Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

İktidarsızlık tedavisi ve kalp hastalığı (2)

Dünkü yazımda iktidarsızlığı olup Viagra ya da diğer tedavi yöntemleriyle cinsel yaşama dönen kalp hastalarının hangi durumlarda risk altında olduğunu anlatmıştım.

İktidarsızlık ya da bilimsel adıyla erektil disfonksiyon ile kalp-damar sisteminin ilişkisi bu kadar değil. Erektil disfonksiyon şikayeti ile başvuran hastaların kalp damar sistemini ilgilendiren bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da erektil disfonksiyonla ilişkisinin olabileceğini hatırlamak gerekir. Bunlar arasında özellikle yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan beta-bloker ve idrar söktürücü tiazid grubu ilaçlar önemli yer tutmaktadır. Eğer hasta bu gruptan bir ilaç kullanıyorsa hastayı muayene ederek kalp-damar sistemindeki hastalığını başka gruptan ilaçlarla tedaviye çalışmakta yarar olabilir.

Damar sertliğine dikkat

Erektil disfonksiyonun nedenlerini ve olşum mekanizmalarını anlattığım bir önceki yazı dizimde, damar sertliğinin de erektil disfonksiyon oluşumuna yol açan önemli etkenlerden biri olduğunu yazmıştım. Penis ereksiyonu (sertleşmesi), buraya gelen atardamarların genişleyip toplardamarların büzüşmesiyle, süngersi doku içine basınçla kan birikmesiyle gerçekleşir. Eğer hastada damar sertliği varsa ve penise kan getiren atardamarlarda daralma ya da tıkanma varsa peniste ereksiyon kusurları olacaktır. Damar sertliğinin sistemik bir hastalık olduğu dikkate alınınca vücudun bir yerindeki damarlarda tıkanma varsa, başka yerlerinde de olabileceği kabul edilir. Bu yönden bakıldığında erektil disfonksiyonu olan kişilerde, sorunun kaynağı olarak damar sertliği tesbit edilmişse, bu kişilerin kalp damarlarında (koroner) da tıkanma olabileceğini düşünmek gerekir.

Bu teoriden yola çıkılarak yapılan çalışmalar bu görüşün doğruluğunu ortaya koydu. Kalbiyle ilgili hiçbir şikayeti olmayan, sadece erektil disfonksiyon nedeniyle doktora başvuran hastalarda, öncelikle efor testi olmak üzere yapılan tetkiklerde yüzde 16 oranında pozitiflik bulunmuş. Bunun anlamı, bu kişilerde henüz belirti vermese de kalp damarlarında ciddi ölçekte darlık olduğudur.

Bu nedenlerle doktorla düşen, geniş bir perspektiften bakmaktır. Özellikle kardiyologlar bir yandan erektil disfonksiyonu damar sertliğinin ya da yaklaşan bir kalp krizinin habercisi gibi kabul ederek gerekli tetkik ve tedavileri yapmak, diğer yandan mevcut hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçları, erektil disfonksiyona neden olmayacaklar arasından seçmek, bir yandan da, çeşitli tedavi yaöntemleriyle cinsel yaşama dönecek kalp damar hastalarında efor kapasitesi ve riskleri belirlemelidir.

Sigara da etkili

Bu yazının ana konusu olarak kalp-damar hastalıkları belirlendiği için özellikle bu konu üzerinde duruldu. Ancak daha önceki yazımda da değindiğim gibi erektil disfonksiyon oluşumunda başka da nedenler var. Sigara da bunlardan biri. Erektil disfonksiyon oluşuyla sigara içilmesi arasında yoğun bir ilişki var. Sigara içenler arasında erektil disfonksiyon sık görülüyor. Başka bir açıdan bakıldığında da bu ilişki görülüyor, erektil disfonksiyonu olanlar arasında yapılan çalışmada bu kişilerin yüzde 70-85 kadarının sigara içtiği tesbit edilmiş. Sigara bir yandan damar spazmı yaratarak dolaşımı engellerken öte yandan dokuların oksijenle beslenmesini düşürüyor ayrıca kan hücrelerinden, pıhtı oluşturmakla görevli olan trombositlerin birbirine yapışmasını kolaylaştırarak damar içinde pıhtı olşumuna yol açarak damar sertliğini hızlandırıyor.

Şeker hastaları ve iktidarsızlık

Şeker hastalığı da erektil disfonksiyon nedenleri arasında önemli bir yer tutar. Bunun oluşumunda şeker hastalığının duyu sinirlerini etkilemesi (diabetik nöropati) olduğu kadar, şeker hastalığının, damar sertliği oluşumunu hızlandırıcı etkisi (diabetik anjiyopati) de önem taşımaktadır.

Bu ilişki o kadar önemlidir ki, erkek diabet hastalarının yüzde 12'sinde ilk belirti erektil disfonksiyondur. Yani daha önce şeker hastası olduğunu bilmediği halde erektil disfonksiyonun nedenlerinin araştırılması sırasında şeker hastası olduğunu öğrenen çok kişi mevcuttur.

İşte bu nedenlerle erektil disfonksiyonun ortaya çıkması durumunda 'yaşlılık' ya da 'psikolojik' damgası vurmadan ayrıntılı olarak ele almak gerekmektedir.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları