Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Mantar tedavisine devam edin

A.MURAT/TEKİRDAĞ

SORUNU tersine incelersek, size verilen mantar ilaçlarıyla hastalığınız önemli ölçüde gerilediğine göre, hastalığınızın mantar olması ihtimali çok yüksek. Kaldı ki, tarifleriniz de bu ihtimali kuvvetlendiriyor. İlaçların bitmesiyle hastalığın geri dönmeye başlaması tedavinin yeterli sürece uygulanmadığını düşündürüyor. Doktorunuzla tekrar görüşmenizi tavsiye edeceğim. Bu görüşme sırasında, ilaçların yanısıra almanız gereken, giysilerin temizliği vb. diğer önlemleri de sormanızı tavsiye edeceğim.

Merdiven çıkarken yoruluyorum

Nurhan/İSTANBUL

BEN 17 yaşındayım. Bu zamana kadar diş hekimi dışında doktora gitme gereğim olmadı. Son bir yıldan beri çay içtikten sonra yanımda birisi sigara içtiğinde, ardından ben merdiven çıkarken nefes nefese kalıyorum. Bu bir hastalık belirtisi midir?

DOKTORA gitmek zorunda kalmayışınız çok güzel ama, hiç doktora gitmediğinizle öğünmeyin. Bizim önerimiz belirli zamanlarda sağlık kontrolu yaptırarak, belirti vermeyen bir sağlık sorunu bulunup bulunmadığını erkenden öğrenmek kadar, sağlık tavsiyeleri ve aşılama gibi yöntemlerle de sağlığı korumaya çaba göstermenizdir. Çay ve sigaranın bir araya gelmesi ile kolay yorulmanızı açıklamak zor. Eğer astım gibi bair hastalığın başlangıcı varsa, sigara dumanına maruz kalmakla nefes darlığınız artıyor olabilir. 17 yaşındaki bir gencin merdiven çıkarken nefes nefese kalması normal bir olay değil. Hiç hastalanmamış olabilirsiniz ama doğuştan gelen bazı rahatsızlıklar, örneğin kalp hastalıkları da olabilir. İç hastalıkları uzmanı bir doktora muayene olamanız yararlı olacaktır.

Her sarılık hepatit değildir

E.ALTUĞ/ANKARA

DAHA önce geçirmiş olduğunuz Hepatit B tümüyle iyileşmiş, bundan sonrasında herhangi bir tedavi gerektirmez. Daha sonra oluşan göz aklarınızın sararması nedeniyle yapılan tetkikte de 'Gilbert' hastalığı olduğunuz söylenmiş. Bunun da size bir zararı yok. Yorulduğunuz zamanlarda kandaki bilirubin düzeyi arttığı için göz aklarınızda sararma oluşabilir, bunun hepatit ile bir ilişkisi yok.Kesin bir tedavisi olmadığı gibi bulaşıcı da değildir, normal yaşantınızı sürdürebilir ve evlenebilirsiniz.

Kan tablonuzu kontrol ettirin

M.ALACA

BAŞKACA sağlık sorunu olmadan zaman zaman kramplar girmesine karşı doktorlarınızın önerdiği magnezyumlu ilaçlar doğru bir seçimdir. Ayrıca kandaki sodyum, potasyum, klorür ve kalsiyum gibi mineralleri de kontrol ettirerek, düzensizlik varsa, bunlara yönelik önlemler almak da gerekebilir.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları