Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Koroner kalp hastaları ve tatil

Bir süre önce yayınladığım bu yazıyı, okulların tatil olmasıyla birlikte tatile çıkmayı düşünen bir çok okurumun talepleri üzerine tekrar yayınlıyorum.

Yaz sıcaklarının bastırmasıyla hemen herkeste tatile çıkıp denize girme isteği beliriyor. Sağlığı yerinde olanlar için sorunlar sınırlı. Temiz bir deniz bulup, tatil yapacak parayı dengeledikten sonra fazla bir sorun kalmıyor. Benim bugün üzerinde durmak istediğim konu, sağlığı ile ilgili sorunu olanlardan, koroner kalp hastalarının tatil ve özellikle deniz konusunda neler yapmaları, nelere dikkat etmeleri gerektiği...

Bilindiği gibi koroner kalp hastalığı, kalbi besleyen damarların daralması ya da tıkanması sonucu ortaya çıkan bir tablodur. Kalp yeterince beslenmediği için, kalp ağrısı ya da angina pektoris denilen şikayetler olur. Damar tam tıkandığında, kalp kasının bir bölümünün kangren olduğu, miyokard infarktüsü tablosu ortaya çıkar. Şekli ne olursa olsun, koroner kalp hastalağı olanların kalp damarları daralmış olduğu için, bundan sonraki yaşamlarına dikkat etmeleri gerekir.

Hemen herkesin bildiği gibi bu kişiler yorulmaya gelemezler. Yol yürüdükleri, ağırlık taşıdıkları ya da yokuş çıktıkları zaman kalp ağrısı belirmeye başlar. Bu işleri yaparken ağrının ortaya çıkma nedeni, kalbin işinin artmasıdır. Kalbin işi artınca, beslenme ihtiyacı da artacaktır. Dar olan damarlar, artış olan beslenme ihtiyacını karşılayamayınca bu tür belirtiler ortaya çıkmaya başlar.

Bu temel ilkeden yola çıkarak, geçirilmiş infarktüs ya da koroner kalp hastalığı olanların tatil ile ilgili olarak neler yapmaları gerektiğini inceleyelim.

İlk konu, tatil yapılacak yörenin planlanmasıdır. Hastalığı olan bir kişi, o sıralarda kendini iyi bile hissetse, bir doktora ihtiyacının olabileceğini düşünerek, tıbbi destek olanaklarından çok uzak bir yöreyi düşünmemelidir.

Daha sonra ulaşım konusu gelir. Özelikle sıcak günlerde aracı başkası da kullansa, uzun yolculuklar önerilmez. Bu nedenle, otobüs yolculuğu yapılacaksa, klimalı araçlar ya da gece yolculukları tercih edilmelidir. Bavul çanta gibi ağır eşyaları, kalp hastalarının taşımamaları gerekir.

Aşırı sıcak bu kişiler için uygun değildir. Bu nedenle öğle saatlerini istirahatle geçirmek yararlı olacaktır. Hele yemekten sonraki 1-2 saatlik sürede istirahat, çok önemlidir. Yemek deyince, eğer mevcutsa perhizleri sürdürmek şartını hatırlatmaya gerek yok sanırım.

Koroner kalp hastaları denize girebilir. Ancak, suya birden atlamak yerine suyu vücudun her yerine sürerek vücudu soğuk suya alıştırmak gerekir. Öte yandan, yüzmek yoğun efor harcamasını gerektiren bir iştir. Bu nedenle denize girmeyi, yüzme sporu olarak değil, deniz banyosu olarak değerlendirmek yararlı olacaktır. Ben bugün konunun ana hatlarını ele aldım. Ancak her hastanın durumunda farklılıklar olduğu için, konunun ayrıntısını, hastayı tedavi eden doktorun planlaması daha uygundur.

OKUR MEKTUPLARI

Gözümün kayması düzelmiyor

R.UMUT/MUĞLA

Göz kayması, gözün hareketlerini sağlayan kaslar arasındaki uyumsuzluğa bağlı olabileceği gibi, gözde kırma kusuru bulunması halinde kayma olabilir.

Kaslara ait sorunlar, ameliyat ile düzeltilebilir. Gözde kırma kusuru varsa, bunun çaresi gözlük takmaktır. Ameliyat geçirdikten sonra da kayma olduğu için size gözlük de verilmiş. Kaymayı ikinci bir ameliyatla düzeltseniz bile, gözdeki kırma kusuru net görmenizi engellediği için gözlük takmanız gerekecek. Eğer gözlük takmak istemiyorsanız, kontakt lens de kullanabilirsiniz. Bunun için de göz doktoruna başvurmalısınız.

Gazdan kurtulamıyorum

M.ÖNCEL/İZMİR

Sindirim sisteminizde aşırı gaz olması ve doktorların yaptıkları bütün tetkiklere rağmen bir bozukluk bulamaması olayın yapısal bir soruna bağlı olmadığını gösteriyor. Böyle olunca, çalışmayı bozan diğer faktörlere bakmak gerekir. Öncelikle yemeği hızlı yememelisiniz. İyi çiğnemek, başta karbonhidratlılar olmak üzere bir çok gıdanın ağızda sindirilmesini sağlar. Ayrıca fazla sıcak gıdalardan kaçınmak gerekir. Bütün önlemlere rağmen, kuru fasulye, mercimek nohut gibi gıdalar gaz yapar. Bunları mümkün olduğunca az tüketmek yararlıdır. Ayrıca sinirsel etkenler, beslenme saatlerinin düzensiz olması, üşütme gibi etkenler de gaza neden olabilir. Yukarıda değindiğim konulardan mümkün olanları ortadan kaldırmak ve yemeklerden sonra pankreas enzimi içeren ilaçlardan birini kullanmak etkili olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları