Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Çocuklarda Alerjik Bronşit

32 yaşında bir anneyim. Üçüncü çocuğum olan oğlum 17 aylık. Dört aylıkken ablaları okuldan grip getirdi. İki kez üstüste grip oldu. Grip bronşlara indi. Doktorumuz bronşit olduğunu söyledi. O zamandan bu yana bronşiti geçmedi. En ufak bir üşütmede hemen tekrarlıyor. Doktoru alerjik bronşit olduğunu söyledi. Dört yaşına kadar test yapılamıyormuş. Hasta olduğu dönemlerde doktoru, süt, yumurta, çilek, portakal gibi bir çok şeyi kestiriyor.

Neye alerjisi olduğunu bilmeden birçok gıdayı kesmek, çocuğun beslenmesinde zorluklara neden oluyor.

Antibiyotik ve alerji ilaçlarını sürekli kullanıyoruz. Çocuğun nefes alması da yorgun gibi. Acaba hastalık mı yapıyor, yoksa aşırı hareketli ve yaramaz bir çocuk olduğu için mi, bilemiyorum.

Anneannesinde de bronşiyal astım ve amfizem var. Birtakım şeylere de alerjisi var. Beş yaşında geçirdiği bronşitten kalma imiş. Bu yüzden de endişe içindeyim. Acaba çocuğumun tedavisinde geç mi kalıyoruz? Başka ne yapılabilir?

A.K.

Alerji ve bronşit birbiriyle yakın bağlantı kurabilen hastalıklar arasındadır. Aynı şekilde, nezle ve grip gibi üst solunum yol hastalıkları da bronşite neden olabilir.

Ancak bilmeniz gereken bir olay var ki, çocuğunuz ablalarının geterdiği grip nedeniyle bu hale düşmedi. Aynı şekilde, anneannesi de, beş yaşında geçirdiği bronşit iyileştirilemediği için bu durumda değil. Sizin soyunuzda alerji mevcut. Anneannesinden sizin aracılığınızla torununa iletilmiş kalıtsal alerji sözkonusu. Bronşiyal astım da, solunum yollarının alerjik bir hastalığıdır.

Doktorunuzun da teşhis ettiği gibi çocuğunuzda alerjik bronşit var. Alerjik olaylar solunum yolunun içini hassas bir duruma getiriyor. Başkaları için sorun olmayacak derecedeki etkenler çocuğunuzda yeni bir bronşit krizinin başlamasına neden oluyor. Bronş içindeki zarın direnci düşük olduğu için buraya yerleşen en basit mikroplar bile hastalığa yol açıyor ve çok zor iyileştiriliyor. Hastalık ataklarının dışında da, sizin tabirinizle, yorgun gibi nefes alması yaramazlığına bağlı değil, çocuğunuz aşırı olmayan bir nefes darlığı çekiyor. Bu nedenle sık nefes almak zorunda kalıyor.

Çocuğunuzun bu konuda uzman bir ekip tarafından takip edilmesi daha yararlı. Çapa’daki İstanbul Tıp Fakültesinin Çocuk Hastalıkları polikliniğine götürebilirsiniz.

Annemin Beli Eğildi

E. Kulaç / Edirne

Annenizin bel kemiğinin eğilmesi, ankilozan spondilit adı verilen, bir çeşit romatizmaya bağlı olabileceği gibi, osteoporoz denilen kemik zayıflığına da bağlı olabilir. Her iki durumda da konunun uzmanı bir doktorun denetiminde kalmalı. Annenizin korse kullanması rahatlatıcı olabilir. Ancak diğer tedavileri de sürdürmek şartıyla.

Babanızın, yüksek tansiyon nedeniyle yapay tuz kullanmasının bir sakıncası yok. Babanızın kullandığı marka, uygundur. Bazı yapay tuzlar, sodyum içerdiği için, yeterli bir koruma sağlamaz. Tuz kısıtlaması gereken hallerde sodyumsuz bir ürün seçilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları