Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Tavuk karasının çaresi var mı?

SAYIN doktor, halk arasında tavuk karası olarak adlandırılan hastalık hakkında bilgi rica ediyorum. Bu tavuk karası, göz merceği ile mi, kaslarıyla mı, yoksa göz tabakalarıyla mı ilgilidir? Hastalar neden karanlık ya da yarı karanlıkta göremiyorlar? Neden ilerleyerek körlüğe doğru gidiyor? Doktorlar, bu hastalığın çaresinin olmadığını, A vitamininin körlüğü geciktirebileceğini söylüyorlar ve daha ziyade kalıtıma bağlı olduğunu ekliyorlar. Tıpta bu konuda bir gelişme var mı? Mete B.

HALK arasında tavuk karası olarak adlandırılan hastalığın tıptaki adı retinitis pigmantosadır. Bu hastalığı olanlar, akşamları ya da alaca karanlıkta göremezler.

Hastalık kalıtımla ilgilidir. Her hastada mutlaka yakınlarında hasta olanlar bulunamasa da, yapılan çalışmalar bunun kalıtımla geçen bir hastalık olduğunu kanıtlamışlardır. Bu hastalığı anlayabilmek için, öncelikle gözün yapısını anlatmak istiyorum. Göz, bir fotoğraf makinesine benzetilebilir. Ön kısmında ışığı kıran bir mercek, arkasında karanlık bir odacık ve görüntünün düştüğü film tabakası. Fotoğraf makinesindeki filme karşı, gözde retina tabakası vardır. Buraya düşen görüntüler, rodlar ve konlar tabir edilen özel hücreler tarafından algılanarak görme siniri aracılığıyla beyindeki ilgili merkeze iletilir. Görmemizi sağlayan hücrelerden konlar parlak ışıkta işlev gösterirken, rodlar az ışıkta bile görmeyi sağlar. İşte tavuk karası hastalığında retinadaki rod hücreleri etkilenmekte ve görev yapamamaktadır.

Hastalık küçük yaşlardan itibaren kendini göstermeye başlar. Yaklaşık l0 yaşında göz dibi muayenesi yapılırsa, tıp dilinde pigmantasyon olarak adlandırılan koyu renklenme görülür.İlerleyici bir özellik gösterir. Giderek daha parlak ışık gerektirmesinin yanı sıra, görme alanında da daralmalar olur, yani hastalar yan tarafları daha zor görmeye başlar. Tam görmezlik de orta yaşlardan sonra gelişebilir.Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yüksek dozda A vitamini kullanılarak hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması düşünülür. Öte yandan bu hastalarda sık görülen miyopluğun gözlükle düzeltilmesi, katarakt gelişirse, ameliyat yapılması gibi durumu bozan diğer faktörlerin de takip edilerek ortadan kaldırılması gerekecektir. Bu nedenlerle tavuk karası olanların devamlı olarak bir göz doktorunun takibinde kalması yararlı olmaktadır.

Akıntı geliyor

M.Altıntaş / ALMANYA

MAKAT çevresinde zaman zaman çıban çıkmasına tıp dilinde perianal abse adı verilir. İçeride abse birikir ve bu boşaltılarak gerekli antibiyotiklerle kurutulur. Ancak son zamanlarda devamlı akıntı gelmesi fistül oluştuğunu gösterir. Fistül olarak adlandırılan oluşum, bir ucu makatın içinde, diğer ucu da makat çevresindeki deride olan bir kanaldır. Makat içinden dışkı parçaları bu kanala girdiği için iltihaplanmaya yol açar. Fistülün tek çaresi yeniden ameliyat olmanızdır. Ameliyattan sonra da, makat çivarınızın temizliğine özen göstermeniz gerekecek. Özellikle dışkılama sonrası makat çevresini iyi temizlerseniz, yeni abselerin ve fistüllerin oluşmasını önleyebilirsiniz.

Hormonlarınızı tetkik ettirin

RUMUZ:ACI KADER/ANTALYA

KADINLARDA ve genç kızlarda kalın ve sert kılların görülmesi genellikle hormonal bozukluğa bağlıdır. Kalıtım özelliklerine bağlı olarak bazı kişilerde kıllar biraz daha çok ve koyu renkli olabilirse de sizin tarif ettiklerinizin hormonal bozukluğa bağlı olması ihtimali daha fazla. Üstelik adetlerinizde zaman zaman ortaya çıkan düzensizlik de, hormonal bozukluğa düşündüren bir başka etken.

Tıp fakültelerinden birinin Endokrinoloji (hormon bilimi) servisine başvurursanız gerekli tetkikleri ve tedavileri yaptırabilirsiniz.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

Yazarın Tüm Yazıları