Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Köpeğin çocuğuma zararı olur mu?

A.SAMANCI / İZMİR

SORULARINIZDAN çocuklara yapacağı etkiyi ön planda incelemek gerekirse, hayvan sevgisi çocukların ruh sağlığının olumlu gelişmesi açısından çok yararlı. Bir hayvanın bakım sorumluluğunu üstlenmesi, karşılıksız sevgi ve özveri duygusunun gelişmesi açısından çok yararlı.

Hayvan beslemek psikolojik açıdan yararlı olmakla beraber, sağlık açısından bazı önlemler almayı gerektirir. Köpek kisti diye de bilinen ekinokok kistini oluşturan etken, köpeğin bağırsaklarında yaşayabilen bir parazittir. Özellikle çiğ et ve sakatat yedirilen köpeklerde bu parazit bulunabilir. İnsana bulaştığında içi sıvı ve parazit tohumu bulunan kistler oluşturan bu parazitten korunmak için, köpeğe devamlı olarak pişmiş yiyecekler vermek, belirli aralıklarla parazit giderici ilaçlar kullanmak kist oluşumunu önleyecektir. Köpeğe sık sık parazit ilacı verilmesinin, onun sağlığı açısından bir sakıncası yok. İnsanlarda da bağırsak parazitleri için kullanılan bu tür ilaçlar bağırsaklardan emilmediği için sistemik etkisi yoktur. Buna rağmen belirli aralıklarla ilaç vermek yerine, dışkısının örneğini bir laboratuvara götürerek parazit arattırabilir ve bunun sonucuna göre ilaç verirsiniz.

Özetle, ev hayvanları konusunda faaliyet gösteren bir veteriner hekime bağlanarak, kontrollerini ve aşılarını düzenli yaptırmak koşuluyla evde köpek beslemenin bir zararı yoktur. Bunun tek istisnası alerjidir. Eğer köpek tüyüne karşı alerjisi olan biri varsa, bu durumda yapacak tek şey, hayvanı evden uzaklaştırmaktır.

Kabakulak oğlumu felç etti

G.PEKSAYAR / ANKARA

KABAKULAK hastalığı bazen, oğlunuzda olduğu gibi beyin iltihaplarına da yol açabilir. Oğlunuzda ortaya çıkan felç hali tümden iyileşmiş.

Kulağında ötme tarzındaki şikayetinin tedavi edilebilirliği açısından, elimizde tetkik raporları olmadığı için bir şeyler söyleme olanağım yok. Ancak oğlunuzun bitkin, yorgun, dalgın halinin bu hastalıkla ilgili olmadığını söyleyebilirim. Bu tamamen bir depressif haldir, yani ruhsal çöküntüdür. Oğlunuzun kulağındaki sesten önce depresyon halinin tedavi edilmesi gerekir. Eğer bir psikiyatri uzmanına başvurursanız bu konuda tedavi olanağına kavuşacaktır.

Ruhsal hali iyileştikten sonra da nöroloji ve kulak, boğaz, burun hastalıkları uzmanlarının ortak çalışmaları ile diğer sorunu hakkında ileri tetkik yapılabilir.

Tiroid beziniz aşırı çalışıyor

G.DUVARCI / TRABZON

ADETLERİNİZİN şu andaki düzeni de anormal değil. Bu açıdan endişe edecek bir şey yok. Akıntı ise, normal gibi gözükmekle birlikte, bir laboratuvarda incelenmesinde yarar var. Yapılacak kültürde, eğer zararlı bir mikrop tespit edilirse uygun antibiyotikle tedavi edilir.Guatr sorununuz içinse, yine bir laboratuarda tiroid hormonlarının ölçümü gerekecektir. Tarif ettiğiniz şikayetler, tiroid bezinin büyümesinden çok, aşırı hormon salgıladığı bir durumu (hipertiroidi) düşündürür. Bunun teşhisi için de tek yol kandaki hormon düzeylerinin belirlenmesidir.

Soğuktan korunmalısınız

A.TENEKECİ / KAYSERİ

SOĞUK havalarda uzun süre yürüdükten sonra bacaklarınızda kaşıntı olması ve kaşıdıktan sonra bu bölgelerin kızarması sizde soğuk alerjisi olduğunu düşündürür. Böyle hallerde antihistaminik grubundan bir ilaç kullanılması ve en önemlisi kalın çorap giyilmesi yararlı olmaktadır.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları