Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Metabolizmam çok yavaş

ÖNCELİKLE, bizim gibi doktora gitmeyi sevmeyen bir toplumu yazılarınızla aydınlatarak bir kamu görevi yüklendiğinizi söylemek isterim. Ben de maalesef aynı durumdayım.

Benim sorunum kabızlık. Son 3 yıldır sürekli ilaç kullanıyorum. Arada bir de zayıflama çayı. Aslında bunları zayıflama amaçlı kullanıyorum. Metabolizmam çok yavaş. Son zamanlarda bunların dozunu sürekli olarak arttırmak zorunda kalıyorum. Ayrıca yüzümdeki sivilce delikleri ve ince kırışıklar için peeling yaptırmamın ileride bir zararı olurmu? Vücudumdaki fazla yağlar için liposuction yaptırmamın zararı var mı?l M.MEREN

DOKTORA gitmeyi sevmeyen bir toplum olduğumuz doğru. Otomobilimizin bakımını ihmal etmeyen, televizyonumuzu arıza halinde yetkili servisin dışında kimseye elletmiyen bir toplumuz ama sağlık söz konusu olunca konu komşu tavsiyeleriyle yetiniyoruz. Toplumu sağlık alanında aydınlattığım yolundaki iltifatlarınıza teşekkür ederim ama ben, hastalananların doktora gitmelerine alternatif bir hizmet yapmıyorum. Amacım okurlarıma sağlıklarını koruma yolunda tavsiyelerde bulunmak, eğer bu başarılamazsa doğru zamanda doğru doktora başvurmasını sağlamak. Size de bu ölçüler içinde yardımcı olmaya çalışacağım.

Zayıflamak amaçlı olarak müshil ilacı kullanmak son derece sakıncalı. Sürekli müshil ilacı kullanmak, bağırsakların iyice tembelleşmesine ve giderek artan dozda müshil ilacına ihtiyaç göstermesine yol açar. Öte yandan bu ilaçların çoğu, bağırsağı tahriş ederek etki ederler. Sürekli bağırsak tahrişinin de ileride sorunlar yaratması kaçınılmaz.

Mektubunuzda metabolizmanızın yavaş olduğundan bahsetmişsiniz. Eğer bu gerçekse ve kabızlık sürekli müshil kullanmaya bağlı değilse, tiroid hormonlarının az olduğu düşünülebilir. Bu duruma tıpta hipotiroidi adı verilir. Eğer yapılan tahlillerde tiroidinizin az çalıştığı ortaya çıkarsa, bunun tedavisi ile metabolizmanız hızlanacağı için kilo vereceksiniz. Ayrıca bağırsak tembelliği de düzelecek. Bu konu ile iç hastalıkları uzmanları ilgilenmektedir.

Öte yandan kozmetik, benim ilgi alanımda olmamakla beraber, peeling denilen şekilde cildin üst tabakalarının soyulması ile yenilenme hızı artacağı için cildin daha sağlıklı bir hal alacağının açıklandığını biliyorum. Liposuction veya benzeri yağ emilmesi metodlarını bir zayıflama yöntemi olarak kabul etmemenizi tavsiye ederim. Diyet ve eksersizle istediğiniz kiloya indikten sonra vücunuzun bazı yerlerinde istemediğiniz çıkıntılar kalıyorsa bu yöntemleri, bundan sonra kullanabilirsiniz.

Mektup adresi: Dr.Gündüz Tezmen, Hürriyet Gazetesi Medya Towers Güneşli 34544-İstanbul

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları