Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Okur mektupları

Endometriosis Kısırlık Yapar mı?

Endometriosis hastalığının belirtileri, tedavi edilmediği taktirde yaratacağı sorunlar ve diğer organları etkileyiş biçimi ve hayati önem taşıyıp taşımadığını öğrenmek istiyorum. Belirttiğim konularda beni aydınlatırsanız sevinirim.

M.KINAY

Döl yatağı ya da rahim olarak halk arasında tanınan ve tıp dilindeki adı uterus olan organın iç çeperini kaplayan zara, tıp dilinde endometrium denilir. Bu zar hormonlara bağlı olarak her ay, bir hamilelik için hazırlanır ve hamilelik olmayınca da kanama ile atılır.

Bu zarın, çeşitli nedenlerle rahimden taşarak diğer organların üzerine aşılanması haline endometriosis denilir.

Hastaların şikayeti genellikle ağrı adet görme, kanamaların aşırı olması ve kısırlık olabilir. Bazen de hiçbir şikayet görülmeden tek belirtisi kısırlık olabilir.

Yapılan araştırmalara göre çocuk doğurabilecek yaştaki kadınların yüzde 10-15 inde endometriosis bulunmaktadır. Menapoza girmekle endometriosis iyileşebilir. Belirtiler zaman zaman azalıp çoğalmakla birlikte, giderek artma eğilimindedir.

Rahim dışındaki organlara, örneğin tüplere ve yumurtalıklara yerleşen endometriosis odaklarında, her ay kanamalar olacağı ve bunlar dışarı atılamayacağı için, bu organlarda kitleler oluşur. Yumurtalıklar yeterli görev yapamadığı gibi tüpler de tıkanır.

Endometriosis teşhis edilen bir kimse eğer çocuk sahibi olmak istiyorsa, en kısa zamanda hamile kalmaya çalışmalıdır, aksi taktirde hastalık zamanla ilerleyeceği için hamilelik ihtimali giderek azalır.

Hastalığın tedavisinde, genellikle Danazol gibi ilaçlar kullanılır. belirtileri hafiflettiği gibi hamile kalmayı kolaylaştırıcı etki de yaratabilir. Tüm tedavilere rağmen hastalığı çok ciddi olduğu durumlarda, tek tedavi ameliyattır. Yaşı ilerlemiş, çocuk sahibi olmayı düşünmeyen kişilerde, ameliyatla rahim ve yumurtalıkların alınması daha kesin sonuç verecektir.

Endometriosisi ileri derecede olan ve bu nedenle istediği halde hamile kalamayan kadınlar, eğer ilaç tedavisinden de yararlanmıyorlarsa, tüp bebek yöntemleri ile çocuk sahibi olabilirler.

Yazarın Tüm Yazıları