Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Yanlış gruptan kan nakli

GEÇEN gün yayınlanan bir haberde, yanlış gruptan kan verildiği için zarar gören ve bir süre sonra hayatını kaybeden birinden bahsediliyordu. Bu haber üzerine birçok okuyucum telefon ederek bu konuda açıklama istedi.

Olayı, gazetede okuyarak elde ettiğim bilgilerin ışığında değerlendirdiğimde, birkaç yönden yanlış yapıldığı sonucu çıkıyor. İlk yanlış, kan grubunun tesbitinde yapılmıştır. Tüm laboratuvar tetkiklerinde yanlış yapılabilir. En iyi laboratuvar, yanlış oranı en düşük laboratuvardır. Böyle olunca, en iyi doktor, kendi bilgileri ile hastayı muayeneden elde ettiği sonuçları sentez ederek, beklenmeyen bir laboratuvar sonucu karşısında teşhisini değiştirmeyip, hata olabileceğini düşünerek tahlilleri tekrarlatan doktordur. Bu açıdan bakıldığında ikinci yanlış da, kanın hastaya takılmasını isteyen doktordadır. Her türlü yanlışlığı önlemek açısından, gelen kanı hastaya takmadan önce bir uyumsuzluk olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Çapraz karşılaştırma denilen yöntemle, kan bankasından gelen kan ile hastadan alınan kanın serum kısmı, bir lam üzerinde karıştırılarak kontrol edilir. Eğer yanlışlık varsa, bu kanda, aglutinasyon denilen, bozuk sütün kesilmesi gibi minik pıhtılaşmalar olur. Bu durum görüldüğünde de bu kan hastaya takılmaz.

Yanlış gruptan kan takıldığında, damar içindeki kanda da pıhtılaşmalar olur. Bu pıhtılar özellikle böbreğin süzme sistemlerini tıkayarak hasara neden olur. Yanlış kan takıldığı zaman ortaya çıkacak sorunlar ve tedavi konusunun ayrıntısına girmek istemiyorum.

Ancak tüm okurlarıma, başlarına bir hastalık ya da kaza gelmeden, kan gruplarını tahlil ettirmeleri ve daha sonra da bir başka merkezde, yapılan tahlilin doğru olup olmadığını kontrol ettirmelerini tavsiye ederim.

Spor için doktora danışın

Özcan GÜNEY / SAMSUN

ASTIM hastalığı, solunum yolu alerjilerinden biridir. Alerjilerin bu türüne karşı eğilim, genellikle ailevi bir özellik taşır.

Sizin kardeşinizde de aynı hastalığın bulunması da bunu kanıtlayan bir özellik. Sizde aynı zamanda bir başka alerjik hastalık olan, saman nezlesi de var. Burnunuzun tıkanıklığı bunu gösteriyor.

Alerjik etkenlere bağlı olarak solunum yolları daraldığı için, sizin durumunuzda olanlar diğerlerine göre daha kolay yorulurlar. Bu nedenle müsabaka sporu yapmaları doğru değildir. Bunun yerine kondüsyonunuzu arttıracak tarzda aerobik sporlardan birini seçebilirsiniz.

Hangi sporu yapmanız gerektiğine sizi tedavi eden doktor karar vermeli. Ancak mektubunuzdan anladığım kadarıyla sizi takip eden, tedavinizi durumunuza göre düzenleyen bir doktor da yok.

Size tavsiyem akciğer hastalıkları konusunda uzman bir doktora ya da kliniğe bağlanarak devamlı kontrol altında olmanız.

Yılda bir prostat kontrolü yaptırın

REMZİ YALÇIN/ANKARA

TIP dilinde prostat hipertrofisi olarak adlandırılan tablonun kanserle bir ilişkisi yok. Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan selim (iyi huylu) bir büyüme. Tek sorunu, mesaneyi ya da üretrayı (dış idrar yolu) daralttığı için idrar yapma zorluklarının ortaya çıkmasıdır. Ancak, prostat büyümesi, bir insanda prostat kanseri olmasını engelleyici bir durum da değildir. Yani ayrıca prostat kanseri de gelişebilir. Bu ihtimal prostatla hiçbir sorunu olmayan kişiler için de geçerlidir.

Bu yüzden 50 yaşını aşmış her erkeğin zaman zaman prostat kontrolu yaptırması yararlıdır. Siz de, doktorun size tarif ettiği belirtiler ortaya çıkmasa bile, en az yılda bir kez prostat kontrolu yaptırın.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları