Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Bu nasıl bir hastalıktır?

29 yaşındayım. Bir türlü kilo alamadığım gibi son birkaç yıldır, sürekli de kilo kaybediyorum. Bir çok hastalıktan şüphe ediyorum, önce veremden şüphe etmiştim, akciğerlerimin kontrolü yapıldı, normal olduğu söylendi. Şimdi de guatrdan şüphe ediyorum. Çünkü aşırı zayıflamanın yanı sıra sinirlilik, ellerimin devamlı titremesi, yorgunluk ve baş dönmesi gibi şikayetler var. Daha da önemlisi devamlı olarak balgam tükürüyorum. Bir de nefesim çok kokuyor. Dişlerimi devamlı olarak fırçalıyorum, sigara da kullanmıyorum.Ne yapacağımı şaşırdım. Ben de herkes gibi sağlıklı olmak istiyorum. Lütfen bana yardım edin. K.KARAÇAY/ANKARA

SİZİN yakınmalarınızın ilki, kilo alamamakla ilgili. Kilo durumu bünyesel farklılıklarla ilgili bir özelliktir. Bazı bünyeler, özellikle gençlikte, daha fazla kalori harcarlar. Bunun bir sonucu olarak başkalarından daha fazla yemek yedikleri halde kilo almazlar. Ancak bu kişilerin de yıllar geçtikçe, daha kolay kilo aldıkları görülür. Siz henüz 29 yaşında olduğunuza göre bu konuda endişe etmemelisiniz. Ancak devamlı olarak kilo vermeniz, anlamlı boyutlara vardıysa, nedenini araştırmalısınız.

Ellerinizin titremesi, kolay sinirlenmeniz gibi şikayetlerinizi hemen guatrın bir çeşidi olan hipertiroidiye bağlamanız doğru değil. Sinirsel etkenlere bağlı olarak da ellerde titreme gibi şikayetler görülebilir. Hipertiroidi ihtimalini ortadan kaldırmak için kan tahlilleri yapılmalıdır.Sizin daha önemli sorununuzun devamlı balgam çıkarma ve ağız kokusu olduğunu düşünüyorum. Sigara içmeyen sağlıklı bir insanın devamlı balgam çıkartmaması gerekir. Bu denli bol balgam çıkartma tıp dilinde bronşektazi olarak adlandırılan ve bronşlarin genişlemesine neden olan bir hastalığı düşündürüyor. Bu kişilerde nefeste kötü koku da duyulabilir. Daha önce akciğer veremi şüphesiyle yaptırdığınız tetkik sırasında sadece verem olup olmadığına dikkat edildiyse, bronşektazi gözden kaçmış olabilir. Akciğer hastalıklarıyla uğraşan bir merkeze veya uzmana tekrar başvurarak, aşırı balgam çıkartma şikayetinizi tetkik ettirmenizi tavsiye ederim.

Gençler rejimde

daha bilinçli olmalı

18 yaşında olan kızım yaklaşık bir yıldan beri, şişmanlamamak için rejim yapıyor. Öte yandan da boyunun uzamasını istiyor.Gelişme çağında olduğu için bunun yanlış olduğunu, boyunun uzaması bittikten sonra eğer gerekiyorsa, rejim yapmasını söyledim, ama, pek inandırıcı olamadım.Sanıyorum, açıklamalarınızdan pek çok genç kız yararlanmış olacak. K.KARACAN

GELİŞME çağındaki gençlerin şişman olmaları, boy uzaması açısından da olumsuz etki yaratabilir. Bu nedenle kızınızın zayıflama rejimi uygulamasına prensipte karşı değilim, ancak, rejimin bilinçli olarak yapılması şartıyla. Gelişme çağı, vücudun protein ihtiyacının çok fazla olduğu bir dönemdir. Ayrıca, öncelikle kalsiyum olmak üzere bir çok minerallere ve vitaminlere de ihtiyaç vardır. Eğer uygulanan rejim bunları yeterince karşılıyor, buna karşılık gereksiz kaloriler içermiyorsa, hem sağlıklı gelişme, hem de zayıflama sağlayabilir. Aksi taktirde gelişmeyi olumsuz yönde etkilediği gibi, bazı hastalıklara da yol açabilir.Kızınızın bir beslenme uzmanına danışarak rejim yapmasını tavsiye ederim.

Annemde birçok hastalık var

Arif KAYA

ANNENİZDE, ileri derecede osteoporoz, koroner yetmezliği ve astım bulunduğunu belirtiyorsunuz. Bunların birinde yararlı olan ilaç bir diğerinde zararlı olabilir. Bu amaçla da ilaç kullanmaktan kaçınmak, hastalıkların ilerlemesine neden olacaktır. Böyle durumlarda birkaç branşın elbirliği ederek hastayı ortak tedaviye alması gerekir.Siz annenizi, tam teşekküllü hastanelerden birinin iç hastalıkları bölümüne götürürseniz, böyle çok yönlü bir tedavi olanağına kavuşacaktır, sanıyorum.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları