Sağlık

Dr. Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Bronşitim kriz mi yaptı?

H.ÖZCAN

Bronşitin yanısıra faranjit ve sinüzit gibi sağlık sorunlarınızın da bulunması, solunum sisteminizde alerjik bir zemin bulunduğunu düşündürür. Böyle olunca bu sistemde zaman zaman sorun görülebilir. Nitekim bir süre önce ortaya çıkan soğuk algınlığının ardından akut bronşit atağı başlamış. Bu sırada ortaya çıkan bütün belirtiler, bu tabloya ait. Bronşitiniz iyileştikten sonra da doktorunuzla bağlantıyı kaybetmeyin, uygun bir tedavi ile yeni ataklar oluşmasını ya da kronik bronşit oluşmasını önleyebilirsiniz.

Diğer yandan 16-17 yıl önce düşme sonrasında kalçanızda kalan yumruk büyüklüğündeki şişliğin iyi tetkiki gerekir. Bu varken, lumbago ya da siyatik gibi tablolara neden aramak yersiz. Ayrıntılı bir muayene ve görüntüleme yöntemleriyle, bu şişliğin durumunu ve size ne gibi sorunlar yaratabileceğini araştırmanızı öneririm.

Yüksek tansiyon ve doğum

Çok yakında doğum yapmayı planlayan 32 yaşında yüksek tansiyon ve plokistik böbrek rahatsızlığı olan bir bayanım. Sizden bana, doğumumu tamamiyle risksiz yaptırabilecek çok iyi bir doktoru tavsiye etmenizi rica ediyorum. Rumuz: NUR

Sizin de mektubunuzda ayrıntı yok. Sağlığınızı ilgilendiren bu kadar önemli bir konuda mektup yazarken bile, bu kadar üşengeç olmanızı anlayamıyorum.

'Çok yakında doğum yapmayı planlayan' kelimelerinizle kaç aylık gebe olduğunuzu anlamak mümkün değil. Gebeliğinizin bu aşamasına kadar ne gibi durumlarla karşılaştığınız, takibinizin ne şekilde yapıldığı gibi bilgiler de yok.

Bu bilgilere neden ihtiyaç olduğunu anlatayım: Polikistik böbrek teşhisi, böbreğin normal dokusunun çok az olup, doğal sünger gibi çok sayıda, irili ufaklı kistlerle dolu olması halidir. Bu hastalık kalıtımla iletilen ve doğuştan itibaren varolan bir hastalıktır. Böbrek dokusu yetersizliği olduğu için polikistik böbrek hastalarının çoğunda yüksek tansiyon bulunabilir. Bu hastalar böbrek iltihaplanmaları açısından zayıftırlar. Her iltihaplanma da zaten yetersiz olan böbrek dokusundan bir şeyler daha götürür. Polikistik böbrek hastalarının, böbrek yetersizliği ve buna bağlı olarak üre yükselmesi riskine karşı sürekli olarak böbrek hastalıkları uzmanı (nefroloji) bir doktorun denetiminde olması gerekir.

Bir polikistik böbrek hastası olarak, teşhisin konulmasından bu zamana kadar nasıl bir takip yöntemi uyguladığınızı belirtmemişsiniz. Gebelik de bünye için yük getiren bir durum olduğu için zaten sorunlu olan böbreklerinizi daha da riske sokacaktır. Bu durum bebek için olduğu kadar sizin için de bir risk faktörü oluşturur. Bunun için sizin tüm gebelik süresince nefroloji uzmanı bir doktorun yakın takibi altında bulunmanız gerekir. Hatta gebeliği planlarken bunu nefroloji uzmanına danışmanız gerekirdi.

Eğer bu güne kadar böyle bir takip altında değilseniz, acilen bunu sağlamalısınız. Doğumu hangi hastanede ve kimin yapması konusunu şu andaki mevcut durumunuza ve karşılaşma ihtimali bulunan risklerinize göre bu doktor planlamalı.

Ayrıca polikistik böbrek hastalığının kalıtsal bir sorun olması nedeniyle doğacak çocuğunuza da ultrasonografi yaptırarak aynı sorunun onda da olup olmadığını belirlemenizi tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları