Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Döl yolu kisti tehlikeli mi?

36 yaşında, bir bayanım. Bir süre önce, cinsel organımda bir şişlik oluştu. Doktora göründüğümde, Bartholin kisti olduğunu söyledi. Tedavisinin yalnızca ameliyat olduğunu, bana bir zararının dokunmayacağını da vurguladı. Acaba bu tehlikeli midir? Acilen ameliyat gerekir mi? Ameliyat dışında çare yok mu? K.MERTCAN

Bilindiği gibi vajina, kadının cinsel birleşme yapması ve çocuk doğurması için gerekli olan bir organıdır. Özellikle cinsel birleşme sırasında birleşmenin kolay olması için, tıp dilinde vajina, halk arasında döl yolu olarak bilinen bu kanalın içinde bazı salgı bezleri vardır. Cinsel heyecanlanma anında bu bezler salgı yaparak vajinanın içini kaygan hale getirir. İşte bu bezler zaman zaman iltihaplanarak sorunlara yol açabilir. Bartholin bezleri de vajinanın başlangıç kısmında yer alır.Eğer bu bezlerin salgı kanalları kapanırsa, salgı kanal içine olacağı için, bezde kistleşme görülür. Benzer şekilde, bez iltihaplandığı zaman ağrılı sert ve sıcak bir hal alır. İltihaplanma iyileştikten sonra, sert bir yara tamir dokusu olan, bağ dokusu yerleşir. İnsanın cildinde de olabilen ve halk arasında çıban olarak adlandırılan oluşumlar da iyileştikten sonra yerinde sert bağ dokusu bırakırlar.

Bartholin kistinin önemli bir sorun yaratmayacağını hemen söyleyebilirim. Halkımızın kist deyince hemen hatırına gelen kanser, söz konusu değildir. Durmakla da kanserleşmez. Ancak kistin zaman zaman iltihaplanması ihtimali vardır. İltihaplandığı zaman ağrı, ateş gibi belirtiler ortaya çıkacaktır. Vajina, duyarlılık açısından önemli organlardan olduğu için, bu bölgedeki iltihaplanmalar daha çok ağrı verecektir. Buraya mikrop yerleşirse, üreme sisteminin daha yukarılarına yayılma ihtimali bulunduğu için, tehlike yaratabilir.Ayrıca vajinanın giriş kısmında bulunan bu kist, kist haliyle de kalsa, abseleşse de, cinsel birleşmede zorluğa ve ağrıya neden olabilir. Bartolin kisti eğer abseleşmiş halde ise, antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Antibiyotik tedavisi ile geçmezse, ya da tedaviye cevap vermeyeceği baştan anlaşılırsa, yarılarak cerahat akıtılır. Abseleşmenin iyileşmesinden sonra, kistin küçük bir ameliyatla alınması gerekir.

Sizde halen bir sorun olmamasına rağmen, sorun oluşmasını beklemeden ameliyat olmanızı tavsiye ederim.

Nasıl kilo alırım?

18 yaşındayım ve 45 kiloyum. Kilo almak istiyorum, nişanlım da bu görüşte. Doktora gittim guatr olduğunu ama önemli olmadığını söyledi. Guatr sinir yaparmış bu da kilo almayı engellermiş. Ben çeşitli çabalar sarf ediyorum ama olmuyor. Çevremdekiler sigara ve çok çay içmenin kilo almayı engellediğini söylüyor.... B.M.

Zayıf olan herkese guatr incelemesi yaptırılıyor. Guatr kendi başına zayıflık nedeni değildir. Çünkü ’guatr’ sözcüğü, boynun ön kısmında yer alan tiroid bezinin büyümesine verilen bir isimdir. Guatr çeşitli nedenlerle oluşabilir. Tiroid beziyle ilgili olarak insanda kilo kaybına neden olan hastalık, tıp dilinde hipertiroidi olarak adlandırılır. Tiroid bezinin fazla hormon salgılaması halidir. Tiroid bezinin fazla miktarda salgıladığı hormon nedeniyle metabolizma hızlanır ve hasta durduğu yerde bile çok kalori harcar, bu da zayıflama nedenidir. Hipertiroidi bazen guatr olmaksızın yani tiroid bezi büyümeksizin de görülebilir. Sinirlilik, çarpıntı, aşırı terleme, ellerde titreme gibi diğer belirtilere yol açan hastalık da hipertiroididir.

Genç kızlarda hafif bir miktar guatr görülebilir ve bu önemli değildir. Nitekim sizin doktorunuz da aynı şeyi söylemiş.

Sizin zayıf olmanızda öncelikle bünyenizin sonra yaşınızın ardından da çay ve sigara bağımlılığınızın rolü var. Çayı azaltıp, sigarayı bırakıp, beslenmenizi dengelerseniz istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz. Dengeli beslenme için de bir beslenme uzmanı ile görüşmenizin daha uygun olacağı görüşündeyim.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları