Sağlık alanına sadık kalın

Güncelleme Tarihi:

Sağlık alanına sadık kalın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 17:56

Çayyolu Semt Meclisi gönüllüleri, Çayyolu’nda ‘Sağlık Tesisi Alanı’ olarak ayrılan arazinin Büyükşehir Belediye Meclisi’nce ‘Ticaret Alanı’na dönüştürülmesine tepki gösterdi. Dört kuruma mektup gönderen vatandaşlar, “Rant amaçlı yapılar yerine sağlık parseli olarak kalsın” talebiyle kararın iptalini istedi.

Haberin Devamı

Çankaya’ya bağlı Çayyolu Mahallesi’nde Ankaralılar Caddesi ile Banga Bandhu Şeyh Mucibur Rahman Bulvarı’nın kesiştiği yerde bulunan Türkiye Diyanet Vakfı’na ait 15 bin 626 metrekarelik ‘Sağlık Tesisi Alanı’, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin mart ayı görüşmelerinde oy birliğiyle alınan kararla ‘Ticaret Alanı’na dönüştürüldü. Vakfın sağlık sektöründeki faaliyetlerine son verdiği ve kamuya yeni mali kaynak oluşturmasının gerekçe gösterildiği kararla inşaat yoğunluğu 3,5 kat artırıldı. Arazinin amacına uygun kullanılmasını isteyen Çayyolu Semt Meclisi gönüllüleri ise bu karara tepki gösterdi. Semt sakinleri, Türkiye Diyanet Vakfı, Sağlık Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’ne birer mektup göndererek meclis kararının iptal edilmesini istedi. Vatandaşlar ayrıca imza kampanyası da başlattı.

Haberin Devamı

RANT YERİNE KAMU YARARI

Bölgede kapsamlı bir hastane bulunmadığına dikkat çeken semt gönüllüleri, mektupta, “Diyanet Vakfı’nın semtteki yoğun ticari faaliyetleri geliştirmesi yerine mevcut imar planına sadık kalarak sağlık imar emsalinin korunmasını tercih etmeleri Çayyolu semt sakinleri tarafından beklenmektedir. Çayyolu sakinleri olarak çevrenin dokusunu, trafiğini, sağılığını bozan rant amaçlı yapılar yerine, kamu yararı olan bölgemizdeki halka sağlık hizmeti veren yapıların yapılması amacıyla Büyükşehir Belediye Meclisi kararının iptal edilerek parselin sağlık parseli olarak kalması konusunda gereğini arz ederiz” ifadelerine yer verdi.

BÖLGEDE SAĞLIK TESİSİ YOK

Bölgelerindeki imar merkezli yoğunlukların artmasını istemediklerini ifade eden Semt Meclisi Gönüllüleri Ankara Hürriyet’e şunları söyledi: “Sağlık alanı, yeşil alan, okul alanı gibi başka sosyal tesislerle ilgili alanlara dokunulmasını kesinlikle istemiyoruz. Ticari alan, konut alanı olarak çok ciddi yoğunluk artışı zaten var. Buranın da kesinlikle sağlık alanı olarak kalmasını bekliyoruz. Bölgenin sağlık ihtiyacını karşılayacak kapasiteli hiçbir yeri yok. Özel bir iki tane küçük hastane ve Aile Sağlığı Merkezi var. Sağlık tesisi alanı, Koru metro istasyonunun tam karşısında. Gelecekte Yaşamkent’e kadar 4 istasyon daha yapılacak. 400 bine çıkacak olan nüfus, sağlık tesisi alanına yapılacak hastaneye metro ile daha kolay ve acil durumlarda daha hızlı yetişebilir. Etrafında zaten AVM ve ticaret alanları çok fazla. İnsan hayatı açısından son derece riskli bir karar.” Öte yandan Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin de bahsi geçen plan değişikliğine dair açtığı dava da bulunuyor.

Haberin Devamı

ÇAYYOLU’NDAN VERİLDİ ŞIRNAK’TAN ALINDI

Çayyolu’nda sağlık tesisi alanından ticari alana dönüştürülen arazi, 2008 yılının nisan ayında Türkiye Diyanet Vakfı’nın Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Hacı Konaklama Tesis ve Arsası ile takas edilmişti. Türkiye Diyanet Vakfı’na ait Çayyolu’nun göbeğinde sağlık alanı olarak ayrılan arsanın amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmayacağı o dönemde de gündeme gelmişti.

DEĞERLENDİRME HAKKI VAKFA AİT

Türkiye Diyanet Vakfı yetkilileri ise konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “15 bin metrekarelik arazinin 11 bin metrekaresi bizde. Arazi, Bilkent’te yeni yapılan binlerce yataklı şehir hastanelerine çok yakın bir konumda. Diyanet Vakfı’nın hastane yapma gibi bir görevi yok. Daha önce hastanelerimiz vardı. 2014 yılında sağlık alanıyla ilgili bütün bunları Sağlık Bakanlığı’na devrettik. Arazi de vakfın kendi mülkiyeti olduğu için bunu değerlendirme hakkı vakfa aittir. Ancak şu anda bizim oraya AVM veya konut yapacağımızla ilgili bir kararımız da bulunmuyor.”

BAKMADAN GEÇME!