Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

İleri yaşlarda epilepsi...

Ş. A. / ALMANYA

Daha önce hiç yokken, 52 yaşından sonra zaman zaman bayılma ile epilepsi başlaması imkansız olmamakla beraber çok sık rastlanan bir durum değildir. Eğer olay gerçekten epilepsi başlangıcı ise beyinde damar balonlaşması ya da yer tutan kitleler gibi bazı sorunların varlığı düşünülür. Bir başka ihtimal de damar sertliği gibi nedenlerle beyin damarlarında tıkanıklık oluşmasıdır. ‘‘Transient ischemic attack’’ olarak tanımlanan tabloda beyinde hasar oluşturmayan, ancak zaman zaman beynin bazı bölgelerinin beslenmesini bozan geçici krizler oluşabilir. Yine beyin damarlarını ilgilendiren bir başka sorun da ‘‘beyin infarktüsü’’dür. Beyin damarlarından birinin ya da birkaçının tamamen tıkanması halinde beynin bir kısmında doku ölümü yani infarktüs oluşur. Eğer böyle alan oluştuysa va bu alan da beyin kabuğu bölgesine yakınsa, epilepsi türü krizlere nede olabilir. Beyin tomografisinde bozukluk bulunmaması bu tür hastalık ihtimalini azaltmakla beraber tümden ortadan kaldırmaz. MR ya da MRI olarak kısaltılan tetkik yöntemi, özellikle beyin açısından, bilgisayarlı tomografiden daha ayrıntılı bilgi verir. Ayrıca bazen beyin damarlarının yapısını da ortaya koymak için anjiyo yapılması gerekibilir. Doktorunuzla tekrar konuşup bu tetkikleri de talep edebilirsiniz.

Bu türde ani bayılmalara, kalple ilgili sorunlar da neden olabilir. Ekstrasistol olarak adlandırılan olay birkaç kalp atışını kapsar tarzda olursa, kalp kısa bir süre için kan atmamış olacağından kısa süreli şuur kayıpları görülür. Bunun ortaya çıkarılmasında ise Holter denilen sürekli EKG kayıt sistemlerinden yararlanılabilir.

Üçüncü ihtimal ise, vardiyalı ve yoğun çalışmalarınız nedeniyle, yorgunluk ve uykusuzluk gibi etkenlere bağlı olarak geçici bayılmalardır.

Size tavsiyem doktorunuzla, yukarıdaki açıklamalar ışığında tekrar görüşmenizdir.

Bronşektazi teşhisi koydular

B. KAYALI / İSTANBUL

Bronşektazi, bronşların genişlemesi anlamına gelmektedir. Kalıtsal olarak da rastlanabilmekle birlikte, sonradan oluşanlarda en önemli neden, kronik bronşittir. Küçük yaşlardan itibaren sık bronşit olma, sigara içme, tozlu dumanlı ortamlarda yaşama bronşit olmayı kolaylaştırır.

Bronşektazili hastalarda, öksürük ve bol balgam en sık rastlanan şikayetler arasındadır. Balgam bazen de doktorunuzun da dediği gibi kokulu olabilir. Ancak, mektupta verdiğiniz bilgilere bakıldığında, sizde bronşektazi varsa bile ya çok hafif dereceli ya da akciğerin çok sınırlı bir alanında olmalı. Bu nedenle sizde önemli bir sorun yaratacağını sanmıyorum. Her şeye rağmen, akciğer hastalıklarıyla uğraşan bir merkeze ya da uzmana başvurarak son durumunuzu ve hastalığın ilerlememesi için neler yapmanız gerektiğini öğrenmeniz yararlı olabilir.

Kalınbağırsağım ameliyat edildi

İ. Biroğlu / ALMANYA

Kalın bağırsağınızın ameliyat edilmesi sırasında, uç kısmının karın duvarına açılması işlemi (kolostomi), ya bağırsağın geri kalan kısmında devam eden bir rahatsızlığı ya da makat kısmının çok kısa kesilmesi gereğini düşündürüyor. Mektubunuzda teşhisle ilgili bir bilgi yok, ancak’ üzüntü ve sıkıntı’ gibi sözler edildiği dikkate alındığında, ülserli kolit ihtimali hatıra geliyor. Bu hastalık tedavi edilirken bağırsak bir süre için dinlendirilebilir. Yapılan tetkiklerde hastalığınız henüz tam iyileşmediği için, bağırsak bir süre daha karın duvarınıza bağlı kalacak, daha sonra ikinci bir ameliyatla durum normale çevrilecek.

Oğlum alkolik mi?

A. Ö. / ANKARA

Oğlunuz her ne kadar alkolik olmadığını ileri sürüyorsa da mektupta anlattıklarınız onun tam bir alkol bağımlısı olduğunu gösteriyor. Alkol bağımlılığı da gayet başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor ama bildiğime göre bunun olabilmesi için temel şart, bağımlı olan kişinin alkolden kurtulmayı gerçekten istemesidir. Bu taktirde, alkole iten kişilik yapısını değiştirmeye yönelik psikoterapiler yapılabilmektedir. Zorla veya gizlice tedavi yapılamaz. Ancak alkol bağımlılarını tedavi eden bir merkez ya da psikiyatri uzmanı ile görüşmenizde yarar olabilir, belki de oğlunuzu tedavi ikna etmek için bir yol gösterebilirler.

Sizin prostat konunuza gelince, sağlık durumunuz ameliyata gerçekten engel midir bilmiyorum ama çeşitli nedenlerle ameliyat yapılamayan hastalarda, prostatın, makattan ya da idrar yolundan sokulan aletlerle ısıtılarak büzüştürülmesi yoluna gidilebilmektedir. Büyük şehirlerde son yıllarda çok sayıda bulunan merkezlerden birine başvurabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları