Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Hemoroid sorunum var

22 yaşında bir kızım. Hemoroid sorunum var. Bu konuda hangi uzman doktora başvurmam gerekir? Bana ne önerileriniz olur? B.U.

Hemoroid ya da halk arasındaki adıyla basur, rektum (makat) civarındaki toplardamarların varis şeklinde genişlemesidir. Bünyesel yatkınlık söz konusu olmakla beraber, en önemli nedeni kabızlıktır. Makat içinde sert bir dışkı kitlesinin sürekli baskısı buradaki toplardamar dolaşımını bozar ve zorlanan dolaşım nedeniyle damarlar balonlaşarak genişler.

Tüm tedavilerde ilk kural, nedenin ortadan kaldırılmasıdır. Bu yapılmadığı sürece hemoroidler için ameliyat bile yapılsa, geri kalan damarlarda yeniden belirebilir.

Hemoroid ile genel cerrahlar ilgilenir. Son zamanlarda proktolog adıyla, özellikle makat civarındaki sorunlarla ilgilenen uzmanlar mevcutsa da sayıları az olduğu için, bir cerraha başvurmanız daha kolay olacaktır.

Kafamda sürekli ses var

A.SAYIN/ANKARA

Kafanızda sürekli ses duymanız 15 yıldan beri uygulanan tedavilerle bağlantılı değil. Muhtemelen damar sertliği tablosunun bir sonucu olmalı. Yüksek tansiyon da bu yönde etkisi olan bir sağlık sorunudur. İç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurup bu yönlerden tetkik olmanız uygun olacaktır. Öte yandan kemik erimesi teşhisi konulduğu ve kaplıca ile fizik tedavi uygulandığını belirtmişsiniz. Eğer bunların yanısıra ilaç tedavisi uygulanmadıysa, kemik erimesi diye bilinen osteoporoz için herhangi bir tedavi yapılmadığını bilmelisiniz. Kemik yoğunluğunuzu ölçtürerek, osteporoz tedavisini bilen bir hekime başvurmalısınız.

Simir testi nedir?

B.AYKUT

İngilizce yazılışı ‘smear’ olan test, sizin sorduğunuz tarzda yani ‘simir’ olarak okunur. Salgıların sürülerek mikroskop camına yayılması ve özel boyalarla boyandıktan sonra, hücrelerinin yapısının incelenmesi anlamına gelir. Genel bir isim olduğu için birçok kısmın incelenmesinde kullanılmakla beraber, son dönemde en yaygın olarak rahimdeki hastalıkların ve kanser riskinin araştırılmasında kullanılmaktadır. Bu nedenle aslında ‘vaginal smear’ denilmesi gerekirken kısaca ‘smear’ olarak adlandırılmaktadır.

Bu tetkik yöntemiyle ilgili bilgiler bu köşede defalarca yer aldı. Ben o yazılar sırasında tetkikin diğer adı olan Papanikolau testinin kısaltılmışı olan Pap-Test adını kullanmıştım. Eğer köşemi sürekli izliyorsanız, bu yazıları da okumuş olmalısınız.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları