Sağlık Müdürlüğü hava kirliliğine karşı uyardı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Müdürlüğü hava kirliliğine karşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2017 12:40

Sağlık Müdürlüğü hava kirliliğine karşı uyardı

Haberin Devamı

ADANA, (DHA) - ADANA'da İl Sağlık Müdürlüğü, çocuk, yaşlı, hasta ve hamilelerin hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde sokağa çıkmaması için uyardı.
İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre kapalı  ve açık alanlardaki hava kirliliğinden 2012 yılında tüm dünyada 7 milyon kişinin öldüğü belirtildi. Bu ölümlerin yüzde 40'ının iskemik kalp hastalıkları, yüzde 40'ının inme, yüzde 11'inin kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH), yüzde 6'sının akciğer kanseri ve yüzde 3'ünün çocuklardaki akut alt solunum yolu enfeksiyonlarından oluştuğu belirtildi. Yine aynı açıklamada bu ölümlerin yüzde 88'inin düşük ve orta gelişmişlik düzeyine sahip ülkelerde görüldüğü dile getirildi.
EV İÇİ HAVA KİRLİLİĞİ 4.3 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR
Evlerde ısınma amacıyla kömür, odun, kuru bitki kök ve dalları ve tezek yakılmasının neden olduğu ev içi hava kirliliğine bağlı olarak dünyada her yıl 4.3 milyon kişi hayatını kaybettiği belirtildi. Kadınlar ve çocuklar ev içi hava kirliliğinden daha çok etkilendiği kaydedildi. Çocukların etkilenimi anne karnında başladığı, bu durumun akciğer gelişimini bozduğu sık solunum yolu enfeksiyonlarına, astım ve alerjik hastalıklara ve hatta otizme yol açtığı açıklandı.
KİRLİLİĞE KARŞI ÖNLEMLER
Hava kirliliğine karşı alınacak tedbirlerinde sıralandığı açıklamada; konutlarda ısınma için yüksek kalorili kaliteli kömürler kullanılması, en az yılda bir kez baca temizliğinin profesyonel kişilerce yapılması gerektiği öneriliyor. Kullanılan sobaların yakıt türüne uygun kalite belgeli olmasına dikkat edilmesi, doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor. Kalorisi düşük olan ve havayı daha çok kirleten kaçak kömür kullanımından kaçınılması, kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımının yapılması, site ve apartman yönetimleri tarafından kalorifercilerin ateşçi kurslarına katılımının sağlanması gerektiği kaydediliyor. Ayrıca çocuk, yaşlı, hasta ve hamilelerin  hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde sokağa çıkmaması da öneriliyor.
                                                                   
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!