Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektuplar

Formunuz için egzersiz

Formda olmaktan sıklıkla söz edilir ama neden ve nasıl formda olunacağını çoğu kimse bilmez. Formda olmak, yorulmadan nefes nefese kalmadan günlük işleri sürdürebilmek, merdivenleri tırmanmak, acele bir yere gitmek için olduğu kadar, kendini iyi hissetmek ve sağlık için de gereklidir. Kalbe güç katar, kan dolaşımının düzenli olmasını, tansiyonun ve kandaki kolesterolün düşük olmasını, fazla kilolardan kurtulmayı ve stresi azaltmayı sağlayarak ciddi kalp hastalıkları riskinden uzak tutar.

’Formdayım’ diyebilmek için, kalp ve ciğerlerin sağlığı için dayanıklılık, kas gücü ve vücudun kolay hareketi için esneklik gereklidir.

Egzersiz:

Tüm egsersizler yararlıdır ama kalp için en yararlıları, dayanıklılık sağlayanlarıdır. Düzenli olarak yapılan, hızlı yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme bunlar arasında sayılabilir. Her türlü egzersiz, birikmiş olan gerginliği giderir. Yorucu bir günün sonunda, kendinizi televizyon karşısına bırakmaktansa, hızlı bir yürüyüş ya da yüzmeyi denerseniz ne kadar rahatladığınızı ve ne çok enerji kazandığınızı hayretle göreceksiniz.

Egzersizin altın kuralı, önce ölçülü başlamak, daha sonra ölçüyü arttırmak ve egzersizi sürekli hale getirmektir. Bir çok uzmana göre egzersizin etkili olabilmesi için haftada iki ya da üç kez en az 20 dakika yapılması gereklidir.

Değişik egzersiz türlerinin katılması daha çok zevk almayı sağlayacak ve daha yararlı olacaktır.

Bir jimnastik hocasının yardımıyla egzersiz programı düzenlemek daha da yararlı olacaktır.

Spor:

‘Yeni bir spora başlamak isterdim ama hiç zamanım yok’. Hemen herkesin ortak mazereti olan bu yerinmenin tek cevabı şöyledir, insan isterse zaman yaratabilir.

Egzersizi yaşamın bir parçası haline getirenler, kendilerini daha iyi hissedip, işlerini daha kısa sürede yaptıklarını ve sonunda kendilerine daha çok zaman ayırabildiklerini gördükçe, önemini daha iyi kavramaktadır.

Golf, yelken, rüzgar sörfü, tenis, binicilik, okçuluk gibi değişik spor türleri de bir yenilik ve ilgi alanı olabilir. Bunların arkadaşlarla birlikte yapılması, birbirini harekete geçirmek ve daha çok zevk alma açısından yararlıdır. Bu tür sporlara olanak yoksa, yürüyüş, koşu, bisiklet ve yüzme gibi sporlar da hele ailece yapıldığında çok keyif vericidir.

Egzersiz:

1) Bazı egzersizleri günlük yaşamınızın akışı içine sokmaya çalışın. Örneğin, otobüsten birkaç durak önce inin, yolun gerisini yürüyün. Yakın yerlere yürüyerek gidin, asansör yerine merdivenleri kullanın.

2) Egzersize ölçülü başlayıp, zamanla arttırmak gereğini unutmayın.

3) Kendinizi aşırı yormayın, tatlı bir yorgunluk hissedene kadar egzersiz yapın.

4) Egzersize başlamadan önce kaslarınızı ısıtmanız ve esnetmeniz gerekir.

5) Yorulduğunuz zaman egzersizi birden kesmeyin, hareketlerinizi yavaşlatarak bir süre sonra dinlenmeye geçin.

6) Egzersize yemeklerden en az bir saat sonra başlayın.

7) Vücudunuzda acı hissederseniz, egzersizi bırakmanız gerekir.

8) Yüzme, yürüyüş ve bisikletteki gibi zorlanmadan yapılan ritmik hareketler daha iyidir.

9) Uzun süre egzersiz yapmadıysanız, yaşınız 40’ın üzerindeyse, yakın zamanda hastalık geçerdinizse veya eklemlerinizde bir sorun varsa, doktor kontrolundan geçmeden egzersize başlamayın.

Günü, başladığınız gibi zinde bitirmek, kendinizi bitkin değil canlı hissetmek, her gece derin ve dinlendirici uyku uyumak, merdivenleri rahatça çıkıp, konuşabilecek soluğu bulmak ve ileri yaşlarda sağlıklı ve canlı bir şekilde yaşamak için tek yol, formda olmaktır.

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için, buna yol açan risk faktörlerinden uzak durmak gerekir. Bunun için dikkat edilmesi gereken altı özellik vardır;

1) Sağlıklı beslenmek.

2) Fazla kilolardan kaçınmak.

3) Yüksek tansiyonu önlemek.

4) Stresten mümkün olduğunca uzak durmak.

5) Sigarayı bırakmak

6) Düzenli egzersiz yapmak.

Yazarın Tüm Yazıları