Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Probiyotik yoğurt yiyin

Bir sene öncesine kadar bağırsak düzenimde bir sorun yoktu. Sadece ani sinirlenmede ve adet dönemi başlangıcında dışkı yumuşak oluyordu. Geçen yıl grip için verilen antibiyotikten sonra bağırsaklarım bozuldu. Şiddetli ishal, koyu yeşil dışkı bulantı ve kusma vardı. Bu olay uzun süre devam etti, çeşitli tedaviler uygulandı ancak o günden bu yana bağırsaklarım sürekli bozuk. Artık her sabah tuvalete çıktıktan sonra moralim bozuluyor. Beni yönlendirmenizi rica ediyorum.

G.A.

Mektubunuzda her ne kadar bir yıl öncesine kadar bağırsak düzeninizde bir sorun olmadığını belirtiyorsanız da, sinirlenme ve adet dönemlerinde dışkı kıvamındaki değişme, bağırsaklarınızın bozulmaya eğilimli olduğunu düşündürüyor. Tıp dilinde irritabl kolon denilen bu durum beslenme ile olduğu kadar ruhsal streslerle de bağlantılıdır.

Antibiyotik kullanımları da bağırsaktaki dengeyi bozabilir. Zararlı bakterilerle birlikte, vücuttaki yararlı bakterileri, örneğin bağırsaktakileri de öldürdüğü zaman, bazı ek sorunlar çıkabilir. Sizin karşılaştığınız tablonun başlangıç nedeni bu olabilir. Böyle durumlarda bağırsaktaki yararlı bakteri dengesini yeniden kurmak gerekir. Son zamanlarda piyasaya verilen probiyotik yoğurtların bu yönde etkili olabileceğini sanıyorum. İçindeki yararlı maya bakterileri, bağırsağa kadar canlı olarak ulaşıp, bağırsak iç zar hücrelerine güçlü bir şekilde bağlanıyor. Vücudun genel bağışıklığı üzerinde etkili olduğu kadar, bağırsağa ulaşan zararlı mikropların da hastalık yapmasını engelliyor. Sürekli olarak yenildiğinde bağırsağın tüm iç çeperini kaplayarak olumlu etkilerini sürdürüyor.

Sizin bağırsak şikayetlerinizin bir kısmının da sinirsel etkenlere bağlı olduğunu düşünüyorum. Tüm dikkatiniz bağırsaklarınıza yöneldiği ve sürekli kaygı yaşadığınız için irritabl kolon şikayetleriniz de artarak sürüyor. Probiyotik yoğurt bağırsaktaki yararlı bakteri (flora) dengesini düzeltip şikayetleriniz azalmaya başladığında evhamlarınızdan da kurtulabilirseniz daha da iyiye ulaşırsınız.

Tiroid Hastalığı Nedir?

38 yaşında bir bayanım. Kilom, boyuma göre çok fazla. Sadece salata yememe rağmen kilo veremiyorum. Bazen burnum ve ellerim buz gibi oluyor.

Bir yakınım, tiroit hastalığımın olabileceğini söyledi. Tiroit nedir? Bu ihtimal olabilir mi? Hangi doktora gitmem gerekiyor?

Ş. EROL

Tiroid, boynun ön kısmında bulunan kelebek şeklinde bir organdır. Halkımız bu organı büyüdüğü zaman oluşan guatr hastalığı nedeniyle tanır. Görevi, salgıladığı hormonlarla vücudun metabolizmasını düzenlemektir. Vücudun istirahat sırasındaki enerji harcaması (bazal metabolizma), tiroid bezi tarafından düzenlenir. Tiroid bezinin homonlarının az olduğu hallerde (hipotiroidi), hastalar halsiz, kuru ciltli, kilo almaya eğilimli, vücudunda su toplanan ve kolay üşüyen kişiler haline gelirler. Doğal olarak her kilo almaya eğilimli olan ve kolay üşüyen kişinin hemen tiroid bezi hastası olarak nitelendirilmesi doğru olmamakla beraber, iç hastalıkları uzmanı bir doktora başvurarak tiroid kontrolu yaptırmakta yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları