Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Bağırsaklarınız sorunlu olabilir

D. AYILMAZ / ANTALYA

KARNINIZIN alt kısmında olan ağrılar için, idrar yolları ve üreme sisteminiz açısından tüm tetkikleri yaptırdığınız ve bir bozukluk bulunmadığı dikkate alınırsa, geriye sindirim sistemi sorunları kalıyor. Asabi bağırsak olarak da adlandırılabilecek irritabl kolon hastalığında bağırsak hareketleri artması ve kalın bağırsakta kramplaşmalar sık görülür. Bu kişilerde, ishaller olabildiği gibi, kabızlık dönemleri de görülebilir. Bu durumda olan kişiler çoğu zaman, dışkılarının keçi pisliği gibi parça parça çıktığından bahsederler.

Bu hastalık, asabi bağırsak deyiminden de anlaşılacağı gibi, sinir sistemi duyarlı olan kişilerde sık görülür. Özellikle gergin dönemlerde şikayetlerde artmalar görülür. Size tavsiyem, bir iç hastalıkları ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmanızdır.

Rejimi sürdürün

G.G.

18 yaşında ve 175 cm. boyundaki bir gencin 82 kilo ağırlığında olması, şişmanlık olarak nitelendirilebilir. Rejim uygulamasını sürdürmeniz gerekiyor. Ancak bir yandan zayıflama rejimi uygulayıp öte yandan kilo almada yararlanılan ilaçları kullanmanıza bir anlam veremedim. Bu ilacın içindeki yağ ve karbonhidrat önemli bir değer taşımıyor, ancak ilacın yapısı, yenilen gıdalardan vücudun daha fazla yararlanmasını ve dolayısıyla kilo almayı sağlıyor. Görüldüğü kadarıyla siz de, kendi başına perhiz yapmaya çalışan birçok kişi gibi bazı yanlışlar içindesiniz. Bu konuyla uğraşan bir doktora başvurmanız yararlı olacak.

Göğüs büyüklüğü kalıtımsaldır

Rumuz: ÇARE / ADANA

GENÇ kızlarda göğüs büyüklüğü, öncelikle kalıtıma bağlı bir olaydır. Ailedeki kadınların göğüsleri genellikle büyükse, sizin göğsünüzün de zamanla o yapıyı alması düşünülebilir. İkinci bir etken de vücut yapısıdır. Kilo aldıkça göğüslerin de bir miktar daha büyümesi, kaçınılmaz olarak gerçekleşir. Göğüsler arasında büyüklük farkı olması da bir hastalık olarak nitelendirilemez. Ancak, gelişme dönemini tamamlamış bir kişide, daha önce mevcut olmayan bir büyüklük farkının ortaya çıkması, mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Sizin yaşınızı da dikkate alırsak, Göğüslerinizin zamanla bir miktar daha büyüyeceği söylenebilir.

Köpek tüyünden parazit bulaşmaz

B.ALTINDAĞ/İSTANBUL

Halk arasında köpek kisti olarak adlandırılan Ekinokok paraziti, köpeğin tüyleri ile bulaşmaz. Hastalık etkeni olan parazit, bazı köpeklerin bağırsaklarında yaşar. Evde beslemeyi düşündüğünüz köpeği, devamlı olarak pişmiş gıdayla besler, veterinerin önerdiği aralıklarla parazite karşı ilaçlarsanız ekinokok almanız söz konusu olmaz. Eğer köpeğinize iyi bakarsanız, onun tüyü sizin saçınızdan ya da kazağınızdaki koyun yönünden farklı değildir.

Yazarın Tüm Yazıları