Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Ameliyat Olayım mı?

E.ÖZDEN

Fıtık ile ilgili yazımda, sizin de belirttiğiniz gibi, korse kullanmanın zararlı olabileceğini belirtmiştim. Devamlı olarak korse kullananlarda, karın kasları görev yapmadığı için giderek zayıflar. Kasların zayıflaması, fıtığın daha da büyümesine neden olur. İkinci bir zarar da, fazla baskı yapan korseler için geçerlidir. Devamlı baskı, bu bölgedeki kan dolaşımını bozacağı için dokularda harabiyete yol açar.

Fıtıkta korse kullanımı, sadece kısa süreler için yararlı olabilir. Örneğin, fıtığı olan bir insan, zorlanacağı bir iş yaparken, fıtığın çıkmasını önlemek için korse takabilir ama ilk fırsatta da çıkartmalıdır.

Ameliyat olmanıza rağmen bir başka yerde tekrar fıtık çıktığına göre, sizin de karın kaslarınız zayıflamış olmalı. Eğer yeni oluşan fıtık sizi rahatsız eder duruma gelirse, ameliyat olmanız gerekiyor. Ancak ameliyattan önce doktorunuzla konuşup, eğer karın bölgeniz çok zayıfsa, bu bölgenin takviyesi amacıyla, yapay materyal konulması gibi, bir girişim uygulanmasını da isteyebilirsiniz. Bu tekrarlayan fıtıkları önleyecektir.

Böbrek Taşlarından Kurtulamıyorum

B.ŞENEL/BURSA

Böbrek taşı oluşumunda kesin bir kalıtım söz konusu olmamakla beraber, bazı ailelerde daha sık görüldüğü de bir gerçektir.

Bir insanda taş oluşumu sık görülüyorsa, o kişide kalsiyum ya da ürik asit metabolizması düzensizliği düşünülmeli ve bunları aydınlatacak tetkikler yapılmalıdır. Ayrıca idrar yolu yapısında düzensizlikler varsa, bu da idrar akışında küçük de olsa duraklamalar yapacağı için, böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırır.

Bir başka etken de, içme sularının aşırı mineralli olması ve beslenme alışkanlıklarıdır. Böbrek taşı ile sık karşılaşan bir kimse, bu tetkikleri yaptırdıktan sonra eğer bir düzensizlik bulunmazsa, doktorunun önerileri doğrultusunda beslenmesini düzenleme ve bol miktarda yumuşak (mineral oranı düşük) su içme ile yeni bir taş oluşumu ihtimalini azaltır.

Sara neden olur?

C.EMİR/ADANA

Grand mal (büyük nöbet) ya da petit mal (küçük nöbet) tarzında da olsa, epilepsi (sara) hastalığı, beyin hücrelerindeki yıkım sonucu, bu bölgeden zaman zaman elektrik kaçağı olması ve bu kaçağın beynin diğer kısımlarını etkileyerek istem dışı hareketler yapılmasıdır.

Beyin hücrelerindeki hasar, çoğu zaman zor doğum sırasında ortaya çıkarsa da, daha sonra geçirilen beyin iltihapları, travmalar (çarpma, kaza gibi) ve tümörler de epilepsi nedeni olan hücre hasarlarına yol açabilir. Epilepsi tedavisinde bugün için geçerli olan tedavi, devamlı ilaç kullanımıyla nöbetleri önlemektir. Hastaların nöroloji uzmanının kontrolunda kalıp, nöbetleri kontrol altına alacak ilaç cinsi ve dozunu belirlemeleri gerekir.

Tüylerden Nasıl Kurtulurum?

RUMUZ:MİNE

Yüzünüzdeki tüyler eğer erkeklerin sakallarını andıracak derecede sert ve koyu renkli ise, bir hormonal bozukluk söz konusu olabilir. Bu taktirde, hormon hastalıkları uzmanı bir doktorun denetimde tetkikleri yaptırarak hastalığı kesin teşhise kavuşturmak ve tedavi olmak gerekir.

Eğer yapısal özelliklere bağlı olarak, her kadında bulunan ince tüyler (ayva tüyü) sizde fazla ise, bu taktirde amonyak ve perhidrol gibi karışımlarla rengini açmak ve inceltmek, fazla sorunlu olan yerler için de epilasyon uygulatmak yararlı olabilir. Bu gibi durumlarla daha çok, güzellik enstitüleri ilgilenmektedir.

Miyom Ameliyatı Olayım mı?

B.BALCI/İZMİR

Rahiminizde yer alan miyom, büyük sayılabilecek boyutlarda. Miyom, rahim kaslarından kaynaklanan iyi huylu bir tümördür. İyi huylu da olsa bir tümör, üstelik büyükse, vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Doktorlarınızın da dediği gibi eğer siz menapoz döneminde olsaydınız, hormonal faaliyetinizin durması, miyomun küçülmesine neden olabilirdi. Ancak sizde hormonal faaliyet sürdüğü için, yıllar içinde daha da büyüyecektir.

Son zamanlarda adet kanamalarınızın açık renkte olması, miyom nedeniyle taze kan gelmesi nedeniyledir. Zaman içinde kanamalar ciddi boyutlarda olabilir. İşte bu nedenlerle ameliyat olmanızı ben de tavsiye ediyorum.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları