Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Anneniz mide fıtığı olmuş

İki yıl kadar önce anneme epigastrik herni teşhisi koydular. Bu hastalık nefes alamama ve hırıltı gibi şeyler yapar mı? Ayrıca yemek yedikten sonra şikayetler daha çoğalıyor. Bizi bu konuda aydınlatmanızı rica ediyorum.

H.YÜREKLİ

Epigastrik herni, karın duvarının üst kısımlarında midenin bulunduğu kısımda yer alan bir fıtığa verilen isimdir. Bu tanım karın duvarında oluşan bir fıtığı anlatır.

Oysa sizin tarif ettiğiniz şikayetlere bakınca olay daha çok hiatus hernisi olarak adlandırılan tabloyu düşündürüyor.

Bu sorun, karın ile göğüs arasında yer alan ve iki boşluğu ayırmanın dışında solunuma da yardım etmek görevi olan diyaframda, yemek borusunun geçtiği deliğin geniş ve mideyi bağlayan bağların zayıf olduğu durumlarda ortaya çıkar. Buna bağlı olarak, normalde karın boşluğu içinde yer alması gereken midenin bir kısmı, zaman zaman bu delikten göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşır. Bu fıtıklaşma, özellikle akciğerin ve bazen de kalbin itilmesine neden olur. Hele midenin büyük bir kısmının fıtıklaştığı hallerde nefes darlığı ve çarpıntı gibi haller daha da aşırı olacaktır.

Hastanın kilolu olması, beline sıkı kemer ve korse takması, fazla yemek yemesi, yemek sonrası dolu mideyle yatması ya da eğilmesi gibi haller karın içi basıncı arttırarak midenin göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşmasını arttıracaktır.

Diyaframdaki deliğin çok geniş olmadığı durumlarda hastanın kilo vererek karnındaki yağları azaltması, midesini aşırı doldurmaktan kaçınması, özellikle yemek sonrası yatmak veya eğilmekten kaçınması, karnını sıkan korse ve kemer gibi şeyler kullanmaması ile şikayetleri azaltmak mümkündür.

Bütün bu önlemlere rağmen fıtıklaşmanın önlenmediği ve hastanın şikayetlerinin çok olduğu hallerde ameliyat söz konusu olabilmektedir.

Annenizin durumunu tam olarak bilemiyorum. Verdiğim bu genel bilgilerden sonra bir sonuca varabildiğinizi umuyorum. Eğer tam olarak aydınlanmayan durumlar varsa gastroenteroloji uzmanı bir doktora muayene ettirebilirsiniz.

Beynimde sorun mu var?

Birkaç yıl önce yaşadığım bir sorunum var. 3-4 yıl önce bir gece ensemde bir basınç hissettim. Baş dönmesi, kusma ile ensem kazık gibi oldu. Bir süre için bacağımı sürüklediğimi hatırlıyorum. Sonradan gittiğim doktorların kimisi beyin damarımın tıkandığını, kimisi de iltihaplı bir durum geçirdiğimi söyledi.

Uzun süre önemli bir sorunum olmadı. Birkaç ay önce şiddetli baş dönmesi ve kusma atağı oldu. Gitiğim doktor yine önemli bir şey olmadığı söylendi.

Ancak bu durumlar bende hep bir kaygı yarattı.

Bana bir yol göstereceğinize inanıyorum. M.MEŞELİ

Tariflere dayanarak kesin bir şey söylemek olanaksız. Olayın sadece baş dönmesi, denge bozukluğu ve kusma boyutuna bakıldığında iç kulaktaki denge sistemini ilgilendiren bir sorun olarak düşünmek mümkün. Ancak ilk atağınızda şiddetli baş ağrısı, ense sertliği gibi şikayetleri ve bacağınızda geçici felç benzeri durumu dikkate aldığımızda kafa içinde basınç artışı ile beyin ve beyinciği ilgilendiren bir sorun hatıra geliyor. Bu hallerde kesin teşhise varabilmek için, tercihen atak sırasında nörolojik muayene yapılması ve bilgisayarlı tomografi ya da daha iyisi MR gibi tetkikler yapılmalıdır. Olayın 3-4 yıl gibi uzun bir süre tekrarlamaması iyi ancak kesin bir güvence değil.

Olayı tam olarak aydınlatabilmek için bu gün de yapılabilecek şeyler var. MR yöntemleriyle beyni ve beyin damarlarını görüntülemek yararlı olacaktır. Eğer beyinde anevrizmalar, yani damar baloncukları varsa ve sadece genişlediği sıralarda böyle belirtiler veriyorsa, bunun bilinmesinde yarar var. Bu konu özellikle tansiyonunuzun yükselmeye başladığı bu dönemde daha da önem taşımaktadır. En kısa zamanda bir nöroloji uzmanına başvurmakta yarar var.

Şiddetli sırt ağrıları çekiyorum

22 yaşında bir genç kızım. Yaklaşık 1 yıldan beri gece yatarken yoğun sırt ağrıları çekiyorum. Gece uyuyamadığım için de ertesi güne bitkin ve halsiz giriyorum. Doktorlar kas gevşetici ve romatizma ilaçları veriyorlar, ama kesin bir çözüm olmadı.

Ayrıca bu süre içinde kabızlık sorunum da başladı. Bitki çayları sadece geçici çözüm olabildi.

Her şey için teşekkürler.

K. SAYAR

Sırt ağrıları için gittiğiniz doktor röntgen çektirdi mi bilmiyorum. Ancak bu yaştaki birinde bu denli ağrı olduğu zaman öncelikle oralarda bir sorun olup olmadığına bakmak gerekiyor. Eğer sırt ve boyun omurlarınızın röntgeni çekildi ve organik bir sorun bulunmadıysa olayı çözmek daha kolay.

Bu durumda olayın sırt ve boyun kaslarınızı ilgilendiren bir sorun olma ihtimali yüksek. Eğer masa başı bir işte çalışıyorsanız sürekli öne eğik çalışmak bu kasları kapasitesinin üzerinde yoruyor olabilir. Gece yattığınızda üzerindeki yük kalktığı için kaslarda kramplaşma ortaya çıkıyor. Düzenli olarak eksersiz yaparak bu kaslarınızı çalıştırır ve güçlendirirseniz bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. Yapacağınız eksersizleri bir fizik tedavi uzmanının belirlemesinde yarar var.

Öte yandan kabızlık sorununun da dolaylı olarak sırt ağrılarınızla bağlantılı olabileceğini sanıyorum. Sırt ağrılarınız için size önerilen kas gevşetici ilaçların kabızlık gibi bir yan etki yaratma ihtimali yüksek. Ayrıca sırt kaslarınız bu kadar kolayca ağrı yaptığına göre bedensel hareketi az bir yaşam sürdürüyor olmalısınız. Hareketsiz yaşam da kabızlığın önemli nedenleri arasında yer alır. Eğer bir de sebze, meyve, kepekli tahıl ürünleri gibi posalı gıdalardan uzak bir beslenmeniz varsa sorun iyice çözümü zor bir noktaya ulaşır. Bu duruma ilaçla çare aramak sizi ömür boyunca kabızlık ilaçlarına bağımlı hale getirir. Sırt ağrılarınız için de yararlı olacak olan sporun yanı sıra posalı gıdalardan zengin bir beslenmeye dönerseniz her iki sorununuzdan birden kurtulacağınıza inanıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları