Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Uyuşma kolesterolle mi ilgili?

Uzun zamandandır yüksek kolesterol için ilaç kullanıyorum. Şimdiye kadar başka önemli bir hastalık geçirmedim. Son zamanlarda uyku sırasında ellerim uyuşuyor. Uyanıp hareket ettirdiğimde geçiyor. Bu durum sabaha kadar devam edebiliyor. Olasılıklar konusunda bana fikir verebilirseniz sevinirim. Semih Barçın / HOLLANDA

Yüksek kolesterol damar sertliği oluşumu açısından bir risk faktörüdür. Ancak tabii ki tek risk faktörü değildir. Zaman zaman da belirttiğim gibi, kontrol altında tutulmayan şeker ve yüksek tansiyon hastası olmak, sigara içmek, aşırı kilolu olmak, hareketsiz yaşam sürdürmek, stres ve kalıtım gibi diğer risk faktörleri de önemlidir.

Sizde başkaca risk faktörü bulunmadığına ve üstelik de kolesterolünüz, düzenli olarak kullandığınız ilaçla kontrol altına tutulduğuna göre damar sertliği riskiniz azalmış demektir.

Bunu açıklamamın nedeni, bu tür uyuşmalarda dolaşım bozukluğunun da hatıra gelmesidir. Ancak olay dolaşım bozukluğuna bağlı olsaydı, şikayetleriniz daha çok iş yaptığınızda olurdu, ayrıca doktorunuz da muayenede bunu ortaya çıkarırdı.

Kollarda uyuşma, kola giden sinirlerin baskı altında kalmasına da bağlı olabilir, ancak, sizin sorununuz buna bağlı olsaydı, uyanıp ellerinizi hareket ettirdiğinizde geçmezdi.

Bu gibi durumlar, bazı kişilerde yaş ilerledikçe ortaya çıkabilen ve kesin nedeni bilinmeyen bir tablo olabilmektedir. Bu tablo özellikle kadınlarda menopoz sonrası daha da sık görülebilmektedir. Üzerine yatma nedeniyle damarın katlanmasına bağlı da geçici dolaşım sorunları görülür ki, hareket etmekle daha doğrusu damarın katlanmasını ortadan kaldırmakla bu durum hemen kaybolabilmektedir.

Ben sizde ciddi bir sorun olduğunu düşünmüyorum ancak herşeye rağmen kesin teşhisi, sizi tam olarak muayene eden hekim belirlemelidir.

Saç nakli yaptırayım mı?

29 yaşında bir erkeğim. Saç nakli konusunu öğrenmek istiyorum. Saç ekimi, dikimi, nakli kavramları farklı mı? Çok sayıda merkez açıldı. Bir kişinin yedi kez ameliyat olduğunu ve sonuçta daha kötü bir görünüm kazandığını gördüğümden bu yana kafam karıştı.

Benim başımda tamamen kellik yok ama üst kısımda açılmalar başladı.

Bana bir merkez önerir misiniz?

S.Kranda / TEKİRDAĞ

Başınızda tamamen kellik olsa zaten bu tür bir ameliyat yapılamazdı. Başın arka kısmında genellikle saçlar dökülmez. Bu ameliyatta arka kısımdan alınan kıl kökleri, saç olmayan ön ya da tepe kısımda açılan çukurcuklara nakledilir. Zaman içinde bu kökler yeni nakledilen yere uyum sağlar ve burada saç üretmeye başlar. Doğal olarak çok sık olmasa da açık olan kısmın kapanmasını sağlamaktadır.

Başındaki açık kısım geniş olan kişilerde bu ameliyatların seans seans yapılması tercih edilmektedir. Sizin gördüğünüz kişide sonucun iyi olmaması sanırım ameliyatı yapan kişiye bağlıdır. Ben, estetik amaçlı ameliyat yapan doktorların sanatçı yönlerinin bulunması gerektiğine inanırım. Bu olmadan sadece fonksiyonu sağlamaya yönelik girişimler yapılırsa sonucun estetik açıdan pek güzel olmaması doğaldır.

Benden adres soruyorsunuz, sık sık yazdığım gibi, özellikle özel kliniklerin ya da doktorların isim ve adreslerini vermek istemiyorum. Saç nakli yapan merkezleri dolaşıp ameliyat olmuş kişileri inceleyin, sizin beğenilerinize en yakın merkeze başvurup ameliyat olabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları