Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Bahar alerjilerine dikkat

Son günlerde sabah yataktan kalktığınızda kriz halinde aksırıyor musunuz? Ya da zaman zaman gözlerinizde kızarma ve batmalar, yaşarmalar mı oluyor? Ara sıra öksürük nöbetleri nefesinizi mi kesiyor. Bu sorulardan en az bir tanesine ’evet’ diyorsanız sizin alerjik bünyeli olduğunuz düşünülür. Oysa siz gündüzleri güneş açınca ısınan, güneş kaybolunca da soğuyan havalarda üşüttüğünüzü sanıyordunuz. Baharın gelmesiyle alerjik hastalıklar da yoğunlaşmaya başlar. Bu olayda bir çok faktör bulunmaktadır. En önemlisi, bünyenin alerjik potansiyelinin artmasıdır. Bilindiği yaz ve kış aylarında insan bünyesi farklı çalışır. Bahar ayları bir sistemden diğerine geçiş dönemidir. Bu dönemlerde bünyenin hassas olan sistemlerinde sorunlar ortaya çıkabilir.

Bahar mevsimi özellikle polen alerjisi bulunan kişiler için çok sıkıntılı geçer. Hemen her bitki çiçek açar ve polenlerini saçar. Polen, alerji nedenleri arasında ön sıralarda yer alır. Saman nezlesi denilen alerjik nezle, alerjik konjuktivit denilen göz zarı alerjileri, ürtiker türünde deri alerjileri, astım türünde nefes darlıkları polen alerjisi nedeniyle bu mevsimde yoğun şikayetler yaratır.

Baharda alerji yaratan sadece polenler de değildir. Bahar yağmurları ve ısınan havalar nedeniyle küf mantarları da yoğunlaşır. Küf de alerji nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır.

Baharda artan alerjik potansiyel daha önce alerji nedeni olmayan bir çok gıda maddesi, ilaç, evde kullanılan temizlik maddesi gibi şeylerin de alerji yaratmasına yol açabilir.

Ne yapmalı?

Alerji tedavisinde temel kural, alerji yaratan maddeden (alerjen) olabildiğince uzak durmaktır. Bunun için öncelikle alerji yaratan maddenin belirlemesi gerekiyor. Alerji testlerinin yapılmasıyla belirlenen alerjenler eğer uzak durulması mümkün olan, örneğin gıda maddesi gibi bir şeyse, bu yolla şikayetler önlenebilir. Polen alerjisi için gelişmiş ülkelerde meteoroloji bültenleri sırasında polen haberleri de verilmektedir. Bölgelere göre hangi bitkilerin günün hangi saatlerinde polen saçtığı bilinirse o polenlere karşı alerjisi olanların o saatlerde dışarı çıkmamasıyla rahat etmeleri mümkün olmaktadır.

Alerjenlerin belirlenemediği ya da belirlenen alerjenlerden uzak durmanın mümkün olmadığı hallerde ortaya çıkan tabloya uygun ilaçların kullanılması ile hastanın belirtilerini azaltıp rahat ettirmek mümkün olabilmektedir.

t OKUR MEKTUBU

Cildimde pullanma başladı

1-2 ay kadar önce sağ yanağımın alt kısmında başlayan kaşıntıya daha sonra pullanma eklendi. Daha sonra yanağımın üst kısmına doğru çıkmaya başladı. Halen kaşıntılar kaybolmuş olmakla birlikte pullanma devam ediyor...

H.Korkmaz

Kaşıntıların ardından pullanma eklenmesi öncelikle sedef hastalığını düşündürüyor. Ancak yanak kısmı sedef hastalığı için karakteristik bir yer değil. Özellikle diz ve dirsek gibi, basınca maruz kalan yerlerde görülür. Mektubunuzda pullanmayı da tarif etmemişsiniz. Sedef hastalığındaki pullar, hastalığın adından da anlaşılacağı gibi kalın beyaz ve sedefsi bir görüntüdedir. Kabuklar kazındığı zaman altından kırmızı bir cilt çıkar.

Sedef hastalığının dışında da gerek pullanma ve gerekse kaşıntı ile kendini gösteren bir çok hastalık var. Ekzematik döküntüler, mantar hastalıkları bunlar arasında yer alır.

Görüldüğü gibi sadece tarifle, üstelik bu tarif de yetersiz olunca hastalığı teşhis etmek mümkün değil. Deri hastalıkları uzmanı bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları