Sağlık


Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Az alkol sakıncalı mı?

Ben oldukça yoğun tempoda ve stresli bir ortamda çalışan 40 yaşında bir erkeğim. Bu tempo beni oldıkça gergin ve sinirli hale getiriyor. Akşamları 1-2 duble alkol aldığım zaman bambaşka bir insan haline dönüşüyorum. Benim alkole düşkünlüğüm yok ama ilaçla rahatlamak yerine, 1-2 duble daha mantıklı görünüyor.

Siz de yazılarınızda alkol konusu geçtiği zamanlarda hep ’aşırı alkolden kaçınmak’ sözlerini kullanıyorsunuz. Her akşam aldığım bu doz bana zarar verir mi?

M.E.

Alkolün sakinleştirici etkisi bazılarının alkolü tercih etmelerine yol açıyor. Kaygı belirtileri olan heyecanlanma, çarpıntı ve gerginlik hallerinde alkol kullanımı sakinleştirici etki yaratabiliyor. Ancak yapılan araştırmalar, böyle durumların geçiştirilmesi için alkol kullananlarda, alkol bağımlılığı oranının yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Eğer nedene yönelik herhangi bir önlem alınmaz ve sistemli bir tedavi uygulanmazsa, alkol sadece geçici süreler için rahatlatıcı olabiliyor.

Siz sadece dış etkenler nedeniyle mi bu şekilde stres yükleniyorsunuz, yoksa ruhsal yapınız stresle başa çıkma konusunda zayıf mı, bunu bilemiyoruz. Sadece alkolle rahatlamaya çalışıyorsanız, bir süre sonra gelişen tolerans nedeniyle, aynı sonucu elde etmek için daha yüksek dozlara ihtiyacınız olacak.

Eğer sinirlerinizi çok gergin hissediyorsanız, bir psikiyatristle görüşmenizi taviye edeceğim.

Olay sadece dış etkenlerse, iş saatleri dışında hobiler edinmek, spor yapmak gibi stresle başa çıkmada size yardımcı olabilecek başka yöntemler de deneyebilirsiniz. Görüşeceğiniz psikiyatristin bu konuda da önerileri olacağını sanıyorum.

Hastanede tansiyonum yüksek çıkıyor

Ben tansiyon hastasıyım. Sürekli olarak tedavi altındayım. İlaçlarımı düzenli kullanıyorum. Evde kontrol yapmak amacıyla bir tansiyon aleti de aldım. Yaptığım kontrollarda sürekli olarak 13- 14 civarında sonuçlar alıyorum. Belirli aralıklarla da hastanede kontrol olyorum, ancak hastanede yapılan kontrollarda benim tansiyonumu 16-17 gibi rakamlar civarında buluyorlar. Acaba ben yanlış ölçüm mü yapıyorum? Sizin daha önce yayınladığınız tansiyonun nasıl ölçüleceği yolundaki bilgileri kesip saklamıştım, sık sık kontrol ediyorum. Acaba alet mi yanlış ölçüyor?

Ben hangi sonuca göre tedavi olacağımı bilemiyorum. Lütfen bana yol gösterin. K.YÜCE/ANKARA

Tıp dilinde hipertansiyon olarak adlandırılan durum, atardamar içindeki kan basıncının olması gerekenden yüksek olmasıdır. Kan basıncı yorulunca ya da heyecanlanınca normalin üzerine çıkar. Bu nedenle tansiyon (kan basıncı) ölçümü, dinlenmiş ve sakin haldeyken yapılmalıdır. Bazı kişilerin doktor muayenehaneleri ya da hastanelerde yapılan tansiyon ölçümlerinde daha yüksek değerler elde edilir. Evde ya da başka ortamlarda daha düşük değerler elde edilmesine yol açan bu duruma ’beyaz gömlek hipertansiyonu’ adı verilir. Hastanın sağlığıyla ilgili kaygılar duyması nedeniyle oluşan bu durumda, sakin ve dinlenmiş haldeki tansiyon değerleri, temel olarak kabul edilmekle birlikte, tansiyonun kolayca yükselebileceğini de dikkatten kaçırmamakta yarar var. Yani siz, evde ölçtüğünüz 13-14 civarındaki rakamı temel olarak kabul edin.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları