Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

İsveç rejimi öneriyor musunuz?

Son zamanlarda gazetelerde yer alan İsveç rejimi hakkında bilgi almak istiyoruz. Bu rejimde önerilen kırmızı et yerine tavuk, kahve yerine çay, tam yumurta yerine sadece beyazı gibi değişiklikler yapılabilir mi? Rejimi yapacak olanlardan biri 54 yaşında tansiyon ve kolesterol sorunu olan bir bayan. Bu değişiklikleri onun için yapmak istiyoruz. Diğer kişi de 1.80 boyunda 90 kg ağırlığında ve 21 yaşında bir genç. İki aydır spor salonuna gitmesine rağmen yağlarını eritemiyor. Bu rejimle de sonuç alamazsa siz ne önerirsiniz?

M.TÜRKSEVER

Ben kural olarak medyada diyet listesi yayınlanmasına karşıyım. Bu gibi diyet listeleri kilo sorununun ciddileşmesine yol açmaktan başka bir anlam taşımaz. Amerikalılar bu listelere Yo-Yo diyeti diyorlar. Bir ipe sarılarak bir yukarı bir aşağı inip çıkan bir makaraya benzeyen Yo-Yo oyuncağı gibi, insanlar da mucize(!) diyetler uygulayıp 3-5 kg veriyor, ertesi hafta içinde bunların çoğunu bazen de fazlasını geri alıyorlar, sonuçta yıllar içinde kilo, iyice ciddi bir sorun haline geliyor.

Bunları yerine benim önerim, diyetisyen olarak da adlandırılan bir beslenme uzmanına danışarak sağlıklı beslenme prensiplerini öğrenmek ve yaşam boyu idael ağırlıkta olmak. Bu konu özellikle eşiniz gibi sağlık sorunu olan kişilerde daha da önemli. Medyada yer alan rejim reçeteleri, ileri sürüldüğü gibi gerçekten sağlık kuruluşları tarafından hazırlanmış bile olsa, uygulayacak kişinin bünyesine uymayabileceği için ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Kaldı ki hiç bir ciddi sağlık kuruluşu böyle ’her bedene uyan perhiz listesi’ hazırlamaz. Oğlunuza gelince bu yaşta böyle kilolu olması ve 2 aydır yoğun spor yapmasına rağmen hiç kilo verememesi dikkate alınınca, beslenmesinde bazı yanlışlar olduğu düşünülür. Böyle bir rejimle kilo verse bile, yanlış beslenme alışkanlıkları devam ettiği sürece tekrar eski haline dönecektir. Siz kendinizden bahsetmemişsiniz ama hem eşinizde hem de oğlunuzda kilo sorunu olduğuna göre ya ailece beslenme yanlışınız var ya da genetik olarak kilo almaya yatkınlar. Hangi nedene bağlı olursa olsun, yapmanız gereken en doğru iş, bir beslenme uzmanına danışmaktır.

Lupus hastalığı bulaşıcı değildir

M.GÜLER/ANKARA

Lupus hastalığı, tıp dilinde kollajenoz diye adlandırılan hastalık grubundadır. Henüz bilinmeyen bir nedenle vücudun bağışıklık sistemi yanlış işlemeye başlayarak, vücudun kendi bağ ve destek dokusuna karşı mücadele etmeye başlar. Böylece yapısında bağ ve destek dokusu bulunan organlarda sorunlar ortaya çıkar. Hastalık bulaşıcı olmadığı gibi, kalıtımla iletilen bir özellik de taşımaz. Gerek kendiniz ve gerekse çocuklarınız için endişe etmeyin.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları