Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Genzimde kaşıntı oluyor

ŞİKAYETİM, genzimde, küçük dilimin arkasında kaşıntı olması. Bu, olur olmaz zamanlarda, hatta çoğu zaman uykumda kaşıntıyla birlikte ağrı da oluyor. Bunun için çeşitli antibiyotikler kullanıldı ama geçmedi. Acaba antibiyogram testi yaptırmadan ilaç kullandığım için mi bunlar iyileşmiyor? Sinüzit veya alerji gibi rahatsızlıkların kesin tedavisi var mıdır? R.Kartal

SİNÜZİT, çoğu zaman burun kanalını ilgilendiren başka sorunlara bağlı olarak gelişen bir tablodur. Burun boşluğuna açılan, sinüs adı verilen boşlukların iç zarlarının iltihaplanmasına sinüzit denilir. Burun boşluğu ya da kanalı denilen açıklıkla sinüsleri birleştiren ve hava giriş çıkışını sağlayan kanallar kapanırsa, bu zarların salgıladığı sümüksü madde (mukus) birikir. Buraya mikroplar ulaştığında üreme fırsatı bularak iltihaplanmaya yol açar. Olay bu boyuta ulaştığında, antibiyotikler kullanarak iltihap iyileştirilebilir ama, kanalları tıkayan, mukus akışını engelleyen sorun ortadan kaldırılmadığı sürece sorun kökünden yok olmaz, zaman zaman ataklara hazır bir halde bekler.

Alerji de sinüzit oluşumunu kolaylaştıran bir etken olabilir. Alerji oluşturan etkenlere (alerjen) maruz kalındığında burun iç zarı şişiyorsa, yukarıda anlattığım şekilde sinüslerin kanalları kapanıp iltihaplanmaya yatkın bir hal alır.

Bir kişide sinüzit oluşumunda alerjik faktörler mevcutsa, bunları dikkate almadan tedavi etmeden, sadece antibiyotik kullanarak sinüziti tümüyle ortadan kaldırmak mümkün olamaz.

Sizin genzinizde kaşıntı ve ağrı oluşumuna yol açan etkenin alerji olduğunu düşünüyorum. Kulak-Boğaz ve Burun hastalıkları uzmanı bir doktorun yanı sıra Alerjik Hastalıklar uzmanı bir doktora da başvurmanızın yararlı olacağı kanısındayım.

Sırt ağrılarım geçmiyor

23 yaşında ve iki çocuk annesiyim. İlk hamileliğim sırasında sırtımda ağrı başladı. Aynı zamanda göğüslerime de vuruyordu. Doktor, muayene ettikten sonra, kadınlarda özellikle yaz aylarında böyle ağrılar olabileceğini söyledi. O arada idrar yolu iltihabım da vardı, ilaçları kullandım, üç ay rahat ettim. Ama ağrılarım tekrarladı. Bir süredir bacaklarımda da ağrı oluyor. Hareket ettiğimde bacaklarım rahat, sürekli oturunca ya da geceleri yatarken şikayetlerim oluyor. Emine GÜNEŞ

ÖNCELİKLE kadınlarda yaz aylarında sırt ağrılarının olmasının doğal olduğu yolundaki teşhis konusunda herhangi bir bilgim olmadığını belirteyim. Ben böyle bir durum bilmiyorum ama, eğer doktorunuz daha farklı şeyler söylediyse o başka. Sırtta olan ağrılarınızın göğüslerinize kadar yayılması, olayın sadece sırt kaslarına bağlı olması ihtimalini biraz uzaklaştırır. Çünkü sırt ve göğüsteki kas grupları farklıdır ve birbirini etkileme ihtimali düşüktür. Böyle bir durum daha çok sinir sistemini düşündürür. Sırt omurları arasından çıkan sinir kökleri, kaburgaların arasından öndeki göğüs kemiğine kadar ulaşır. Benzer şekilde boyun omurlarının arasından çıkan sinir kökleri de, boyun, sırt, göğüs ve kolda ağrı nedeni olabilir.

Ancak bu bilgiler bacaklarınızdaki ağrıları açıklamaz. Bacaklarınızdaki ağrıların hareketsiz olduğunuzda daha çok olması, olayın eklem ya da kemik gibi sistemleri değil de kasları ilgilendirdiğini düşündürüyor.

Sorunların çözümü için teşhisin kesinleştirilmesi gerekir. Romatizmal hastalıklar uzmanı bir doktora başvurarak tetkik yaptırmalısınız.

Yazarın Tüm Yazıları