Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Kendi başınıza tedaviyi denemeyin

D.ÖMÜR

İlaç tedavinizi kendi başınıza düzenlemekle doğru yapmadığınızı belirterek cavabıma başlıyayım. Her ne kadar halen kullanmakta olduğunuz ilaç size daha önce önerilmiş olsa da, kas gevşetici olan bu ilaç diğer ilaçlarla beraber kullanılmak üzere plan yapılmış. Siz bunlardan sadece kas gevşetici olanı kullanarak hastalığınızı tedavi edemezsiniz. Bacaklarınızdaki ağrıların artması, hastalığınızın ilerlediğini gösteriyor.

Arasıra Aspirin kullanarak varislerden kurtulmayı da düşünmeyin. Varis, toplardamarların deforme olarak baloncuk haline dönüşmesine verilen isimdir. Aspirin kullanmak varisleri tedavi etmediği gibi kan dolaşımını da düzenlemez. Hemen şunu da belirteyim, bu durumda Aspirin kullanmanız yanlış değil. Sizin düşündüğünüz etkiyi yapmasa da olumlu yönü var. Aspirin’in bu durumdaki etkisi, damar içinde pıhtı oluşması ihtimalini azaltmaktır. Varisler içinde duraklayan kanın, pıhtılaşarak dolaşımı engellemesini ve buradan koparak akciğer gibi organların damarlarında tıkanma oluşmasını engeller.

Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastaların, belirli aralıklarla kontrol olarak tedavilerini, bünyenin o andaki durumuna göre düzenletmeleri gerekir.

Sık peynir yemenin kireçlenmeyi arttırması diye bir sorun olamaz. Sizdeki kireçlenme, sebep değil bir sonuçtur. Yani eklemleriniz kireçlendiği içim siz hasta değilsiniz. Çeşitli nedenlerle aşınan, hastalanan eklemler, vücudun savunma mekanizmaları sayesinde kireçlenirler. Siz, gıdalarla kalsiyum almasanız bile vücut kireçlenme için gerekli kalsiyumu kemiklerden çekerek kullanır. İnsan bünyesinin kalsiyuma ihtiyacı var. Özellikle yaş ilerledikçe kemiklerin zayıflayıp kırılmasını önlemek için bol miktarda kalsiyum almak gerekiyor. Ancak peynir gibi yağlı süt ürünlerinde bol miktarda kolesterol bulunduğunu da unutmayın. Eğer yüksek kolesterol gibi bir sağlık sorununuz da varsa, peynir tüketimini gözden geçirmeniz ve mümkünse az yağlı olanları tercih etmeniz gerekiyor.

Soğuktan korunun

A.TENEKECİ / KAYSERİ

Soğuk havalarda uzun süre yürüdükten sonra bacaklarınızda kaşıntı olması ve kaşıdıktan sonra bu bölgelerin kızarması sizde soğuk alerjisi olduğunu düşündürür. Böyle hallerde antihistaminik grubundan bir ilaç kullanılması ve en önemlisi kalın çorap giyilmesi yararlı olmaktadır.

Sara krizim gece geliyor

18 yaşında bir kızım. Sorunum gece uykuda nöbet geçirmek. Daha önceleri çok seyrekken son ay içinde 3 kez oldu. Yapılan tetkiklerin sonunda, sar'a hastalığı teşhisi koydular. Benim merak ettiğim konu krizlerin neden sadece geceleri geldiği? Sar'a gündüzleri de olmaz mı? S.ŞENOL

Sara hastalığı, beyindeki dokularda zedelenme sonucu bir çeşit elektrik kaçağı olmasıdır. Kontrolsuz elektrik akımı kontrolsuz hareketlere, yani sar'a krizine neden olur.

Hastalığın ataklar yapmasını kolaylaştıran bazı etkenler vardır. Bunlar arasında titreşen ışıklara sürekli bakmak, televizyon seyretmek gibi etkenler var. Kan şekerinin düşmesi de krizi başlatan etkenler arasında yer alabilir. Krizlerin gece gelmesi, bu ihtimali hatıra getiriyor. Akşam yemeği ile sabah kahvaltısının arasında uzun bir süre olduğu için, gece uykuda açlık oluşması ve bunun sonucunda kan şekerinin düşmesi ihtimali yüksektir.

Doktorunuzla bu ihtimali konuşup, tetkik yaptırmanızda yarar var.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları