlı hemşirelerimiz olsun istiyoruz

Sağlık sektöründe yaşanan eleman sıkıntısı size nasıl yansıyor?

- Türkiye’nin özellikle hemşire konusunda hem sayısal, hem de nitelikli eleman sorunu var. Biz nitelikli eleman sayısını artırmaya çalışıyoruz. Sürekli eğitim veriyoruz. Yeni mezun hemşirelerin eğitimi en az 3-6 ay sürüyor. Kamuya geçen hemşirenin kendisini geliştirebildiğini söylemek zor. Biz Anadolu Sağlık Merkezi’nin kır saçlı hemşireleri olsun istiyoruz.

2007’de 150 bin hastaya baktık

2007 yılı içinde kaç hastanız oldu?

- Anadolu Sağlık Merkezi’nde 2007 yılında 150 bin ayakta hastaya hizmet vermiş olacağız. Yatan hastamız 7 bin 500, 5 bin 500 ameliyat hastamız, 8 bin kemoterapi, 8 bin 500 radyoterapi hastamız oldu.

Dr.HASAN KUŞ

Anadolu Sağlık Merkezi Genel Direktörü Dr. Hasan Kuş, Ankara Deneme Lisesi’nin ardından, 1987’de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Kamu hastanelerinde genel cerrah ve yönetici olarak çalıştı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi’nde Hastane Yönetimi konusunda master yaptı. Göztepe Eğitim Hastanesi’nde başhekim yardımcılığı ve VKV Amerikan Hastanesi’nde danışmanlık görevlerinin ardından, 2002’de Tıbbi Direktör Yardımcısı olarak Acıbadem Sağlık Grubu’na katıldı. 2005’de Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Direktörlüğü’ne atandı. Nisan 2007’de Anadolu Sağlık Merkezi Genel Direktörlük görevine getirildi. Aynı zamanda Sağlıkta Kalite İyileştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Ulusal Sağlık Akreditasyon Sistemi Yürütme Kurulu ve International Society for Quality Healthcare üyesi ve 2007’den itibaren JCI Akreditasyon isimli özerk kurum adına da hekim tetkikçi.
Yazarın Tüm Yazıları