Sağlık harcamaları artıyor

Son 10 yılda hastaların hastanelere, hekimlere ve ilaçlara ulaşmaları kolaylaştırıldı.

Haberin Devamı

Durum böyle olunca ilaç masraflarımız artmaya, sağlık giderlerimiz cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarını zorlamaya başladı.

Sağlık Bakanlığı son 10 yılda sağlık alanında önemli başarılara imza attı. İster kabul edin, ister etmeyin 30 yıllık hekimlik hayatı, 10 yıllık başhekimlik deneyimi olan biri olarak açık ve net bir şekilde söyleyebilirim ki; geçtiğimiz son 10 yılda cumhuriyet tarihinin en önemli sağlıkta değişim programı uygulamaya geçirildi.
Hastaların hastanelere, hekimlere ve ilaçlara ulaşmaları kolaylaştırıldı. Hastanelerin kaliteleri arttı, özellikle teknolojide ve otelcilik hizmetlerinde dünya standartları zorlanır hale geldi.
Bunlar fotoğrafın güzel görünümleri. Bu işlerin tabiî ki bazı olumsuz yanları da oldu.
Sağlıkta erişimin önündeki engeller kaldırıldıkça doktorlar daha fazla yorulmaya başladı. Sistemdeki aksaklıklar doktorlara fatura edildikçe, sözle ya da fiziksel olarak yıpranmaya ve hırpalanmaya başlandı.
İlaç masraflarımız artmaya, sağlık giderlerimiz cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarını zorlamaya başladı.
Sağlık Bakanlığı da haklı olarak “ilaca kolay ulaşma” yollarına bariyerler koymaya başladı.
Durum “baş edilmesi güç rakamlara” ulaşınca SGK önce ilaç üreticilerine ödediği rakamları düşürdü, eczanelerdeki ilaç sistemine ciddi bir bilgisayar kontrolü getirdi. Her bir ilaç kutusunu üretimden hastaya kadar her aşamada takip etmeye başladı.

REÇETELİ SATIŞ DAHA DOĞRU

Şimdi de son derece haklı olarak ve biraz da geç kalarak reçetesiz ilaç kullanımını yasaklama yoluna gidiyor.
Antibiyotiklerin, hormonların, hatta kanser ilaçlarının bile reçetesiz satılabildiği bir düzenden kaşıntı haplarının, mide şuruplarının veya ağrı kesicilerin bile reçeteli olarak satılabildiği yeni bir düzene geçiş tabiî ki kolay olmayacak. Halk da, eczacılarımız da bu yeni sistemden haklı olarak bir süre şikâyet edecek.
 Ama bu sistemin de bir şekilde yerleşmesi lazım.
Bu yeni uygulama yalnızca ilaç harcamalarımızı azaltmakla da kalmayacak.
Emin olun ki daha az ilaç kullanmamızı, gereksiz ilaç kullanımını azaltmamızı, ilaçlara bağlı hastalıklardan korunmamızı da sağlayacak.
Sağlık Bakanlığı’nın bu yeni uygulamasını destekliyor, aynı uygulamayı özel hastanelerdeki fiyatlandırma, gereksiz yere yapılan tıbbi inceleme ve tedavilere karşı da harekete geçirmesini tavsiye ediyorum. Çünkü son 10 yılda sadece ilaç harcamalarımız değil hastane harcamaları, özellikle özel hastanelere ödenen rakamlarda da müthiş bir artış var.

UYARI
Öfke kontrolü önemlidir
Koroner kalp hastalığı ve hipertansiyon ile öfke yönetimi arasında yakın bir ilişki var.
Öfkesini yönetemeyen, orta ve ileri derecede öfke yoğunluğu yaşayanlarda her iki sağlık sorunu da daha sık görülüyor.
Yönetilemeyen öfke krizlerinin felç geçirme olasılığını artırdığı da biliniyor.
En azından beyin iskemisi atakları yüksek dozda öfke ataklarıyla ilişkili bulunuyor.

Haberin Devamı

BİR BİLGİ  
Proteinsiz olmaz!
Proteinler en önemli besin unsurlarından biri. Diğer besin unsurlarına -yağlara ve karbonhidratlara- oranla daha pahalı olmaları nedeniyle protein eksikliği ile daha sık karşılaşılıyor.
Diğer taraftan her proteinin değeri de aynı değil. Bitkisel proteinler hayvansal proteinlerden, bazı hayvansal proteinler diğerlerinden daha değerli.
Herhangi bir yiyecekteki proteinin değerini ölçmek için kullanılan temel standart yumurtadır.
Yumurtaya protein değeri açısından yüzde yüz biyolojik değer atfedilir ve bu yumurtanın insan vücudu için en faydalı protein olduğu anlamına gelir.

Haberin Devamı


HATIRLATMA
Oksijen iyidir!
Vücudunuza ne kadar düzenli oksijen sokabilir ve yağsız kas kitlenizi ne kadar çok artırabilirseniz, sağlık ve zindelik yolculuğunuz o kadar keyifli ve garantilidir.
Kas kitlenizi artırmak için kaslarınızı daha iyi kullanmayı, onlardan daha iyi istifade etmeyi öğrenin. Sadece kalbinizin değil, beyninizin de daha doğrusu bedeninizdeki her bir hücrenin et kadar, süt kadar, sebze, meyve kadar oksijene de ihtiyacı olduğunu unutmayın.
Optimum oksijen seviyelerinizi korumayı ve her bir hücrenize yeteri kadar oksijen kazandırmayı ihmal etmeyin. Doğru nefes almayı öğrenin.
Hareket etmenin en önemli biçiminin aerobik aktiviteler olduğunu bir kenara not edin. Aerobik aktivite, hava ve oksijeni aynı anda kullanmayı gerektiren hareket anlamına gelmektedir ve düzenli aerobik aktiviteler -yürümek, hafif tempoda koşmak, bisiklet kullanmak, bahçe tırmıklamak- bedeninizin en çok hoşlandığı aktivite deneyimleridir.

Bu deneyimlerin vücudunuzun en değerli oksijen kazanımı ve kullanımı ortamını da hazırlayacağını hatırlatalım. Ve kendinizi neredeyse öldüresiye boğmak anlamına gelen, sizi nefes nefese bırakan aktivitelerin sağlık yerine hastalık sebebi olabileceğini not düşelim.

Yazarın Tüm Yazıları