Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

İktidarsızlık sorun değil

Halk arasında iktidarsızlık olarak adlandırılan tablo, tıp dilinde 'erektil disfonksiyon' olarak tanımlanıyor. Anlamını açmak gerekirse penisin sertleşmesi demek olan ereksiyonun, cinsel birleşmeyi sağlayacak derecede olamaması yani fonksiyon bozukluğudur. Aslında bu tür fonksiyon bozukluklarının bir kez ya da seyrek olarak görülmesi, hemen herkeste zaman zaman olabilen bir durumdur. İktidarsızlıktan yani erektil disfonksiyondan söz edilebilmesi için sertleşme kusurunun sürekli ya da çok sık olması gerekiyor.

On erkekten birinde

'Cinsel güç' çoğu erkek için temel konulardan biridir. Penisin sertleşme yeteneğinin azalması ya da kaybolması bu nedenle pek gündeme getirilmez. Ancak yapılan çalışmalar her on erkekten birinde böyle bir sorun olduğunu ortaya koymuştur. Tabii ki bu sıklığın yaşla da ilgisi var. Genç yaşlarda çok düşük olan bu oran, yaşla paralel olarak artmaktadır.

Sorunu olduğu halde doktora başvurmayanların bu denli çok olmasındaki etkenlerden birinin utangaçlık ya da böyle bir sorunun olduğunun başkası tarafından duyulmasını istememe olmasına karşın daha önemli bir grup bu konuda bir çare olduğunu bilmediği için, bir anlamda 'kaderine rıza göstermektedir.'

Neden olur?

Çoğu erkekte stres, yorgunluk, endişe ya da aşırı alkol kullanıldığında zaman zaman karşılaşılan bu durumun endişe edilecek bir yönü yoktur. Eğer bu durum çok sorun edilirse, 'başarısızlık korkusu' eklenecek ve psikolojik olarak ciddi bir sorun haline geldiği için aslında geçici bir durum iken sabit bir sorun haline dönüşecektir. Her birleşmede bir önceki 'başarısızlık' hatırlanacak, tekrarlama korkusu, cinsel hazzı engelleyerek penisin sertleşmesini önleyecektir.

20 yıl öncesine kadar, erektil disfonksiyonun oluşum mekanizmaları yeterince bilinmediği için, olayın çoğu zaman psikolojik kökenli olduğu düşünülürdü. Daha sonraki çalışmalar bunların yüzde 70'inde organik sorunlar da olduğunu ortaya koymuştur. Böylece vakaların büyük bir kısmında organik ve psikolojik sorunların bir arada bulunduğu anlaşılmış oldu.

Erektil disfonksiyonu anlamak için penisin sertleşme mekanizmasını ana hatlarıyla gözden geçirmekte yarar var.

Cinsel uyarılar karşısında vücutta bazı kimyasal işlemler oluşmaktadır. Penise gelen ve penisten giden sinirlerin de katkısıyla atardamarlardan gelen kan toplardamarların kapanması sonucu penisin yapısını oluşturan süngersi cisimlerin içinde birikmekte ve penisin sertleşmesine neden olmaktadır. Daha sonra da toplardamarlar gevşeyerek biriken kanın boşalmasını sağlamakta ve sertleşme sona ermektedir.

Bu mekanizmayı etkileyen bir çok organik neden penisin sertleşmesini engellemektedir.

Fiziksel nedenler

Organik ya da fiziksel olarak adlandırılan nedenlerin başlıcaları şunlardır:

- Atardamarların daralması sonucu penise gelen kanın azalması

- Toplardamarların gereğinde kapanamayıp, gelen kanı geri kaçırması

- Penise gelen ya da giden damarların hasarlanması

- Hormon bozuklukları

- İlaçların yan etkileri

- Alkol ya da uyuşturucu bağımlılığı

- Şeker hastalığı

- Aşırı sigara içmek

- Yüksek kolesterol

- Penisin süngersi yapısını etkileyen hastalıklar

- İnmeler (beyin kanaması vb.) sinir sistemi hastalıkları

- Ciddi organik kronik hastalıklar (böbrek yetersizliği, karaciğer yetersizliği vb.)

Psikolojik nedenler

Bir erkekte sertleşme kusurunun aniden ortaya çıkması, bazı birleşmelerde normalken bazen kusur olması psikolojik etkenleri düşündürür. Bazen tetikleyici faktör kolayca bulunabilir. Örneğin cinsel eşiyle ciddi uyuşmazlıklar, sevişme sırasında durdurulma ya da ev veya işte ciddi sorunlar gibi. Cinsel birleşme sırasında tatmin konusunda kaygılar duymak, depresyon yaşamak, ortamın uygunsuzluğu cinsel bilgi azlığı gibi konular da psikolojik etkenler arasında yer alabilir.

Bir sonraki yazımda bir erkekte erektil disfonksiyon görülmesi halinde yapılabilecekler konusunda bilgi vereceğim.

DEVAM EDECEK

Yazarın Tüm Yazıları