Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

B12 eksikliği denge bozar

R. Teoman

Mektubunuzda tarif ettiğiniz şikayetler, bir denge kusurunun bulunduğunu gösteriyor. Aslında, denge kusuruna neden olan çok sayıda etken var. Mektup ekinde gönderdiğiniz raporun incelenmesi, sorunun B12 vitamini eksikliğinin bulunduğunu gösteriyor. Bu vitaminin eksikliği, duyularda bazı sorunlara yol açar. Derin duyu olarak tanımlanan, kaslardan ve kirişlerden gelen uyarılar, insanın hangi pozisyonda bulunduğunu, gözle görmeden anlamasını ve dengeyi sağlamak için gerekli olan kaslara komut vermesini sağlayan bir duyu sistemidir. Sizin bu sisteminizde sorun olduğu için yürümekte ve ayakta durmakta zorluk çekiyorsunuz.

B12 vitamini eksikliği, gıdalarla alınan vitaminin kana karışması için gerekli olan, bazı maddelerin vücutta bulunmaması nedeniyle ortaya çıkıyor. Raporunuzda belirlenen kan tablosu da bu vitaminin eksikliğine bağlıdır.

B12 vitamininin emiliminde sorun olanların, bunu iğne şeklinde kullanmaları gerekir. Zaten size de bu iğneler yapılmaya başlanmış. Ancak uzun yıllar devam eden bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan duyu sorunlarının kısa bir zamanda iyileşmesini beklememelisiniz. Tedavinizi sürdüren tıp fakültesinin denetiminde kalmanız yararlı olacaktır

Bağırsaktaki divertikül iltihap nedenidir

M. ÇaĞlayan

TIp dilinde divertikül olarak adlandırılan olay, mide ve bağırsak gibi içi boş olan organların çeperlerinde, eldiven parmağı gibi girintiler olmasıdır. Oluşum nedeni, bu organları oluşturan dokuda yer yer zayıf bölümler bulunmasıdır. Özellikle, sizde de olduğu gibi bağırsaklarda divertikül varsa, bu girintilerde dışkı parçalarının birikmesi ve buralarda iltihaplanmalara yol açması gibi riskler bulunur. İltihaplanmış divertiküllerin delinmesi riski de mevcuttur.

Diveriküllerden kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Ancak sizin yaşınız da dikkate alındığında, hemen ameliyat olmanızı önermeyeceğim. Doktorunuzla yakın ilişki içinde hastalığı takip etmenizin ve hastalığın seyrine göre tedavi uygulanmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.

Bitkisel proteinleri unutmayın

Z.ÇANKAYA

Her gün bir saat süreyle aerobik yapmanız sağlık açısından gerçekten yararlı. Spor yapanların beslenmesine biraz daha özen göstermeleri gerektiğini siz de belirtmişsiniz. Maddi durumunuzun sürekli olarak et ve tavuk yemeye uygun olmadığını söylüyorsunuz. Bilmeniz gereken şey, protein açısından tek kaynağın et ve tavuk olmadığıdır. Ülkemizde hala bazı balık türleri çok ucuz. Örneğin hamsi ve istavrit gibi ucuz balıkların besleyicilik nitelikleri de, pahalı balıklarla aynıdır. Öte yandan yumurta ve süt ile sütten yapılan yoğurt ve peynir gibi ürünler de hayvansal proteinler açısından çok zengin kaynaklardır. Hayvansal proteinlerden bahsedip, bitkisel proteinleri ihmal etmek olmaz. Gıdalarımızda yer alan bir çok bitki de protein kaynağıdır. Mercimek ve kuru fasulye gibi baklagiller protein açısından ete yakın değerdedir.

Sayın okurum, sebzeler ve meyvalar da özellikle vitaminler açısından çok önemli. Ancak sizin talep ettiğiniz gibi, hangi gıdadan ne oranda yemeniz gerektiği şeklinde bir liste vermem mümkün değil. Boy ve kilonuz, iş ve yaşam temponuz, sağlık durumunuz gibi faktörleri de bilmek gerekir. Bu konuda, diyetisyenlerden yardım alabilirsiniz.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları