Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Bu yaşta ameliyat olabilir mi?

ANNEANNEM 76 yaşında, ileri derrecede kemik erimesi teşhisi konulmuş bir hasta. Geçen yıl MR çekilmişti, kemikte çökme nedeniyle sinir baskı altında kalmış. Kalsitonin iğne tedavisi ve korse ile biraz rahattı. Şu anda kalçasında ve bacağında dayanılmaz ağrıları var. Hiçbir ağrı kesici ile rahatlama olmuyor. Doktor tekrar MR istedi ve muhtemelen ameliyat olacağını söyledi.

Siz ne önerirsiniz? Bu yaşta ameliyat olabilir mi? Başka çözüm var mı? Nazlı KÖRÜSTAN

SIKLIKLA üzerinde durduğumuz osteoporozun en önemli komplikasyonlarından birisi kemiklerdeki kırıklardır. Yük taşıyan kemiklerden en sık bel omurlarında çökme kırıkları görülür.

Buna bağlı olarak öncelikle boy kısalması ve öne eğilme yani bir çeşit kamburluk gelişir. Rastlanan kırıklar arasında kalça eklemi de yer alabilir. Bacağı leğen kemiğine bağlayan eklemdeki kırıklar yürümeyi ve ayakta durmayı imkansız hale getirebilir.

Osteporoz tedavisi çok uzun süreli bir hastalıktır. Kemik metabolizması çok yavaş olduğu için pratik olarak, kaybolmuş kemik dokusunu geri kazandırmak hemen hemen imkansızdır. Tedavinin başarısı, ilk olarak, kemik kütlesi kaybını durdurmaktır.

İşte bu nedenlerle osteporozda korunma çok daha önemlidir.

Anneannenizde ileri derecede osteoporoz oluşmuş. Buna bağlı kırıklar da gelişmiş. Ancak mektubunuzdaki tariflerden kırıkların nerede olduğu pek anlaşılamıyor. Siz kalçadan bahsediyorsunuz. Kırık eğer bel omurları arasındaysa, sinir köklerinin sıkışmasına bağlı olarak, kalçaya ve bacağa vuran siyatik ağrıları olabilir. Ancak yukarıda da bahsettiğim gibi kalça ekleminde de olabilir. Doktoru yapacağı muayene ve MR gibi tetkiklerle olayı tam olarak aydınlatacak ve önerileri ona göre yapacaktır.

Öneriler arasında ameliyat olursa, ameliyat olup olamayacağı konusunu mektupla belirlemek mümkün olmaz. Çünkü, ameliyat edilebilirlik sadece yaşa bağlı bir olay değildir. Kalp, akciğer gibi hayati organların durumu önemlidir. Bunun için iç hastalıkları uzmanının muayenesi gerekir.

Şeker ilacı kullanmalı mıyım?

K.GÖKÇE

KANDAKİ şeker düzeyinin normalin 30-40 mg kadar üstünde olması halinde, hastanın perhizle idare etmesi söz konusu olabilir.

Daha yüksek rakamlar ve perhiz döneminde yapılan kontrollarda yüksek rakamların bulunması halinde, ilaç tedavisine geçilebilir. Ancak kesin kararı hastayı muayene eden doktor vermelidir. Etkili maddesi Acarbose olan Glucobay isimli ilaç, diğer ilaçlardan daha farklı bir özellik taşımaktadır. Etkisini, unlu, şekerli ve nişastalı gıdalar demek olan karbonhidratların bağırsaktan emilmesini azaltarak göstermektedir. Bu etkiyle, katı perhiz ihtiyacını ortadan kaldırabilmekte ya da şeker düşürücü ilaçların daha düşük dozlarda kullanılabilmesini sağlamaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları