Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Kilo alamıyorum

A.Tiryaki

Kilo kaybetmenizin geçirdiğiniz trafik kazası ile bir bağlantısının olduğunu sanmıyorum. Doktorunuz yaptığı tahlillerden sonra tiroid bezinizin hızlı çalıştığını belirlemiş. Ancak 3.5 yıldan beri tedavi olduğunuzu ve bir sonuç alınmadığını belirtiyorsunuz. Eğer siz sadece kilo alamamak açısından tedaviyi değerlendiriyorsanız bu doğru olmayabilir. Tiroid bezinizin çalışması normale dönmüş olabilir, ancak başka nedenlerle kilo alamıyor olabilirsiniz. Eğer 3.5 yıldan beri ilaca devam etmeniz ve kontrolda doktorunuzun hala ilaca devam etme önerisinde bulunmasını kriter alıyorsanız bu durumda başka bir merkeze başvurarak tetkik ve tedavinizi kontrol ettirebilirsiniz.

Çapa veya Cerrahpaşa’daki tıp fakültelerinden birini düşündüğünüze göre bu fakültelerden birinin endokrinoloji (hormon bilimi) polikliniğine başvurabilirsiniz. Bu başvuru sırasında elinizde daha önceki tetkik ve tedavilere ait belgeler varsa onları da götürmenizde yarar olacaktır.

Küçük kızım hasta

A.Eke

Halen 4 yaşında olan kızınızın konuşmayı başaramaması ve son zamanlarda aniden yere düşerek titremeye başlaması beyniyle ilgili bir sorununun olduğunu düşündürüyor.

Aniden yere düşerek titremeye başlaması halk arasında ’sara’ olarak adlandırılan epilepsi nöbetine benziyor. Bu da beyinle ilgili bir sorun bulunduğunun kanıtı.

Almanya’da çeşitli doktorlara başvurduğunuzu ve verimli bir sonuç alamadığınızı belirtiyorsunuz. ’Verimli’ sözcüğü ile eğer yapılan tedavilere rağmen çocuğunuzun iyileşmediğini anlatmak istiyorsanız, beyinle ilgili ve özellikle kalıtsal bir çok hastalığın kesin tedavisinin olmadığını belirtmek isterim.

Eğer yapılan tetkiklere rağmen doktorlar çocuğunuzda ne hastalık olduğunu aydınlatamamışlarsa bu farklı bir durum.

Mektubunuzda doktorların koydukları teşhis ve uyguladıkları tedavilerle ilgili bilgi vermediğiniz için daha fazla yardımcı olamıyorum. Elinizde bununla ilgili raporlar varsa, bunların fotokopilerini gönderdiğiniz taktirde daha fazla yardımcı olma imkanına kavuşurum.

Eğer çocuğunuzu bir de Türkiye’de tetkik ettirmek istiyorsanız, genellikle üniversite hastanelerinde bulunan Çocuk Nörolojisi merkezlerinden birine başvurabilirsiniz.

Nefes almak bazen sorun oluyor

Nefes almak her zaman değilse de bazen sorun oluyor. Burnumun içine baktığımda, sona doğru kırmızı şişlikler görüyorum. Doktor bunun sorun olmadığını söylüyor. Ancak özellikle sıcak havada nefes almam sorun oluyor...

Elif

Burnunuzun içinde gördüğünüz kırmızı şişliklerin konka adı verilen çıkıntılar olduğunu sanıyorum. Bunlar, herkeste bulunan normal oluşumlardır. Ancak sizin nefes almakta sorununuz olduğu dikkate alınınca konka hipertrofisi denilen, bu oluşumların şişmesi halinin varlığı düşünülebilir. Özellikle alerjik nezle gibi sorunu olanlarda bu durum sık görülebilir. Siz Kulak Boğaz Burun Hastalıkları uzmanı bir doktora tekrar muayene olun.

Tiroid Hastalığı Nedir?

38 yaşında bir bayanım. Kilom, boyuma göre çok fazla. Sadece salata yememe rağmen kilo veremiyorum. Bazen burnum ve ellerim buz gibi oluyor. Bir yakınım, tiroit hastalığımın olabileceğini söyledi. Tiroit nedir? Bu ihtimal olabilir mi? Hangi doktora gitmem gerekiyor?

Ş. EROL

Tiroid, boynun ön kısmında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Halkımız bu organı büyüdüğü zaman oluşan guatr hastalığı nedeniyle tanır. Görevi, salgıladığı hormonlarla vücudun metabolizmasını düzenlemektir. Vücudun istirahat sırasındaki enerji harcaması (bazal metabolizma), tiroid bezi tarafından düzenlenir. Tiroid bezinin homonlarının az olduğu hallerde (hipotiroidi), hastalar halsiz, kuru ciltli, kilo almaya eğilimli, vücudunda su toplanan ve kolay üşüyen kişiler haline gelirler. Doğal olarak her kilo almaya eğilimli olan ve kolay üşüyen kişinin hemen tiroid bezi hastası olarak nitelendirilmesi doğru olmamakla beraber, iç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurarak tiroid kontrolu yaptırmakta yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları