Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Görmeyi engelleyebilir

M.UYSAL /BURSA

Göz uçuğu, çok dikkatli ve enerjik tedavi gerektiren bir hastalıktır. Nedeni, oluşum ve bulaşma şekli açısından diğer uçuklardan farklı olmamakla birlikte, iyileştikten sonra iz bırakması açısından, çok daha fazla önem taşır.

Bilindiği gibi, gözün ön kısmında kornea adı verilen saydam tabaka mevcuttur. Gelen ışınlar buradan rahatlıkla geçerek göz merceğine ve retina tabakasına ulaşarak görmeyi sağlar. Öncelikle uçuk ve kazalar olmak üzere, çeşitli etkenler saydam olan tabakanın, buzlu cam gibi olmasına neden olursa, bu gözle görme mümkün olamayacaktır. Işık ve karaltı hissi, retina tabakası sağlam olduğu için devam eder. Bu duruma gelmiş gözlerde tek çare, göz nakli olarak adlandırılan ameliyattır. Ölü gözünden alınan kornea tabakası, hasta olan gözdeki tabaka ile değiştirilir.

Eğer sizde de göz uçuğu mevcutsa, bir göz kliniğinde acilen tedavi olmalısınız.

İltihap iyileşmiyor

A.R/İSVİÇRE

Beni aile doktorunuz olarak kabul etmeniz bana gurur veriyor. Tüm çabam, yol gösterici olmak, doğru zamanda doğru uzmana başvurarak tedavinin başarı şansını arttırmaktır. Bunda başarılı olduğumu gördükçe de enerjim artıyor.

Doğum kontrolu amacıyla tüplerinizi bağlatmanızın, vajinal mantar ile bir ilişkisi yok. Sık sık yazdığım gibi, mantar hastalığı, titiz bir tedaviyi gerektirir. Mantar ilaçlarını düzenli kullanmak, eşinizle birlikte tedavi görmek doğru davranışlar ancak, yetersiz kalmasının nedeni, tedavi süresinin kısa tutulmasına bağlı olsa gerek. Bu gibi hastalıklarda ilaçlar biter bitmez kontrol olmak ve gerekiyorsa bir ya da daha fazla tertip ilaç kullanmak gerekmektedir. Ancak uzun süredir değişik ilaçları kullanmış olmanız nedeniyle bu ilaçlara karşı direnç gelişmiş olabilir. Eğer doktorunuz mantar kültürü yaptırarak etkili ilaçları belirler ve bunlarla kür yapılırsa daha kesin bir sonuç alma ihtimaliniz olacaktır. Vajina giriş kısmındaki sertlik, sürekli iltihabın, Bartolin bezlerinde yarattığı etkiye bağlı olsa gerek. Bunun da küçük bir ameliyatla giderilmesinde yarar olacaktır. Doktorunuza tekrar başvurmanızı öneririm.

Sinirsel etkenlere bağlı

A.GÜLLÜ

Mektubunuzda belirttiğiniz şikayetlerin hemen tamamı, nevrotik kişilik yapınızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle tedavide kısa zamanda olumlu sonuçlar beklememelisiniz. Gerek sinir sistemi ve gerekse çalışması bozulmuş olan organlarınız için verilmiş olan ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaya devam edin, bu ilaçların uzun süre kullanımı hiçbir sakınca yaratmaz. Ancak herşeye rağmen zaman zaman doktorlarınıza kontrola gitmeniz yararlı. Değişebilecek durumlara karşı ilaç cinsleri ve dozlarında değişiklik yapabilecektir.

Bana mektupla ulaşabilirsiniz

KÖŞEMDE faks numarası ve e-mail adresi yer aldığı için bazı okurlarım sadece bu yollarla ulaşılabileceğini sanıyormuş. Oysa mektup da yazabilirsiniz. Dr.Gündüz Tezmen / Hürriyet Gazetesi Güneşli 34544-İstanbul adresine yollayacağınız mektuplarınız da dikkate alınacaktır. Çok sayıda okurum telefonla arayıp özel cevap almak istiyor, yoğun hekimlik faaliyetlerim buna maalesef imkan vermiyor, özür dilerim. Kaldı ki cevabın gazetede yayınlanması, benzer sorunu olan bir çok okuruma da yardımcı olmaktadır. Bir çok okurum da muayenehane telefonumu ve adresini soruyor, (212) 231 30 66 numaralı telefondan muayene için bağlantı kurulabilir.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları