Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Pnömotoraks ameliyatı olmalı mıyım?

Rahatsızlığımın adı, spontan pnömotoraks. 1975'de, akciğer absesi teşhisi ile hastaneye yattım, bir yıl raporlu kaldım kontrollar yapıldı. 1995, 1997 ve 1998'de göğsüme diren takıldı.

Şu anda bir şikayetim yok ama doktorum akciğerimde bir tane büyük balon kaldığını ve bunun ameliyatla alınabileceğini söylüyor. Bu tablo üşütme ile ortaya çıkmıştı. Doktorum şu anda uçağa binmemem gerektiğini söylüyor. Ayrıca yüksek irtifadan ve ağır hareketlerden de kaçınmam gerekirmiş. Ameliyat olursam bu riskler ortadan kalkarmış. Acaba bu ameliyatın bir tehlikesi var mı?

EMEL POLAT / İZMİR

Normal koşullarda akciğer dokusunu kaplayan dış zar ile, göğüs duvarının içini kaplayan zar arasında hava yoktur. Böylece göğüs duvarı genişlediği zaman akcaiğerler de genişler ve dışarıya açık olan solunum yollarından akciğerin içine hava girer. Eğer herhangi bir nedenle hava bulunmaması gereken bu iki zarın arasına hava girerse, akciğer sönerek bu ciğerde solunum durur. Tıp dilinde pnömotoraks adı verilen bu tablo ya göğüs duvarının, bıçaklanma veya benzeri bir nedenle delinmesi, ya da akciğerin solunm yolu ile dış zarı arasında hava kaçağı olmasına bağlıdır.

Sizde bu olay, normal koşullarda akciğerde bulunmayan ama sizde varolan hava keseciklerinin patlamasına bağlıdır. İlk olara 1975 de olan ve 22 yıl sonra tekrarlayan ve bundan sonra her yıl tekrarlayan bu olayın artık sizin için sorun olacağını gösteriyor. Ameliyat sizin için kurtuluş yolu. Bu riskleri ve kısıtlamaları sürekli yaşamak yerine ameliyat olarak kurtulmanızı tavsiye ederim.

Oğlumda hormon bozukluğu mu var?

12 yaşındaki oğlumun penisi çok küçük, idrarını yaparken üstünü ıslatıyor. Aşırı kilolu olduğu için de göğüsleri kız gibi büyük. Bu normal bir durum mu, yoksa hormon bozukluğu mu var?

Y.M.

12 yaşında da olsa bir çocuğun penisinin 1 cm. kadar olması normal bir durum değil. Burada bir hormonal yetersizlik düşünülebilir. Aşırı kilolu olmasının bunda olumsuz etki yaptığını sanıyorum. Çocuğunuzu endokrinoloji deneyimli bir çocuk doktoruna ya da bir üniversite hastanesinin çocuk kliniğinin endokrin servisine muayene ettirmenizi tavisye ederim.

Bu arada idrar yaparken üstünü ıslatma konusuna da dikkat çekmek isterim. E-mail ile göndermiş olduğunuz kısa mektupta çok ayrıntılı bilgi yok. Bazen penisin idrar deliğinin uçta değil de altta olduğu haller de var. İdrar kanalının tam kapanmaması sonucu olabilen bu tabloda idrar deliği penisin ortelerında ve hatta kök kısmında olabilir. Böyle hallerde idrar karşıya doğru değil aşağıya doğru akar. Tıp dilinde hypospadias denilen böyle bir tablonun da bulunması ihtimaline karşı, oğlunuzu muayene eden doktora bu konuyu da bahsetmenizi tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları