Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Böbreklerinizi acilen tetkik ettirin

U.GÖKSEL

Uzun zamandan beri gerek böbreklerinizde ve gerekse mesanede taşlar bulunması, böbreklerinizin etkilenmiş olduğunu düşündürür. Tansiyonuzun yüksek olması böbreklerin hasta olması ihtimalini kuvvetlendirir. Yapılan tahlillerde üre ve kreatinin değerlerinin yüksek olması da, böbreklerin zarar görmüş olduğunu kanıtlar. Bu hasarın nedeni, taşların idrar kanalını tıkayarak böbreğin süzme görevini engellemesi kadar, taşların varlığının böbreklerde iltihaplanma yaratmasına da bağlı olabilir. Böbreklerdeki her iltihaplanma atağı, böbreğin süzme yeteneğinin bir miktar da olsa azalmasına neden olabilir.

Şu anda yapılması gereken şey, her iki böbreğin çalışmasıyla ilgili tetkikler yapmaktır. Eğer ameliyat edilmeyen böbreğinizdeki taş, bu böbreğin çalışmasını zorlaştırıyorsa, bundan kurtulmanız gerekiyor. Bu taş, litotripsi denilen yöntemle kırılabilecek durumdaysa ameliyata gerek kalmadan bundan kurtulabilirsiniz.

Böbreklerin çalışmasıyla ilgili tetkiklerde muhtemelen, ameliyat olduğunuz böbreğin de kısıtlı çalıştığı görülecek. Bu durumda bol su içerek idrar miktarını bollaştırmak ve et gibi protein kaynaklarını daha az yiyerek vücudun üre üretimini azaltmak gerekecek. Önemli olan, böbreklerdeki hasarı arttıracak başka etkenler varsa bunların ortadan kaldırılmasıdır. Bu konudaki tetkik ve tedavileri iç hastalıkları ya da tercihan nefroloji uzmanları yapar.

Böbreklerin durumu ile ilgili tetkiklerin yanısıra böbreklerinizin neden bu kadar sık taş yaptığının da araştırılması gerekir. Doktorunuzla bu konuyu da konuşmalısınız.Eğer taşlar önlenemezse her yeni taş zaten sorunlu olan böbreklerinizin yeteneklerini daha da azaltacaktır.

Depresyonda olduğunuzu düşünüyorum

K.SARICA/HOLLANDA

Duygusal yönden bu denli duyarlı olmanız, temelde yapısal bir özellik olmakla beraber, depresyon denilen bir durumun habercisi de olabilir. Çekilen bilgisayarlı beyin tomografisinde herhangi bir sorun görülmemesi güzel. Ancak bu tetkik yapısal bir bozukluk olup olmadığını gösterir. İnsanın ruhsal durumu hakkında bilgi vermez. Kullandığınız ilaç da bu durumu düzeltmez. Bir psikiyatriste başvurmanızda yarar var.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları