Sağlık için sevgi gerekir

Hepimiz, son yıllarda yeterli ve dengeli beslenmenin nasıl olması gerektiğine dair bir sürü şey okuyoruz, değil mi?

Az ya da çok, hepimiz; vitamin, mineral, kalori değeri, protein, karbonhidrat gibi beslenme öğelerinin ne olduğunu da biliyoruz artık. Yine de bu köşeden zaman zaman bazı hatırlatmalar yapmak gerektiğine inanıyorum. Bir kere, orta yaş sınırını geçtiyseniz, bir an önce az yeme alışkanlığını edinmemiz gerek. Yemeklere kullandığınız yağ türünü değiştirerek, sıvı yağlara, özellikle zeytinyağına ağırlık vermeye çalışın, kalp ve damarların dostu olan zeytinyağı, doymamış çoklu yağ asitlerine sahiptir. Spor yapmayı alışkanlık haline getirmekte de geç kalmış sayılmazsınız. Zararın neresinden dönülse kardır. Ben de bu alışkanlığı geç kazanmış biriyim ama şimdi sporu, hayatımın en büyük keyiflerinden biri olarak görüyorum. Bence sağlıklı bir yaşamın en önemli unsurlarından biri de sevgi ve sağduyunun hakim olduğu bir yaşam sürmektir. Unutmayın ki, dengeli beslenmek, sağlık için tek başına yeterli değildir. Hepimizin dostluğa ve sevgiye de ihtiyacı var.

Yoğurtlu Yeşilçam köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

1/2 kg az yağlı kıyma (yarısı dana Ğ yarısı koyun)

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

2 diş sarmısak (dövülmüş)

1 demet maydanoz (ince kıyılmış)

2 adet yumurta

1 adet haşlanmış ve rendelenmiş havuç

1 çay kaşığı tuz, karabiber, yeni bahar

2 adet yufka

1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

Üzeri için

2 tatlı kaşığı tereyağı

1 adet yumurta akı

Derin bir kabın içinde; kıymayı, rendelenmiş soğanı, dövülmüş sarmısakları, ince kıyılmış maydanozu ve yumurtaları karıştırın. Üzerine haşlanmış ve rendelenmiş havucu, tuzu, karabiberi ve yeni baharı ilave edip, sıkıca yoğurun. Önce yufkalardan birini tezgahın üzerine serip eritip ılıttığınız yağı üzerinde gezdirin. Üzerine, ikinci yufkayı da sererek dört kenarını üste katlayıp, kare şekli verin. Yoğurduğunuz köfteyi rulo haline getirip, yufkanın bir ucuna koyarak, rulo halinde sarın. Yufkaların uçlarını içeri doğru sokup, yağlanmış fırın tepsisine koyun. Her tarafına eritilip, ılıtılmış yağı ve çırpılmış yumurta akını sürerek, 175 dereceye ayarlı fırında 55-60 dakika pişirin. Fırından çıkarıp, ılınınca dilimleyerek yoğurtla birlikte servise sunun.

Karanfilli babacan kurabiye

12 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

250 gr pudra şekeri

250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

4 su bardağı un

15-16 adet tane karanfil

Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ya da margarin ve pudra şekerini derin bir kapta yoğurun. Unu da azar azar ekleyip malzemeleri birbirine iyice yedirerek 10-12 dakika kadar daha yoğurun. Yumuşak kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlayıp üzerlarine elinizle hafifçe bastırın. Tam ortalarına birer adet karanfil batırarak fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 15-18 dakika, üzerleri hafif sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. İyice soğumalarını bekleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları