Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Şiddetli sırt ağrıları çekiyorum

19 yaşında bir genç kızım. Yaklaşık 1 yıldan beri gece yatarken yoğun sırt ağrıları çekiyorum. Gece uyuyamadığım için de ertesi güne bitkin ve halsiz giriyorum. Doktorlar kas gevşetici ve romatizma ilaçları veriyorlar, ama kesin bir çözüm olmadı.

Ayrıca bu süre içinde kabızlık sorunum da başladı. Bitki çayları sadece geçici çözüm olabildi.

Herşey için teşekkürler.

S.Aydoğan-İSTANBUL

Sırt ağrıları için gittiğiniz doktor röntgen çektirdi mi bilmiyorum. Ancak bu yaştaki birinde bu denli ağrı olduğu zaman öncelikle oralarda bir sorun olup olmadığına bakmak gerekiyor. Eğer sırt ve boyun omurlarınızın röntgeni çekildi ve organik bir sorun bulunmadıysa olayı çözmek daha kolay.

Bu durumda olayın sırt ve boyun kaslarınızı ilgilendiren bir sorun olma ihtimali yüksek. Eğer masa başı bir işte çalışıyorsanız sürekli öne eğik çalışmak bu kasları kapasitesinin üzerinde yoruyor olabilir. Gece yattığınızda üzerindeki yük kalktığı için kaslarda kramplaşma ortaya çıkıyor. Düzenli olarak eksersiz yaparak bu kaslarınızı çalıştırır ve güçlendirirseniz bu ağrılardan kurtulabilirsiniz. Yapacağınız eksersizleri bir fizik tedavi uzmanının belirlemesinde yarar var.

Öte yandan kabızlık sorununun da dolaylı olarak sırt ağrılarınızla bağlantılı olabileceğini sanıyorum. Sırt ağrılarınız için size önerilen kas gevşetici ilaçların kabızlık gibi bir yan etki yaratma ihtimali yüksek. Ayrıca sırt kaslarınız bu kadar kolayca ağrı yaptığına göre bedensel hareketi az bir yaşam sürdürüyor olmalısınız. Hareketsiz yaşam da kabızlığın önemli nedenleri arasında yer alır. Eğer bir de sebze, meyve, kepekli tahıl ürünleri gibi posalı gıdalardan uzak bir beslenmeniz varsa sorun iyice çözümü zor bir noktaya ulaşır. Bu duruma ilaçla çare aramak sizi ömür boyunca kabızlık ilaçlarına bağımlı hale getirir. Sırt ağrılarınız için de yararlı olacak olan sporun yanısıra posalı gıdalardan zengin bir beslenmeye dönerseniz her iki sorununuzdan birden kurtulacağınıza inanıyorum.

Oğlumun cinsel gelişmesi geri mi?

Halen 12 yaşında olan oğlumun vücudu yaşına göre iri olmasına rağmen cinsel organı çok küçük. Birkaç doktora götürdük. Bir doktor hormon ilacı verdi. Oldukça başarılı sonuçlar aldık ama ilacı kestikten sonra gelişme durdu. Doktor fonksiyon olarak bir sorun olmadığını söylüyor ama, ileride bir gelişme geriliği kalmasından korkuyorum.

Rumuz: ACİL

Yaşına göre kilolu olan çocuklarda gelişme döneminde hormonal aksaklıklar olması ve bunun da cinsel gelişmeyi geriletmesi gibi durumlara sık rastlanıyor. Bunu söylerken oğlunuzdaki sorunun tek kaynağının bu olduğunu iddia etmeyeceğim. Götürdüğünüz doktorların bu yönde gerekli olan tetkikleri yaptıklarını sanıyorum. Tedavinin neden kesildiğini pek belirtmemişsiniz. Eğer doktoru yapılan tedaviyi yeterli gördü ve bu nedenle kestiyse kaygılanmanız için bir neden yok demektir. Ergenlik dönemiyle birlikte gelişmesinin normale varacağı düşünülebilir. Eğer ilacı kendiliğinden kestiyseniz, doktorla tekrar görüşerek tetkikleri tekrarlatmanızı tavsiye ederim.

Yazarın Tüm Yazıları