Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Hormon kullanayım mı?

19 yaşında bir kızım. Vücudum çok kıllı. Bunlardan kurtulmak için bir çok yolu denedim ama sonuç alamadım. Hem zamanım hem de maddi olanaklarım kısıtlı, buna çare arayamıyorum. Bu durum benim psikolojimi sosyal hayatımı etkiliyor. Gezmeye, çok sevdiğim denize gidemiyor, güzelim giysilerimi giyemiyorum.

Son olarak kadınlık hormonu östrojen diye bir şey duydum. Ameliyatla kadın olan erkekler, kıllarından kurtulmak için bunu kullanıyormuş. Ben de buna başlasam bana bir zararı olur mu? Y.HANDE

SİZİN mektubunuza farklı bir açıdan bakarak başlamak istiyorum. Maddi olanaklarınız kısıtlı olduğu ve zamanınız olmadığı için doktora gidemediğinizden ve sosyal hayatınız ile psikolojinizi bu kadar çok etkileyen bu soruna çare arayamadığınızı belirtiyorsunuz. Öte yandan da gezmeye, plajlara gidemediğinizden, güzelim giysilerinizi giyemediğinizden bahsediyorsunuz ve çare olarak çevreden duyduğunuz bir ilacı kullanmaya kalkışıyorsunuz. Benim niyetim sizi eleştirmek değil, toplumumuzda yaygın olan sağlığa bakış açısını ortaya koymak istiyorum. Tek başına yaşayan ve çalışan bir kız olarak koşullarınızın zor olduğunu kabul ediyorum ama, gezmek, plajlara gitmek ve ’güzelim giysiler’ almak için maddi olanak ve zaman buluyor ama bunları sağlığınız için kullanmak istemiyorsunuz. Eğlence yerlerinde gözünü kırpmadan büyük paralar harcayıp ertesi gün bedava tedavi olmak için SSK hastanelerinde uğraşan, en küçük bir aksaklıkla karşılaştıklarında da kıyameti koparan kişileri sık sık görüyoruz.

Her şeyin başı, sağlıktır. Öncelikle sağlıklı olmak için çaba harcayın, sağlıklı olduktan sonra ’güzelim giysiler’ olmasa da mutlu olabilirsiniz.

Ülkemizde her türlü sağlık kuruluşu var. Sigortalı olanlar için SSK hastaneleri, sigortalı olmayıp, üstelik maddi durumu kötü olanlar için ’yeşil kart’ uygulamaları ile ücretsiz tetkik ve tedavi olma imkanı var. Yeter ki sağlığın, komşu tavsiyesiyle ilaç kullanarak kazanılamayacak, önemli bir konu olduğu anlaşılsın.

Sizin sağlık sorununuza gelirsek kıllı bir vücuda sahip olmak hormonal düzensizliğe bağlı olabildiği gibi, yapısal bir özellik de olabilir. Eğer sorunun temelinde hormon düzensizliği yatıyorsa buna uygun tedaviler yapılabilir. Ancak hormon tedavisi yapılabilmesi için öncelikle vücudun hormon düzeyinin belirlenmesi gerekir. Sizin düşündüğünüz gibi herhangi bir araştırma yapmadan, kadınlık hormonu kullanırsanız ve vücudunuzda bunun eksikliği yoksa, vücut dengeyi koruyabilmek için kendi hormon üretimini durdurabilir. Bunun sonucunda hormon eksikliği belirir ve yaşam boyu hormon ilaçları kullanmak zorunda kalırsınız.

Unutmayın insan bünyesinde mucizevi dengeler bulunmaktadır. Gelişigüzel müdahalelerle bu dengeyi bozarsanız büyük sorunlarla karşılaşırsınız. Tedavi, komşu teyzelerin tavsiyeleriyle çözümlenecek kadar kolay olsaydı, hiç kimse tıp fakültesinde altı yıl boyunca on binlerce sayfalık kitaplar okumak, öğretim üyelerinin deneyimlerinden yaralanmak için stajlar yapmak, bunun üzerine en az dört yıl daha uzmanlık eğitimi yapmak zorunda kalmazdı.

Lütfen kendi bünyenize ve sağlığınıza saygı gösterin.

Solucan mı var?

19 yaşındayım. Karnımda zaman zaman şişme ve ağrılar oluyor. Ayda 4-5 kez olan bu ağrılar sırasında adım atacak durumum olmuyor. Acaba karnım su mu topluyor, yoksa solucan olabilir mi? Annemden ameliyatla solucan almışlardı, bir defa da benden düşmüştü.

İlginize şimdiden teşekkür ediyorum. l Rumuz: SEVDA

ARALARINDA, halk arasında solucan olarak nitelendirilen Askaris’lerin de bulunduğu bağırsak parazitleri genellikle bulaşıcı bir nitelik gösterir. Ailenin bir bireyinde varsa, diğerlerinde de bulunma olasılığı yüksektir. Nitekim sizde de bir kez görülmüş olması, halen bulunması olasılığını arttırıyor.

Şikayetleriniz bağırsaklarınızla ilgili gibi gözüküyor. Bağırsak parazitleri, bağırsakları tahriş ederek çalışmasını engellediği gibi, askarisler bulunduğu zaman, bunların bazen yumaklar oluşturarak bağırsakları tıkamasına da rastlanabilir.

Bir doktora başvurduğunuzda muhtemelen dışkı tahlili yaptırarak parazitleri araştıracak, varsa cinsine uygun bir ilaçla tedavi edecektir. Eğer sorun parazitlere bağlı değilse spastik kolon denilen şekilde kalın bağırsak kramplarını da düşündürebilir, doktorunuz bu olasılık açısından da gerekeni yapacaktır.

Gilbert hastalığı ve sarılık

2-3 aydır vücudumda sarılık var. Yapılan tetkiklerde, kanımdaki bilirubin oranı yüksek bulundu. Doktorum Gilbert hastalığı diye bir şey söyledi. Bununla ilgili bir açıklama yaparsanız çok sevinirim. l O.F.

KANDA bulunan alyuvarların ortalama 120 günlük ömrü vardır. Bu süreyi tamamlayan hücreler parçalanırken demir gibi maddeler tekrar kullanılmak üzere ilgili yerlere aktarılır. Bazı kısımları karaciğer tarafından tutulur, işlendikten sonra safra kanallarına ve böylece bağırsağa atılır, sindirim işleminde kullanılır. Bu sürecin herhangi bir aşamasında aksaklık olursa bilirubin adı verilen bu parçalanma ürünleri kanda birikmeye başlar. Sarı renkli olan bu madde kanda birikince hastanın, önce göz akları olmak üzere tüm cildi sararmaya başlar.

Özetle söylemek gerekirse, bu sistemi etkileyen bir çok hastalıkta kandaki bilirubin düzeyi yükselir ve hastada sarılık görülür.

Gilbert hastalığı da bunlardan biridir. Üretilmiş olan bilirubinin karaciğerden safra kanallarına ulaştırılmasında görevli olan enzimin eksikliğine bağlı olarak yeterince atılamaması ve bazen kanda birikmesi tablosudur.

Kesin bir tedavisi olmadığı gibi zararı ve bulaşıcılığı da yoktur, kaygılanmayın.

Yazarın Tüm Yazıları