Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Migren ihtimali kuvvetli

F. AKAN / HOLLANDA

15 yıldan beri süregelen ağrıların, doktorlarınızın da dediği gibi, migren olması ihtimali kuvvetli. Bu hastalıkta, ağrılar başladıktan sonra uygulanacak ilaçlar da bulunmakla beraber, düzenli ilaç kullanarak ağrıları önlemeniz de mümkündür. Hangi tedavinin sizin için daha uygun olacağını, doktorunuz belirlemelidir.

İkinci sorununuz olan eklem aşınmasına gelince, bu durum daha çok, fazla kilolu ve uzun süre ayakta durmak zorunluğu olan kişilerde görülür. Ayakta durma gereği olan bir işte çalışıyorsanız, bu işinizi değiştirme ya da aynı işi, mümkün olduğunca oturarak sürdürme çareleri arayın. Kilo fazlanız varsa, en kısa zamanda kilo vermeye başlayın. Bir yandan da antiromatizmal ilaçlar kullanabilirsiniz. İlaçlar sizi rahatlatacak ama, en büyük yararı, eklemlerinizin üstündeki yükü azaltmakla elde edeceksiniz.

Tüm H. Pilori'liler ülser değildir

T. TEZER / İSTANBUL

Son yıllarda, ülser hastalarının sindirim sistemlerinde bir mikrop tesbit edildi. Helikobakter pilori adı verilen bu mikrop, özellikle tekrarlayan ülserlerin nedeni olarak düşünülmektedir. Eğer bir kişide tekrarlayan ülser sorunu varsa ve yapılan tetkiklerde H.Pilori mikrobunun varlığı tesbit edilirse, buna karşı etkili bir tedavinin de eklenmesi gerekir. Eğer sizin de sindirim sisteminizde bu mikroptan bulunduğu belirlenmişse endişe etmeyin. Çünkü, mikrop taşıyan herkesin ülser olması da şart değil. Herhangi bir gastroenteroloji ya da iç hastalıkları uzmanına başvurursanız, durumunuz değerlendirilecek ve gerekli tedaviniz yapılacaktır.

Boyun omurlarınız tetkik edilmeli

S. MEDET / ALMANYA

Zaman zaman gelen başdönmesi birçok etkene bağlı olabilir. Bunların hepsinin tetkiki gerekir. Ancak, boynunuzda da ağrı olduğu dikkate alınırsa, öncelik boyun omurlarınızın tetkikinde olmalı.

Tıp dilinde vertebro-baziler yetersizlik olarak adlandırılan bir tabloda, boyun omurlarının üst kısımlarındakilerinde oluşan sorunlar, bu omurların aralarından geçerek kafatasının alt kısmını besleyen atardamarın daralması ya da tıkanmasına neden olabilir. Beyindeki bazı merkezler ve özellikle dengeyi sağlamakla ilgili olan beyincik beslenmesi bozulacağı için de baş dönmesi ortaya çıkar. Özellikle, boyun ağrılarının çok olduğu günlerde ya da başınızın bazı hareketlerinde baş dönmesi yoğun bir şekil kazanıyorsa bu tabloyu düşünmek gerekir. Bunun tetkiki için boyun omurlarının dört yönlü röntgeni, daha da iyisi boyun omurlarının bilgisayarlı tomografi ile tetkiki gerekmektedir.

Sorun kalp olamaz

E. KAYACIK / ALMANYA

Göğsünüzdeki ağrının kalp hastalığına bağlı olması ihtimali yok. Eğer ağrılarınız kalp hastalığına bağlı olsaydı, yani sorununuz koroner yetersizliği olsaydı, özellikle ağrı sırasında çekilen kalp elektrosunda (EKG) değişiklikler bulunurdu. Ayrıca size eforlu EKG denilen testi de yapmışlar. Bu, koroner yetersizliğinin yorgunluk hallerinde ortaya çıkan şeklini teşhis etmede yararlanılan bir tetkik yöntemidir. Ağrıların kalp romatizması olması da söz konusu değildir. Hastalığın adı kalp romatizmasi olarak söylenirse de, bu çok doğru bir tanımlama değildir, doğru olanı akut ateşli eklem romatizmasının kalpte iltihaplanma yapmasıdır. Bu romatizma kalbi etkilese bile, ağrı nedeni olmaz.

Sizin göğsünüzde ağrı yapan başka bir etken olmalı, ancak bu nedenler çok sayıda olduğu için ayrıntılı tetkikler sonucunda belirlenir. Almanya’da bu tetkikler yapılabilmektedir. Ev doktorunuz sizi yönlendirecektir.

Psikiyatra başvurmalısınız

B. M. / İZMİR

Düşünmek, her insanın yapması gereken, doğruyu bulma yollarından biridir. Ancak sizde olduğu gibi aşırılığı, zihinsel karşıklığa yol açar. Düşünmenin yararlı olması için düzenli bir akış içinde olması gerekir. Sizin durumunuzun bir psikiyatri uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Yapacağı bazı müdahalelerle herşeyin normale dönmesini sağlayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları