Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Hepatit B taşıcılığı sorun yaratır mı?

HEPATİT B hastalığı, hakkında çok şeyler söylendiği ve yazıldığı halde benim kafamda aydınlanmamış konulardan biri.İki yıl önce oğlum iştahsızlık ve bulantı nedeniyle doktora gitti, yapılan tetkiklerde Hepatit B taşıyıcısı olduğu ortaya çıktı. Her gün bir vitamin hapı alması ve yılda bir kez muayene olması tavsiye edildi. Bu hastalık oğlumun sağlığını ve geleceğini ne kadar etkiler? R.KARA

HEPATİT B, halk arasında 'bulaşıcı sarılık' olarak bilinen hastalığa yol açan virüslerden biri. Bu köşede çok kez ele alındı, ileride de tekrar ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Hepatit B'nin Hepatit A'dan farkı, bunda kronikleşme ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Kronik hepatitlerin de siroza ve karaciğer kanserine varma ihtimali bulunmaktadır.

Endişelenmeniz için neden yok. Oğlunuz hasta değil, sadece bu hastalığın virüsünü taşıyor. Bu durumda ilerisi için birkaç ihtimal var: Ya virüs birgün aktifleşerek hastalandırır, hastalananların yüzde 75-80'i iyileşir geri kalanı kronikleşebilir, bu durumda hastalığın seyrine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Hepatit B taşıyıcılarının bir kısmı hayat boyu taşıyıcı kalabilir. Bu durumda kendileri için bir risk olmamakla beraber kan nakli, kana bulaşan aletlerin başkasında kullanılması ya da cinsel yaşam gibi yakın temaslarla çevre için bulaştırıcı olabilir. Risk altında olan kişilerin önceden Hepatit B'ye karşı aşılanması gerekir.

Hepatit B taşıyıcılarının bir kısmında zaman içinde antikor oluşması yani bağışıklık gelişmesi ile virüsün tamamen yok edilmesi ihtimali de vardır. Bu nedenlerle Hepatit B taşıyıcılarının belirli aralıklarla kontrol olmalarında yarar bulunmaktadır.

Hepatit B taşıyıcılığı kişinin kendi sağlığı açısından herhangi bir sorun yaratmaz. Oğlunuzdaki şikayetlerin de buna bağlı olduğunu düşünmüyorum. Taşıyıcılık normal yaşantısını sürdürmesi için bir engel yaratmaz.

Tiroit hastalığı nedir?

38 yaşında bir bayanım. Kilom, boyuma göre çok fazla. Sadece salata yememe rağmen kilo veremiyorum. Bazen burnum ve ellerim buz gibi oluyor. Bir yakınım, tiroit hastalığımın olabileceğini söyledi. Bu ihtimal olabilir mi? Hangi doktora gitmem gerekiyor? Ş.EROL

TİROİD, boynun ön kısmında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Halkımız bu organı büyüdüğü zaman oluşan guatr hastalığı nedeniyle tanır.

Görevi, salgıladığı hormonlarla metabolizmayı düzenlemektir. Vücudun istirahat sırasındaki enerji harcaması (bazal metabolizma), tiroid bezi tarafından düzenlenir. Tiroid bezinin hormonlarının az olduğu hallerde (hipotiroidi), hastalar halsiz, kuru ciltli, kilo almaya eğilimli, vücudunda su toplanan ve kolay üşüyen kişiler haline gelirler.

Doğal olarak her kilo almaya eğilimli olan ve kolay üşüyen kişinin hemen tiroid bezi hastası olarak nitelendirilmesi doğru olmamakla beraber, iç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurarak tiroid kontrolu yaptırmakta yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları